Hrvatska taktilna keramika u Poljskoj

Ivan Kozaric

Hrvatska taktilna keramika s djelima trideset hrvatskih umjetnika izložena je u galeriji Stare gradske vječnice (stary ratusz) u poljskom gradu Olzstynu od 24. svibnja do 6. lipnja 2013.

foto-galerija 

Posebnost izložbe se ogleda u odabiru umjetnina manjih formata, koje su najprije predstavljene slijepim osobama, uz kuratorstvo gospodina Davorina Kerekovića, sa zamolbom da svojim taktilnom percepcijom odaberu njima najdraža djela.

Ovakvim oblikom taktilne prosudbe, a što je veliki novum, najviše glasova su dobila djela:
1. Andrea Bassi: Školjka
2. Sanja Stani: Ptica
3. Andrea Kržišnik Pušić: Pegaz

Budući je izložba već u Poljskoj to je dobiven poziv da se nakon Olsztyna prenese u Krakow i Boleslavec, s što će se vjerovatno im realizirati jer ne iziskuje utrošak velikih sredstava.

Na izložbi Hrvatska taktilna keramika, koju prati katalog složenica s reprodukcijama radova svih izlagača, mogu se vidjeti djela slijedećih hrvatskih umjetnika: Vesna Aralica, Vedrana Balković, Andrea Bassi, Lidia Boševski, Ivančica Cvitić Znidarčić, Vera Dajht Kralj, Kornelija Dretar, Nadica Eichhorn, Ivan Hajek, Đurđica Horvat, Ana Hutinec, Mladen Ivančić, Mainko Jelača, Ivan Kožarić, Višnja Markovinović, Zorka Milley, Nataša Ninić, Valerija Polanec, Josip Poljan, Andrea Kržišnik Pušić, Svan Riedl, Hanibal Salvaro, Lidia Salvaro, Vesna Sokolić, Ljubomir Stahov, Sanja Stani, Marina Tudjina Badurina, Marija Ujević, Ivančica Vončina i Miro Vuco.

Logo Borisa Ljubicica

Obzirom da je ova izložba dio projekta prezentacije suvremene hrvatske vizualne umjetnosti „I to je Hrvatska” , a koji se odvija od počeka ožujka 2013. u Olsztynu i okolnim gradovima, to je istovremeno u istom prostoru postavljena i foto izložba Davorina Kerekovića i par suradnika s temom: „Ljudi sa s ograničenim sposobnostima oko nas”

Stara gradska vječnica (Stary ratusz) nalazi usred stare gradske jezgre i sada ima funkciju svojevrsnog multimedijalnog centra s knjižnicom, galerijom i drugim kulturnim sadržajima, te je izuzetno dobro posjećena. Izložba je istovremeno omogućila i prezentaciju Zagreba kao grada kulture, zahvaljujući Turističkoj zajednici grada Zagreba, koja je objavila oglas u katalogu-složenici ove izložbe i pripremila podjelu brošura na poljskom jeziku.

D Kerekovic 4