Skip to content

Ivančica Cvitić Znidarčić – Uz izložbu suvremene svjetske keramike

ivancica cvitic

Uz otvaranje izložbe suvremene svjetske keramike u Krapini donosimo govor Ivančice Cvitić Znidarčić

Izložba svjetske keramike – izbor iz Kerameikonove zbirke

Pozdravljam vas i neobično mi je drago što smo se okupili u ovako značajnom tjednu događanja kajkavske kulture.

Grad Krapina poznat je i po keramici. U 15. stoljeću na ovom području osim lončarskih proizvoda radili su se i pećnjaci sa reljefima, u 17. stoljeću u Krapini nastaju lončarski cehovi, u 18. stoljeću poznata poznata manufaktura kamenine iz Krapine proizvodi poznate ukrasne tanjure, bilikume, vaze, svijećnjake, apotekarske posude. Veliki broj tih eksponata izložen je u stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

kerameikon krapina 2

Temelj suvremene keramike u Hrvatskoj obilježili su Hinko Juhn, Blanka Dužanec, Stella Skopal. Veliki broj umjetnika pridonio je njezinom daljnjem razvoju. Značajan pomak u razvoju dao je i Hanibal Salvaro održavanjem pet svjetskih trijenala male keramike u Zagrebu uz podršku ULUPUH-a.

U Varaždinu Kerameikon je započeo i u neku ruku nastavio kontinuitet održavanjem svjetskih izložbi keramike pod nazivom Keramika multiplex. Brojni poznati keramičari iz svijeta sudjeluju na tim izložbama s eksponatima većeg formata uz ugodno druženje i s prikazivanjem načina rada.

Zahvaljujem Blaženki Šoić-Štebih koja je upornošću i marljivim radom pokrenula svjetske izložbe keramike Keramika multiplex i nastavlja s radom i podrškom svojih članova Kerameikona. Organizirala je i seminare na kojima je predavao poznati stručnjak iz Njemačke Gustav Weiss.

Svjetski poznati časopis Neue Keramik objavio je i pratio događanja na polju keramike u Hrvatskoj i uz poznata imena keramičara u svijetu objavljivani su i domaći autori.

kerameikon krapina 1

Svi koji radimo u keramici ili je samo pratimo trebamo i dalje nastaviti s ljubavlju i voljom, jer svi smo važni za njezin daljnji napredak i razvoj, radi li se o autodidaktima ili akademski obrazovanim keramičarima.

Ivančica Cvitić Znidarčić

Fotografije dostavila: Vesna Kunštek