Skip to content

Ksenija Urličić: Čini se da nam nebo na Eurosongu neće biti baš vedro


Ksenija Urličuć (Foto: Narodni radio)

Što poznati glazbenici poput Tončija Huljića, Rajka Dujmića i Emilije Kokić misle o pjesmi koja putuje na Eurosong

Što da nakon svega kažem? Ne znam. Samo nebo zna… Ali, kad već spominjem nebo, meni se kao glazbenom laiku čini da nam nebo na Eurosongu baš i neće biti pretjerano vedro – kaže Ksenija Urličić, bivša urednica Zabavnog programa HTV-a, tijekom čijeg su mandata ostvarivani najveći hrvatski uspjesi na eurovizijskom natjecanju. Ksenija je i mama “Dore”, nekad respektabilnog glazbenog festivala. Žalosti je, priča, što je ukinuta natjecateljska tradicija biranja hrvatske predstavnice za Eurosong, a od 1993. godine i prve “Dore” koja je tada održana u Opatiji nije propustila pogledati niti jednu. Međutim, ono što je vidjela u subotu nije je pretjerano oduševilo.
Pjesma bez karizme
– Ističem da sam ja glazbeni amater, ali to su i eurovizijski glasači koji, dozvoljavam, mogu misliti drugačije od mene. No, ja u pjesmi ‘Nebo’ ne nalazim ništa posebno, ništa što bi me privuklo da glasam za nju. To nije skladba koja lako ulazi u uho, a nesretna je činjenica i to što na ovogodišnjem Eurosongu ima mnogo balada koje pjevaju ženski vokali. Bojim se da nemamo velike šanse za dobar plasman, ali radovat ću se ako se ispostavi da sam u krivu – kaže Ksenija Urličić, koja predlaže urednicima na HTV-u da dogodine pozovu sve skladatelje pobjedničkih skladbi s tog festivala na natječaj i tako “Dori” vrate stari sjaj.
No, vratimo se “Nebu”. Premda je i Nina Badrić otpočetka bila svjesna da je pjesma previše osobna i da se kao takva vjerojatno neće svima svidjeti, jasno je da su je kritike pogodile.
– Hrvati me kritiziraju, a u regiji me hvale. Žao mi je zbog loših kritika iz Hrvatske, jer se u regiji pjesma svima dopala na prvu – istaknula je Nina. I dok je naši susjedi doista hvale, europski su manje oduševljeni. Na službenoj eurovizijskoj stranici obožavatelji daju komplimente za Nininu interpretaciju, no pjesmu uglavnom proglašavaju dosadnom i neupečatljivom.


Nina Badrić (foto: HRT)

Pohvale za osobnost

– Lijepo je da su primijetili i dobrim komentarima nagradili Nininu iznimnu glazbenu osobnost . Nadam se kako će upravo ta njezina originalnost nadoknaditi nedostatak autorski rukopisne prijemčivosti pjesme. Jer, ne zaboravimo, Eurosong je prije svega natjecanje pjesama, što, dakako, ne znači da sjajni interpreti nisu itekako dobrodošli. Ali, pjesma je osnova – naglašava Zrinko Tutić čija je “Sveta ljubav” u izvedbi Maje Blagdan 1996. godine osvojila četvrto mjesto na Eurosongu.
Tonči Huljić, koji je s Doris Dragović i “Marijom Magdalenom” također osvojio četvrto mjesto na Eurosongu, na pitanje o mogućem plasmanu “Neba” u Azerbajdžanu kratko je odgovorio:
– Doista nemam što pametno reći na tu temu.
Izvor: Klara Rožman /Jutarnji list/

Akademija-Art