Skip to content

Radionice – Djeca Melbournea za djecu Vukovara

Likovna radionica – Australske endemske životinjske vrste u sklopu CrOz – Festivala australsko – hrvatskog prijateljstva

Dijana Nazor, prof. likovne kulture-restaurator
dijana.nazor@yahoo.com

Djeca Melbournea za djecu Vukovara – likovne radionice u Melbourneu: Australske endemske životinjske vrste i Jadranske ribice

U sklopu CrOz-a – Festivala australsko – hrvatskog prijateljstva, koji se održavao u Melbourneu na Federation Squareu, Dijana Nazor je 12. i 13. studenoga 2011. godine održala dvije likovne radionice.

Pogledajte galeriju fotografija!

Sudionici obaju radionica bila su djeca školskog i predškolskog uzrasta iz Australije hrvatskog podrijetla, a pridružila su se i ostala australska djeca koja potječu iz različitih zemalja.

Djeca Melbournea za djecu Vukovara

Organizatorice Festivala bile su Miranda Kuzmanović, Nina Kovačina, Gorana Mašić i Silvana Jovanović. Festival je podržao i otvorio generalni konzul Republike Hrvatske u Melbourneu, mr. sc. Antun Babić. Vrijednost CrOz – Festivala australsko – hrvatskog prijateljstva je u tome što nadilazi državne granice.

Likovna radionica na zapadnoj terasi Federacijskog trga u Melbourneu

Njegova svrha nije samo promoviranje kulture i hrvatskih običaja, nego predstavlja značajan iskorak hrvatske zajednice u Viktoriji u promociji međuetničke tolerancije u višekulturalnom društvu Australije.

Oslikavanje platana kao poklon za djecu bolnice u Vukovaru

12. 11. na zapadnoj terasi Federacijskog trga u Melbourneu, ispred restorana Chocholate Buddha, autorica članka održala je dvije likovne radionice.

Djeca predškolskog uzrasta na radionici

Prva likovna radionica, pod nazivom Jadranske ribice, održana je za djecu različitog uzrasta. Djeca su na radionicama upoznata s različitim vrstama riba iz Jadranskog mora. Nakon uvodnog dijela, na kamenim su oblucima crtali motive riba tehnikom flomastera.

Radost zajedničkog slikanja

Nakon toga su ih oslikavali akvarel bojama, a potom lakirali. Radovi su, osim estetske i kreativne, dobili i praktičnu, uporabnu vrijednost lijepljenjem magneta na oblutak.

Autorice slike sa svojim radom

Drugog dana Festivala, 13. 11., na istom je mjestu održana dječja radionica pod nazivom Australske endemske životinjske vrste – za djecu Vukovara. Djeca su u tehnici akrilika oslikavala četiri slikarska platna većih dimenzija, koja će biti poklonjena dječjoj bolnici u Vukovaru.

See also  Gradski muzej Varaždin: Radionice "Advent"

Djeca školskog uzrasta na radionici

Voditeljica programa, Lea Craven, na ovaj je način predstavila humanitarni karakter CrOz – Festivala koji uključuje financijsku potporu Zakladi Wirrpanda, te dječjoj bolnici u gradu Vukovaru.

Likovna radionica Jadranske ribice

Cilj ove radionice bio je povezivanje djece u Vukovaru i djece iz australske dijaspore kroz likovno stvaralaštvo te ostvarivanje emotivnog kontakta darivanjem likovnog rada.

Dječji rad ribice nastao na radionici

Osmijeh na dječjim licima briše sve kulturalne i jezične barijere što je bila snažna misao vodilja organizatora CrOz – Festivala. Ovim činom ostvarena je snažna povezanost između Vukovara i Melbournea iskazana kroz dječju radost i kroz priliku za sudjelovanje ovakvoj humanitarnoj radionici.

Likovne radionice na glavnom trgu u Melbourneu

Akademija-Art.hr