Skip to content

Čokolada – slatki put do zdravlja

coko

Brojna istraživanja su dokazala da tamna čokolada, slatka, ukusna i bogata okusom, pruža brojne zdravstvene prednosti. Tajni sastojak je kakao koji sadrži brojne nutrijente koji su odlični za zdravlje

Jedini problem je taj što je kakao gorkog okusa pa se u izradi čokolade dodaju šećeri, maslac i mlijeko. Sve to je odlično za vaše nepce, ali ne i za zdravlje.

Da bi čokolada koju jedete bila zdrava treba sadržavati najmanje 70% kakaa. Nemojte pretjerivati jer i male količine tamne čokolade čine čuda za zdravlje. Dovoljno je da pojedete oko 200 grama čokolade tjedno.

Zdravije srce

Švedski znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo više od 31000 žena. One koje su svakodnevno umjereno konzumirale tamnu čokoladu imale su za 3 puta manji rizik od nastanka srčanog udara.

Drugo istraživanje koje su proveli znanstvenici iz Njemačke je pokazalo da tamna čokolada smanjuje razinu krvnog tlaka i rizik od nastanka srčanog i moždanog udara za čak 39%.

Istraživanje australskih znanstvenika je pokazalo da tamna čokolada pomaže u zdravijem mršavljenju kod pretilih osoba koje vježbaju. Zanimljivo je da čokolada sadrži 5 puta više flavonoida od jabuke.

Mršavljenje

Ako se pitate kako možete jesti čokoladu ako ste na dijeti, dobra vijest je da tamna čokolada uistinu pomaže kod mršavljenja. Znanstvenici iz Danske su dokazali da tamna čokolada uspješno zadovoljava žudnju za slatkim, slanim i masnim. Na taj način ćete se puno lakše držati plana prehrane za mršavljenje.

Sretnija djeca

Majke koje su jele tamnu čokoladu tijekom trudnoće ističu da su se bolje suočavale sa stresom, u odnosu na majke koje nisu jele tamnu čokoladu. Također, finski znanstvenici su dokazali da su bebe majki koje su jele tamnu čokoladu tijekom trudnoće sretnije i više se smiju.

Dijabetes

U malom istraživanju talijanskih znanstvenika su sudionici, koji su u umjerenim količinama svakodnevno jeli tamnu čokoladu, nakon 15 dana pokazali smanjeni rizik od nastanka inzulinske rezistencije. Flavonoidi povećavaju proizvodnju dušikovog monoksida, što pomaže u kontroli osjetljivosti tijela na inzulin.

Stres

Američki znanstvenici su nedavno potvrdili da stres uzrokuje žudnju za grickanjem, naročito za čokoladom. Najbolje od svega je da čokolada smanjuje razinu hormona stresa (kortizola). Osobe koje su u razdoblju od 2 tjedna svakodnevno jele tamnu čokoladu imale su znatno manju razinu kortizola u tijelu.

Zaštita od sunca

Britanski znanstvenici su dokazali da flavonoidi iz čokolade imaju moć zaštite od UV zraka. Nakon samo 3 mjeseca konzumiranja tamne čokolade, koži treba 2 puta više izlaganja suncu da bi došlo do razvijanja crvenila kože ili opekotina. Osobe koje su jele mliječnu čokoladu nisu razvile otpornost na UV zrake.

Mozak

Sljedeći put kada budete pod stresom pojedite nekoliko kockica tamne čokolade. Osim što će smanjiti razinu stresa, poboljšat će koncentraciju koja vam je nužna. Američki znanstvenici su dokazali da kakao potiče dotok krvi u ključne dijelove mozga. Djelovanje kakaa traje 2 do 3 sata, stoga je bolji izbor od kave. Istraživanje znanstvenika iz Norveške je pokazalo da osobe starije od 70 godina imaju znatno bolje rezultate kognitivnih testova ako konzumiraju namirnice bogate flavonoidima (kakao, tamna čokolada, crno vino).

Kašalj

Nedavno istraživanje britanskih znanstvenika je pokazalo da konzumiranje tamne čokolade u razdoblju od 2 tjedna značajno ublažava simptome kroničnog kašlja. Tamna čokolada sadrži teobromin za kojega znanstvenici tvrde da ima čudesna ljekovita svojstva. Samo 30 grama tamne čokolade sadrži čak 450 miligrama teobromina.

Centar-zdravlja.net