Liechtensteinski informativni mediji o Franjevićevim Spiralnim kanalima

DrazenPavlovic

DrazenPavlovic

12. studenog je, baš na dan kad su Vlado i Rajka Poljak Franjević nastupili čitajući Vladinu poeziju u sklopu svečane večere za međunarodne goste Traduki projekta u Vaduzu, u jednom od dnevnih listova u Liechtensteinu – Liechtensteiner Volksblatt – bio objavljen ovaj tekst:

Brojne aktivnosti oko Franjevićevih Spiralnih kanala

«Zemlji s ljubavlju» je bio slogan s kojim su Vlado i Rajka Poljak Franjević realizirali ove godine njihova tri Spiralna kanala u Slovačkoj, Sloveniji i Italiji. U tijeku projekta su nastali mnogi, djelomično spontani prilozi.

Spiralni kanali su interdisciplinarno, međukulturn djelo u progresu kojeg je Franjević izradio 2004. u Estoniji. Uslijed realizacije rada umjetnik razvija stalno nove ideje i mogućnosti a kako bi se AUSSTRAHLEN Spiralnih kanala intenzivirali. Također aktivnim angažmanom njegove supruge Rajke ono dosadašnje bazično je dobilo novo znakovlje. Kratki pregled aktivnosti u zadnje vrijeme: Berlinski umjetnik Palme je napravio Spiralni kanal u pijesku obale u Gambiji. Indonezijska umjetnica Seruni Bodjawati sudjelovala je u formi jedne video kolaboracije. Dalje, u srpskom mjestu Tršić je došlo do jednostavne akcije stajanja u obliku spirale – ljudsku spiralu činili su pri tom polaznici umjetničke kolonije koja se tamo održava svake godine. Ta jednostavna akcija koja je bila vođena od profesora Marka Lađušića može se razumijeti kao spiralni oblik zajedništva. K tome, nema dugo nastala je Himna Spiralnim kanalima na različitim jezicima. Tako je slovenska kantautorica Erika Kralj komponirala i ispjevala tri verzije: hrvatsku, slovensku i englesku. Pjesnik i muzičar Nasser Elnubi iz Kaira preveo je nema dugo himnu na arapski. U i oko Spiralnog kanala u Slovačkoj i Sloveniji bilo je ukupno tri performanca. Akademski slikar i perforans umjetnik Dražen Pavlović je zbog toga za tu zgodu došao u Sloveniju iz Varaždina izvesti performans «Fantom Spiralnog kanala». Na prijedlog poznatog hrvatskog alternativnog muzičara i umjetnika Josipa Pina Ivančića iz Pule nazočni su u Sloveniji bili pozvani na «Spiralnih kanala Molitvu». Praktično svih pedesetak nazočnih su se tom pozivu odazvali, okružili su Spiralni kanal, držali se za ruke i ponavljali Franjevićeve, odnosno Ivančićeve riječi. «Tamo se dogodilo nešto neopisivog» rekao je Franjević. Akumulacija pozitivne energije je bila vrlo snažna.

DrazenPavlovic

Pored toga moguće je naručiti memori igrice s temom Spiralnih kanala. Rajka Poljak je k tome pisala poduži dnevnik iz Italije na kajkavskom. Dio istog je čitala 12. listopada na 1. Međunarodnom gornjogradskom književnom festivalu. K tome svemu poznat je u međuvremenu i pobjednik natjecanja najbolje fotografije plakata Spiralnog kanala. Trebalo se preslikati plakat sa internet stranice projekta, isti povečati i fotografirati na nekim zanimljivim ili značajnim mjestima ili stisnuti isti u ruke prominentnim ljudima i iste fotografirati. Nagrada: dva noćenja u jednom od najpoznatijih hotela u središtu Vaduza. Od devetnaest priloga međunarodni je ocjenjivački odbor u sastavu William Andersen, likovni stvaratelj i profesor asistent za grafički dizajn na američkom Univerzitetu u Kuvajtu, Sudhir Sharma, indijski grafički dizajner sa svojim uredima u Berlinu i Saudijskoj Arabiji i Marijan Grakalić poznati novinar i autor iz Hrvatske izabrao fotografiju Dražena Pavlovića.

(Usput budi rečeno, sva tri člana ocjenjivačkog odbora su Franjevićevi osobni poznanici, ljudi s kojima je sudjelovao na međunarodnim umjetničkim priredbama u Jordanu, na Cipru, u Hrvatskoj).

Izabrana i nagrađena fotografija prikazuje muškarca sa obojanim tijelom. William Andersen, član spomenutog ocjenjivačkog tijela je između ostalog rekao: «…ovo zarobljava pažnju promatrača… Izgleda da su čovjek, plakat i priroda postali jedno.»