Skip to content

Zašto volimo cimet?

cimet

Sprječava nastanak krvnih ugrušaka

Cinamaldehid je ulje cimeta koje može spriječiti nastanak krvnih ugrušaka tako da smanjuje kroničnu upalu u tijelu, sprječava otpuštanje masnih stanica u krvne žile i razrjeđuje krv, čime je njen protok tijelom značajno olakšan.

Smanjuje kroničnu upalu u tijelu

Kronična upala u tijelu nastaje iz raznih razloga, a može povećati rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući bolesti srca, rak i srčani udar. Cimet ima protuupalno djelovanje, stoga je odličan dodatak svakodnevnoj prehrani.

Antimikrobno djelovanje

Znanstvenici su dokazali da cimet može značajno usporiti rast i razvoj bakterija i gljivica, a istraživanja su dokazala da je samo 1/2 žličice cimeta dnevno sasvim dovoljno da smanjite rizik od nastanka infekcija u tijelu.

Regulacija krvnog šećera

Cimet ima moćna antioksidacijska svojstva i pomaže u kontroli šećera u krvi i regulira oslobađanje inzulina u tijelu, što je od velike važnosti za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2. Samo 1 gram cimeta dnevno će regulirati razinu šećera, triglicerida, LDL kolesterola i ukupnog kolesterola.

Pospješuje funkcije mozga

Znanstvenici su dokazali da cimet pospješuje sljedeće funkcije mozga:

koncentracija
pamćenje
brzina rada na računalu
produktivnost
Štiti zdravlje probavnog sustava

Cimet je odličan izvor vlakana, kalcija i određenih minerala, kao što je mangan. Cimet će potaknuti oslobađanje viška soli iz tijela, ubrzati rad probavnog sustava i smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva.

Mjere opreza

Znanstvenici ističu da nije dokazano da cimet ima štetno djelovanje na zdravlje pojedinih ljudi, ali neke osobe trebaju obratiti posebnu pažnju. Prije početka svakodnevne konzumacije cimeta se posavjetujte s liječnikom ako:

ako ste trudni
dojite
stariji ste od 60 godina
uzimate lijekove za regulaciju krvnog tlaka i kolesterola