Obilježena 80. obljetnica rođenja Dubravka Ivančana


Sudionici skupa

U Molvama i Zagrebu obilježena 80. obljetnica rođenja Dubravka Ivančana

PJESNIK VAN BILO KAKVIH KRUGOVA

U Molvama i Zagrebu 14.i 15.studenoga 2011. godine obilježena je 80. obljetnica rođenja poznatog hrvatskog književnika, književnog kritičara i prevoditelja Dubravka Ivančana (Krapina, 6. ožujka1931. – Zagreb, 18. lipnja1982.). Iako se u književnosti javio u prvom broju znamenitog časopisa Krugovi (1952.) te se družio s krugovašima, nije im stilski pripadao. Pisao je uglavnom pjesme, ali i eseje i kritike. Bavio se je i prevođenjem (Rilke, japanska haiku poezija), a autor je brojnih osvrta i prikaza. Njegovo pjesništvo obilježava rafiniran izraz, bogatstvo oblika, a gotovo polovicu njegova opusa čini haiku poezija.

U zgradi Općine Molve sudionike skupa o Dubravku Ivančanu dočekao je i pozdravio načelnik Molva Stjepan Fosić. U svečanoj sali Općine pred velikim brojem posjetitelja, mahom djece ovdašnje osnovne škole Molve o Dubravku Ivančanu su govorili: Božica Jelušić: Dani s Dubravkom, Molvarski panoptikum; Ivan Ivančan, ml.: Iz Dubravkova Dnevnika, ulomci i komentari; Ivan Andrašić: O ilustriranju Dubravkovih tekstova ; Davor Šalat: Urbana poezija D. Ivančana u njegovoj zbirci “Slobodna noć“; Božica Brkan: Život na selu u stvarnosti i u poeziji,paralele i razlike; Tomislav Marijan Bilosnić: Haiku u Hrvatskoj, najznačajnije pojave u tom krugu; dok je Marija Halaček i recitatori OŠ Molve izveli izbor haiku poezije Dubravka Ivančana.
U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, sudionike skupa primio je vlč. Tomislav Glavnik, dok su uzvanici u rodnoj kući Ivančanovih razgledali biblioteku Dubravka Ivančana. Hrvatski književnici i kritičari, sudionici skupa o Dubravku Ivančanu našli su se i na zajedničkom ručku u OŠ Molve s ravnateljem Ivanom Jankovićem.
Isti program sutradan je priređen i u Društvu hrvatskuih književnika u Zagrebu, gdje su o Dubravku Ivančanu govorili Božidar Petrač, predsjednik DHK, Tomilsav Marijan Bilosnić, Davor Šalat, Božica Jelušić, Božica Brkan i Ivan Ivančan. U glazbenom dijelu programa nastupile su članice (kvartet) LADA izvodeći dvije skladbe po uglazbljenim stihovima D. Ivančana: „Pokraj vode Drave“ („Ravna Podravina“) i „Ideju težaki“ .
Konačna ocjena života i djela Dubravka Ivančana mogla bi se svesti na činjenicu kako je riječ o autoru koji je djelovao i pisao van bilo kakvih krugova, u mnogim slučajevima, posebice u haiku, preuzimajući na sebe pionirsku ulogu. Na kraju skupa zaključeno je da se u Maloj biblioteci DHK naredne godine objave izabrane pjesme Dubravka Ivančana.

Akademija-Art.hr
16.11.2011.