Pronađen nakit vrijedan sedam milijuna eura


Foto: Reuters

Nakit vrijedan sedam milijuna eura koji pripada supruzi bivšega američkog veleposlanika u Nizozemskoj, a smatrao se ukradenim, pronađen je u ormaru jedne od hotelskih zaposlenica koja je mislila da je riječ o bižuteriji te je vrećicu ondje spremila i na nju zaboravila, izvijestila je u četvrtak nizozemska policija


»Nakit je pronađen u ormaru jedne od dugogodišnjih zaposlenica hotela. Riječ je o ormaru u kojemu je odlagala svoju odjeću po dolasku i odlasku s posla«, rekao je za France Presse glasnogovornik policije u Den Haagu Wim Hoonhout, istaknuvši da nakit nije bio ukraden, kako se vjerovalo.

Supruga američkog veleposlanika prijavila je nestanak nakita još 2006., ustanovivši da ga nema na dan kad ga je željela nositi, tijekom primanja priređenog u rezidenciji u Den Haagu. Zaboravila je da je nakit, spremljen u vrećici od baršuna, slučajno ostavila u apartmanu jednog haškog hotela u kojemu je s obitelji boravila dok se njihova kuća u Den Haagu renovirala.

Među nakitom su par vrijednih naušnica, dva prstena i dvije ogrlice, od kojih jedna ima ružičasti dijamant od pet karata vrijedan četiri milijuna eura. Pronašla ga je sobarica te ga predala domaćici hotela, koja je nakit spremila, u skladu s hotelskim pravilima. S obzirom na to da nitko nakit nije tražio, a zaposlenici nisu uspjeli doći u kontakt s vlasnicom nakita, vrećica je spremljena i zaboravljena. Hotelski zaposlenici bili su uvjereni da je riječ o bižuteriji. Jednog dana radnica je pospremala svoj ormarić za odjeću te pronašla i baršunastu vrećicu s nakitom. Odnijela ga je na procjenu draguljaru koji joj je kazao njegovu pravu vrijednost.

U listopadu 2011. zaposlenica hotela nakit je odnijela na policiju, shvativši da se radi o nakitu veleposlanikove supruge, koja se u međuvremenu vratila u SAD.

U skladu s nizozemskim zakonom, zaposlenica hotela ima pravo na 10 posto vrijednosti od pronađenog nakita, izvijestila je policija.

Izvor: Vjesnik.hr

Akademija-Art.hr