Skip to content

Prvo spajanje ljudskih mozgova na daljinu

ah-ha-communication

Američki znanstvenici su objavili kako su postigli prvo ‘spajanje’ ljudskih mozgova na daljinu tako što je jedan znanstvenik slao moždane signale internetom kako bi kontrolirao pokrete ruku kolege koji je bio na drugom kraju sveučilišta Washington u Seattleu

Radi se o novom koraku u dugogodišnjem nastojanju da se ostvare veze mozga i računala u kojima se električni signali mozga prenose računalom i pokreću mehaničke ruke, kursore na računalu ili djeluju na drugi ljudski mozak. Većina istraživanja provodi se kako bi se pronašao način da se pomogne paraliziranim osobama da imaju neku mogućnost pokreta. Biotehnolozi upozoravaju na etičke zamke koje skrivaju takva istraživanja.

U veljači su znanstvenici uspjeli u tomu da prenesu internetom misli jednog štakora u Brazilu drugom u SAD-u koji se potom počeo ponašati na isti način kao onaj u Brazilu. To je potaknulo strahovanja od potencijala za stvaranje životinjske teledirigirane vojske ili čak i vojnika čijim bi se mozgovima upravljalo na daljinu, tim više što se dio takvih istraživanja financira iz vojnih proračuna.

U posljednjem pokusu prvi je znanstvenik sjedio na jednom kraju sveučilišta s kapom elektroda na glavi koje su spojene na elektroencefalograf, koji očitava električnu moždanu aktivnost, i ‘u glavi’ igrao jednostavnu računalnu igru u kojoj se puca iz topova. EEG je prenio njegove mentalne zapovijedi ‘pucaj iz topa’ kolegi na drugom kraju sveučilišta koji je na glavi, odmah iznad dijela mozga koji kontrolira pokrete ruke, imao uređaj zvan transkranijalna magnetska simulacija. Primatelj mentalne zapovijedi kazao je kako je imao osjećaj nevoljnih pokreta ruke poput tika.

Bilo je istodobno uzbudljivo i nelagodno promatrati kako se moje misli pretvaraju u djelovanje drugog mozga, kazao je Rajesh Rao, jedan od dva znanstvenika koji su sudjelovali u pokusu. (HRT)