Skip to content

Narodni muzej Zadar – najava dijela planiranog programa


Jubilarna doplatna marka

Narodni muzej Zadar
info@nmz.hr

Narodni muzej Zadar 180 godina s Vama

najava dijela planiranog programa
Noć muzeja 2012. – program za Noć muzeja 2012. bit će predstavljen u utorak, 17. siječnja 2012. u Muzeju Grada Zadra, 11 sati – na tiskovnoj konferenciji ravnateljice Narodnog muzeja Zadar, gđe. Renate Peroš uoči manifestacije Noć muzeja 2012.
Izdavanje Jubilarne doplatne Marke s motivom reljefa sv. Krševana iz 13. stoljeća – JUBILARNA DOPLATNA MARKA.
Od 15. 5. do 20. 6. 2012. u izložbenom prostoru Gradska loža postaviti će se retrospektivni izbor djela doajena dalmatinskog modernog slikarstva Ante Kaštelančića. Ante Kaštelančić poslijeratni je slikar ekspresionističke vokacije s prevladavajućim motivima dalmatinskog krajolika.
Na međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2012. godine u izložbenom prostoru Gradska loža održao bi se znanstveni skupo pod nazivom Najstariji muzeji Hrvatske. Kustosi predavači iz najstarijih muzeja diljem Lijepe naše bi se obratili skupu s nekoliko kartica teksta o postanku, razvoju i planovima za budućnost njihovih muzeja. Svi ovi radovi bili bi objavljeni u jednom katalogu koji bi se izdao povodom ove obljetnice.
Od svibnja pa do kraja 2012. godine u prostorijama Odjela Muzej grada Zadra bit će postavljena izložba Ifigenija – povijest jedne restauracije. U prizemlju Muzeja bi bio postavljen prikaz restauracije u svim fazama dok bi na drugom katu bila postavljena ova slika, koja bi ostala u prostorima Muzeja grada Zadra do potpune obnove Galerije umjetnina.
Od 10. 7. do 24. 8. 2012. u izložbenom prostoru Kneževa palača biti će izložene skulpture iz fundusa Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar. Ovim putem nastavlja se praksa predstavljanja bogatog fundusa Galerije putem povremenih izložbi s obzirom na to da je izložbeni prostor Galerije umjetnina zatvoren radi adaptacije prostora.
Od početka srpnja pa do kraja kolovoza 2012. u izložbenom prostoru Gradska loža bit će postavljena izložba Solana Nin. Smještena je na mjestu gdje se susreću flora i fauna kopna, niskih položenih morskih obala te slatkih tekućica obližnje Miljušića drage. Solana je azil mnogih vrsta koje su kod nas ali i u Europi sve više ugrožene nekontroliranim iskorištavanjem obala. Izložba bi se napravila kombiniranjem malih i velikih diorama, prikaza pojedinačnih prepariranih biljaka i životinja, različitih kristala soli te fotografija. Ovom izložbom promovirala bi se jedna od značajnih prirodnih i kulturnih vrijednosti ne samo Zadarske županije nego i cijele Hrvatske jer je Ninska solana jedna od posljednjih gdje se sol proizvodi prirodnim putem te su flora i fauna ostale sačuvane.
Kako bi se očuvala Četverokuka tradicijski vez sjeverne Dalmacije, Narodni muzej Zadar planira uz radionice četverokuke, koje su uvijek dobrog odaziva, te kupnju materijala i izradu veza, organizirati modnu reviju s motivima četverokuke na suvremenoj odjeći.
Uz ove izložbe i manifestacije Narodni muzej planira daljnju adaptaciju prizemlja Kneževe palače u svrhu širenja Pomorske zbirke i uređenja prostorija za muzejske radionice.

Akademija-Art.hr