Skip to content

Firenca – 8. Biennale suvremene umjetnosti

Mirko Šević
mirkosevic@hotmail.com

8. Biennale suvremene umjetnosti u Firenci održava se u srednjovjekovnoj palači Fortezza Da Basso koja je bila političko sjedište Republike Toskana u vrijeme kada je vladao Lorenco Medici, poznatiji kao mecena Leonarda Da Vincia. Izložbeni prostor Bienala obuhvća 11.000 metara kvadratnih

Na ovogodišnjem Biennalu sudjeluje preko 500 umjetnika iz 61 zemlje od kojih sam jedini predstavnik Hrvatske

Posebno sam počašćen što su moja djela postavljena neposredno uz bilbord (pano) Biennala i podija na kojem se održala ceremonija otvaranja. Ceremonija je započela impresivnim nastupom garde Lorenca Medicia, odjenuti u renesansne odore i renesansnu muziku.

Prema najavi organizatora, otvaranju je prisustvovalo oko 350 direktora svjetskih muzeja i galerija.

Šaljem Vam nekoliko fotografija s postaljanja i otvaranja izložbe. Počasćen zajedničkim fotografiranjem s vlasnikom i jednim od umjetničkih direktora Biennala Pierom Celona.

Kako je istaknuo John T. Spike, eminentni umjetnički kritičar, jedan od predsjednika dosadašnjeg međunarodnog žirija: Biennale internazionale dell arte contemporanea di Firenze je najopsežnija svjetska izložba suvremene umjetnosti. Selekcije je potpisalo više od četrdeset uglednih likovnih kritičara.

Na ovogodišnjem Bienalu sudjeluju eminentna imena suvremene umjetnosti Jeff Koons, Jose Luis Cuevas, Àgatha Ruiz de la Prada.

Koliki je značaj Biennala u Firenci najbolje ilustriraju imena dosada nagrađenih umjetnika poput Gilbert & George, Christo and Jeanne-Claude, Richard Anuszkiewicz, David Hockney, Marina Abramovic i Shu Yong.

Akademija-Art.hr
09.12.2011.