Otvorenje nove edicije Zidnih Novina Bacača Sjenki


Liz And Richard in Cyprus

Društvo arhitekata Zagreba – DAZ, Trg Bana Jelačića 1/II
Famagusta/Varosha – Damnatio Memoriae
17. prosinca u 18.00 sati

Predstavljaju: Vladimir Stojsavljević, Katarina Pejović, Maria Kyriakou, Nikos Defteros, Boris Bakal

Ovo izdanje Zidnih novina posvećeno je memoriji mjesta koje je ostalo hibernirano u svojoj svakodnevnoj povijesti.
Ciparski grad Famagusta, nekadašnje mondensko okupljalište svjetskog jet-seta u 60-im i 70-im, doživio je nesvakidašnju sudbinu kada je 14. kolovoza 1974. u njega ušla turska okupatorska vojska i, u samo dva dana, prognala cjelokupnu populaciju od 26.500 Grka, koji su do tog trenutka činili veliku većinu stanovnika tog grada.
Stanovnici Famaguste mislili su da će se vratiti u svoje domove za par dana i ponijeli sa sobom samo najnužnije stvari. Nikada više nisu mogli doći do njih.
Najelitniji dio grada, Varosha, ograđen je bodljikavom žicom i do današnjeg dana, 37 godina kasnije, ostao je netaknut, pretvorivši se u grad duhova. Varoshom trguju sve strane u desetljećima neuspješnim pregovorima između Cipra, Grčke i Turske, držeći cijelu zemlju u pat-poziciji, a nekadašnje žitelje Famaguste u stanju tragičnog diskontiunuiteta i prisilne amnezije.
Otvorenje ZN Famagusta/Varosha: Danatio Memoriae tematizira pitanje diskontinuiteta u urbanoj sredini kao posljedice “velike povijesti” i prelama drastične i dramatične momente tragedije Famaguste kroz prizmu zagrebačkih povijesnih diskontinuiteta. Ovo je izdanje ostvareno u suradnji s partnerskom organizacijom s Cipra, Omada One/Off.
Zidne novine FAMAGUSTA/VAROŠA: DAMNATIO MEMORIAE biti će izložene od 17.12.2011. do 5.1.2012.
Urednica edicije: Katarina Pejović
Suradnici ovog izdanja su Boris Bakal, Maria Kyriakou i Nikos Defteros.
Oblikovanje: Mare Šuljak
Ovo je također početak novog projekta Bacača Sjenki – Deep Harbour koji će imati premijeru na Cipru (Limassol) u travnju 2012.
Zidne Novine Bacača Sjenki (intermedijalni urbani display) su započete kao projekt pokazivanja nevidljivog dijela projekta "Bilježenje grada/Bilježenje vremena" 2007. godine da bi od 2010. postale samostalan projekt.
ZN u 7 vitrina (kino kaslića) nekadašnje Hrvatske Kinoteke vidljiv su dio istraživanja Bacača Sjenki o promišljanjima grada, urbaniteta, suživota i identiteta.


Piri reis world map

Akademija-Art.hr