Skip to content

Thailand – Multikulturalni projekt – Iste kiše, isti vjetar

 


Međunarodni, multikulturalni, multimedijalni, likovni projekt
Iste kiše, isti vjetar

Autori iz država: Belgija, Bosna I Hercegovina, Hrvatska, India, Japan, Malezija, Novi Zeland, Singapur, Slovenija, Srbija, Tajland, USA (na dnu ovog INFO-a je trenutni popis umjetnika)


Inicijatori i organizatori projekta: Udom Chimpukdee i
Burhan Hadžialjević

Realizator projekta: Burhan Hadžialjević, Studio Galerija Gasspar Grožnjan, Hrvatska
Kustos: Eugen Borkovsky
Kustosi: Thailand; Singapur: Milenko Prvacki

http://www.finearts.cmu.ac.th/%E2%80%9Cthe-same-rain-same-wind-2012%E2%80%9D

Domaćin: Faculty of Fine Arts, Chiang Mai Universiti, Thailand
Jedan od pokrovitelja je Istarska županija, odjel za kulturu

Eugen Borkovsky
Inicijalni tekst Općenito:


Iz euro–američke perspektive: Već desetljećima se osobni probitak, uspjeh, poznatost nekog umjetnika vrednuje prema nastupima ili zastupljenosti u zapadnoeuropskim ili američkim likovnim situacijama. Tom paradigmom, umjetnički čin donekle gubi jer je ovakvom ciljanošću izgubio univerzalnost.

Projekt „Iste kiše, isti vjetar“ želi pokrenuti širi, planetarni kontekst svrhe i utjecaja likovnog i multimedijalnog stvaralaštva. Na zajedničkoj, kolektivnoj, selektiranoj, tematskoj izložbi u Tajlandu, želio bih kao autor koncepcije, kustos, da umjetnici iz Europe i umjetnici iz drugih kulturnih krugova razmišljamo o temi koju obje strane razumiju i osjećaju. Na zajedničkoj izložbi našlo bi se više grupa umjetnika suočenih likovnim i multimedijalnim radovima u obliku diskusija, paralelnih ili grupnih kreativnih slaloma. Jedna grupa su domaćini, autori iz Tajlanda a druge grupe dolaze iz drugih područja svijeta.

Problematiziranje individualnog izraza u odnosu na grupe, škole, smjerove ovdje će svakako doći do izražaja. Također i pitanje globalizacije koja se za sada ogleda uglavnom kroz elektronske medije i političke proklamacije.

Na okupu će se naći radovi umjetnika koji različito doživljavaju svijet oko sebe. Domaćini, umjetnici iz Thailanda, svojim će radovima problematizirati istu temu. Susret, zajednička izložba dogoditi će se najprije u Art Center, Chiang Mai, Thailand. Prostor je reprezentativnih dimenzija (2.000m2), muzejski opremljen sa nekoliko prostranih dvorana smještenih na dva kata. Grad Chiang Mai je kulturni centar Thailanda, drugi grad po veličini nakon Bangkoka, 700km sjevernije.

Ovaj globalni pristup problematiziranju likovnog, umjetničkog čina biti će naporan. Razlog za to je velika količina umjetnika, rukopisa, pristupa ali i zbog financijskih razloga. No, uz malo razumijevanja institucija i uz trud autora, izlagača i domaćina, mislim da se pokreće zanimljiva korespondencija ideja, oblikovanja, propitivanja svijeta u kojem živimo.

Inicijalna promišljanja ka temi:


Razmišljajući koja bi tema mogla biti zanimljiva umjetnicima iz Tajlanda i svim ostalim učesnicima želio bih da se razumijemo u ideji projekta. Zbog širokog dijapazona estetskih pristupa i porijekla autora, predložio sam temu Ekologija koja ima mnogo mogućnosti za promišljanje. To je prihvaćeno. Ta okosnica projekta trebala bi poslužiti kao pokretač za promišljanje svim autorima a u komunikaciji sa njima iskristalizirao bi se definitivni naziv, mogući podnaslov ili druge moguće konotacije ovog projekta.

Usuđujem se pretpostaviti da i Vi i Oni i Mi imamo svijest o tome kako prirodne resurse neracionalno i agresivno koristimo. Imamo osnovnu svijest da smo, npr. električnom energijom, bežičnim telefonima, internetom i sličnim civilizacijskim rješenjima snažno posegnuli u energetska područja atmosfere. Svjesni smo da uporaba benzina, umjetnih gnojiva za biljke, putanja i ostaci izgaranja avionskog motora kao smetnja pticama, različita sredstva za pranje i mnoge slične situacije djeluju na okoliš. Svjedoci smo da nerijetko čudne bolesti bježe iz laboratorija. Također pretpostavljam da smo svjesni da manjinske političke interesne grupacije pokušavaju podrediti obične ljude: nude im se najmanje moguće protuvrijednosti za uloženi rad.

Jasno je da likovno oblikovanje naših kolega koji žive na drugim područjima Zemaljske kugle, karakteriziraju različite estetske, filozofske, religijske, vrijednosne, životne polaznice. Tu su razlike u spoznajama univerzuma, smisla života i doživljaj smrti. Kao kustos, ne bih želio nametati europsku situaciju i ovdašnje načine likovne interpretacije iako će dio radova ovdašnjih autora zasigurno nositi takve karakteristike. Iako živimo na istoj zemaljskoj kugli, tijek povijesnog vremena oblikovao je, nama / njima, misli i način života nešto drugačije. Euro-američki način razmišljanja je agresivan i mjerila postavlja prema svojim standardima. Želio bih konfrontirati različite tehnološke i smislene pristupe likovnom oblikovanju na istu okvirnu temu.

Koliko god doživljavamo naš planet velikim, on je jedini kojim raspolažemo, na njemu smo svi zajedno vrlo bliski i ovisni jedni o drugima. Iste kiše padaju i isti vjetar puše i ovdje i tamo. Jer: postoji bojazan da je politička globalizacija postala maska za eksploataciju i monetarno ugnjetavanje dijelova Zemaljske kugle koji imaju drugačiji pristup, stav, vjerovanja i uvjerenja. „Iste kiše, isti vjetar“, umjetnička globalizacijska smotra, trebala bi iznjedriti bolje međusobno razumijevanje uz ne nametanje stavova, ideja, oblika života.

See also  U HAZU: Komemorativni sastanak za akademika Ivu Padovana

EKOLOGIJA, pojmovi i polazišta za tematiziranje:


Ekologija podrazumijeva odnos prema prirodi, biljkama, vodi, zraku, zemlji, svemu oko nas uključujući i prema ljudima koji nas okružuju. Također, prema samima sebi.

Ekologija jest znanost o prirodi. Ona proučava odnose među živim organizmima. Ekologija se koncentrira na njihov odnos i utjecaj na okoliš isto kao i utjecaj okoliša na prirodna bića. Ekologija se nametnula kao grana biologije, te se osim onih iz biologije, koristi i saznanjima iz kemije, fizike, matematike, te brojnih drugih znanosti. Uobičajena klasifikacija područja interesa ekologije kreće se od najniže razine složenosti međuodnosa, gdje je složenost definirana kao broj entiteta i procesa unutar sustava koji se proučava. Tu je proučavanje ponašanja životinje u prilagodbama na okoliš, npr. dinamika razmnožavanja određene vrste. Nadalje, tu je proučavanje interakcije između vrsta unutar neke životne zajednice…

Ekologija proučava tokove tvari i energija kroz biotičke i abiotičke komponente ekosustava. Područje sistemske ekologije, interdisciplinarno je polje usredotočeno na proučavanje, razvoj i organizaciju ekoloških sustava iz holističke perspektive. Vizualno zanimljivo područje je krajobrazna ekologija koja proučava procese i veze između više različitih ekosustava nekog područja. Tu je i područje evolucijske ekologije koja se bavi evolucijskom povijesti vrsta i njihovih interakcija. Iako se pojam Ekologija često nepravilno koristi pri opisivanju aktivnosti vezanih uz zaštitu prirode, ovaj projekt želi problematizirati i na tu temu.

Svijest o ekološkoj međuovisnosti  paralelna je sa filozofskim i suvremenim fizikalnim spoznajama. Tijek, stalna mijena i međusobna uvjetovanost svih stvari oko nas, poput one u prirodu koju zapažamo, događa se i na suptilnijim, nevidljivim segmentima univerzuma a koje znanstveno obrađuje kvantna fizika i paralelne znanosti. Filozofija i fizika su se konačno opet susrele te zajedno nastavljaju postavljati dramatična pitanja. Problematiziranje o prožetosti svih stvari u univerzumu i njegovoj stalnoj mijeni uklapa se u ovu temu.

Unutar teme, pretpostavljam problematiziranje likovnim sredstvima odnosa izvanosjetilnih, mističnih ili religijskih promišljanja ali i međuljudskih odnosa. Jer, koliko god smo otuđeni od prirode ipak smo prirodna živa bića.

Eugen Borkovsky, 2011./2012.

See also  Prvi ušao u tajnu riznicu u kojoj se čuva imovina mafijaša

   
Thailand: grb                          zastava                                                           lokacija

Planirani program realizacije projekta:


Autori iz Europe:
– tijekom X. i XI. mjeseca 2011. godine: autori iz Europe komuniciraju sa kustosom, eventualno šalju na uvid skice, idejna promišljanja, ideje za radove. Kustos dogovara sa svakim autorom osobno.
– krajem XII. mjeseca 2011. godine autori putuju u Tajland. Ne transportiraju se gotovi radovi već autor mora osobno na licu mjesta napraviti radove za izložbu!
– tijekom I. mjeseca 2012. godine, na licu mjesta se realiziraju radovi. Na raspolaganju su prostori tamošnje Likovne akademije sa pratećom opremom.

Autori iz Thailanda, Singapura:
– Tamošnji kustosi rade s autorima i selektiraju radove prema dogovorenim terminima.
– Kustosi komuniciraju elektronskim putem.

U Thailandu:
Formira se zajednička problemska izložbena prezentacija prema prispjelim i realiziranim radovima. Iako je polazna tema likovnog promišljanja iz područja ekologije, kustosi, na terenu, tijekom I. mjeseca 2012. godine, u Thailandu, uz dogovor, definiraju konačni oblik projekta.

– Fotografiraju se radovi, oblikuje tekst, katalog, popratni materijal.
– Tisak kataloških materijala
– Informiraju se diplomatska predstavništva, Ministarstva kulture, područne i druge institucije zemalja čiji umjetnici učestvuju u transkontinentalnom multimedijalnom, likovnom projektu.

– Zajednička izložba u Art Center u Chiang Mai-u, Thailand, otvaranje je 1. II. 2012. godine.
– Otvorenje izložbe, vodstvo po izložbi i svjetska medijska promocija događa se tijekom II. mjeseca 2012. godine.

– Tijekom 2013. godine, autori iz Thailanda, Singapura i svijeta uzvratno gostuju u Istri uz sličan scenarij (Grožnjan, Pula, itd.)
– Projektu se sukcesivno mogu pridruživati i drugi civilizacijski krugovi i područja Plavog planeta

Iste kiše, isti vjetar/The same rain, the same wind

Artists who participate in the project:

BELGIUM
Jan Theo De Vleeschauwer, painting

BOSNIA & HERZEGOVINA
Jusuf Hadžifejzović, painting, multimedia
Josip Mijić, painting
Nela Hasanbegović, sculpture, multimedia
Daniel Premec, sculpture, multimedia
Renata Papišta, graphic art
Iva Simčić, painting, multimedia
Gordana Anđelić – Galić, painting, multimedija
Amela Hadžimejlić, graphic art

CROATIA
Burhan Hadžialjević, instalation, organizer
Eugen Borkovsky Vodopivec, sculpture / object, custos
Ivo Ćorković, painting
Bojan Šumonja, painting
Ivan Valušek, sculpture
Hassan Abdelghani, photography,
Robert Pauletta, multimedia,

INDIA
Ranjit Makkuni, video,

JAPAN
Ikuo Eiso, sculpture,

MALAYSIA
Mr. IG –BEE, painting
MR.TANG-YEOK KENG, painting

NEW ZEALAND
Kevin Lanwer-Johan, film, photography

SERBIA
Živko Grozdanić, painter/object
Maja Budzarov, painting,multimedia
Predrag Sidjanin, multimedia
Marija Kauzlarić, painting, sculpture
Goran Denić, sculpture, multimedia
Vesna Tašić, org.
Marko Tirnanić, painting, multimedia

SINGAPORE
Milenko Prvacki, painting, custos
Delia Prvacki, installation
Wee Lit, sculpture
Toh Hun Ping, video
Jeremy Sharma, video

SLOVENIA
Andraž Šalamun, painting
Boštjan Potokar, sculpture, multimedia
Rene Rusjan, video, multimedia
Damjan Komel, sculpture

THAILAND
Pongdej Chaiyakut, instalation
Preerapong Duangkeaw, multimedia
Padungsak Kochsomrong, performance
Udom Chimpukdee, sculpture, multimedia, organizer
Boonpard Cangkamano, sculpture,
Thattchai Hongphaeng, sculpture,
Kosit Juntaratip, multimedia
Kitti Maleephan, painting
Pakit Bunsut, sculpture
Sutthisak Phuthararak, sculpture
Soontorn Suwanahem, sculpture
Sugree Gasorngatsara, multimedia
Supachai Satsara, painting, multimedia
Supapong Laodheerasiri, multimedia
Rungsak Dokbua, painting
Sitthikan Techadilok, multimedia
Nattapol Muangkliang, sculpture
Bundit Puangthong, painting
Morakot Ketklao, painting, multimedia
Amnuay Gunta-in, sculpture
Ariya Kitticharoenwijnat, sculpture
Ronnachit Bumee, sculpture
Kamin Lertchaiprasert, multimedia
Chaivut Ruamrudeekool, print
Sirapat Deesawadee, sculpture
Win, creative film

USA
Ira Schneider, video
Edward Simmons, photography


Eugen Borkovsky
eugen.borkovsky@gmail.com

See also  Na današnji dan, 05.06. - Umro Izidor Kršnjavi

Akademija-Art.hr