Stare slike Zagreba, kako je to nekada izgledalo…

Juraj Jonke
jjonke1@net.hr

Stare slike Zagreba, da se podsjetimo kako je to nekada izgledalo…

Evo skupih, još poneku sliku "starog" Zagreba, a potaknut time što je Zagreb od Feng shui majstora proglašen jednim od 10 gradova u svijetu sa savršenim položajem između "planinskog i vodenog zmaja"  (članak u "ZAGREB – NEWS", br. 258 od 9. studenog 2011. god)

Pogledajte galeriju starih fotografija Zagreba!

Jeste li znali?

Znate li da je bus na kat vozio Zagrebom?! Jeste li znali da su nešto više od pet godina Zagrebom prometovali dvokatni londonski autobusi? Pedesetih godina prošloga stoljeća glavnome su gradu bili potrebni dodatni kapaciteti u gradskom prijevozu, a jedno je od rješenja bio i uvoz autobusa iz inozemstva – uključujući i Veliku Britaniju.

Ovi su londonski gosti sa sobom u Zagreb, međutim, donijeli i čitav niz praktičnih problema: ulaz za putnike nalazio se na pogrešnoj strani vozila, a njihova ih je visina “protjerala” iz središta grada gdje bi mogli pokidati neki tramvajski vod ili zapeti ispod kojeg nadvožnjaka. Nakon zagrebačkih godina, svoju su službu ipak nastavili u susjednoj republici bivše države…

U dvokatne Leylande ulazilo se, naravno, s pogrešne strane, budući da je stražnja platforma prilagođena ulazu putnika bila smještena onako kako odgovara britanskom prometu. Modeli autobusa GB 61-64 stigli su u Zagreb 1955. u navodno zelenoj boji – kakvu je tada koristio London Transport – a mogli su primiti 70 putnika i bili su pokretani motorima snage 125 KS. U trenutku kada su došli u Zagreb, svaki je već imao prijeđenih više od milijun kilometara, a na gradskim su se ulicama zadržali do 1960. (Foto: Zagrebački električni tramvaj)

Akademija-Art.hr
25.1.2011.