Skip to content

Goethe-Guerilla Zagreb organizira tri šetnje Zagrebom


Tekst i foto: Nives Gajdobranski
nives.gajdobranski@gmail.com


Kroz šetnje otkrivati zaboravljena mjesta u  Zagrebu – to je osnovna ideja projekta ‘Međumjesta’, u organizaciji zagrebačke Goethe-Guerille

Projekt se bavi bavi se neiskorištenim potencijalom grada, a ima tri dijela: dvije moderirane šetnje i prezentacija, s ciljem pokretanja dijaloga o gradu kao dinamičnom, ali i kontroliranom/planiranom prostoru. Prva šetnja održat će se u subotu, 5. studenog, a prijave su u tijeku. Šetnje su besplatne!

Donosimo još detalja vezanih uz projekt  ‘Međumjesta’: tema su prostor i kulturni kapital grada Zagreba, promišljanjem njegovoga potencijala te razmjenom ideja u području socijalnih, političkih, ekonomskih, estetskih i emocionalnih  pitanja, sve vezano uz javni prostor.

Goethe-Guerilla je grupa mladih koja djeluje u sklopu Goethe-Instituta i svojim sudionicima omogućuje organizaciju i vođenje kulturnih projekata na lokalnoj i međunarodnoj razini. Zagrebačka Goethe-Guerilla je dio regionalne grupe Goethe-Guerilla u kojoj su sudionici iz Beograda, Sarajeva, Skopja i Prištine.

Program je zamišljen ovako:

Subota, 5. studenoga u 11 sati
: Šetnja Zagrebačkom ‘Plavom potkovom’ sa Sašom Šimpragom | Novi Zagreb

Subota, 12. studenoga u 11 sati:  Glazbena šetnja Gornjim gradom s Nadom Bezić | Gornji grad

Četvrtak, 15. prosinca u 17 sati: Predstavljanje berlinskog kolektiva Raumlabor s Janom Liesegangom | Goethe-Institut Kroatien  
Vratimo se detaljima vezanima uz šetnje:

Saša Šimpraga, autor knjige ‘Zagreb, javni prostor’, moderira šetnju ‘Zagrebačka Plava potkova’, tek djelomično realiziranu reinterpretaciju Zelene potkove južno od Save. Šetnja počinje 5. studenog u 11 sati na  sjeveroistočnom dijelu križanja Avenije Dubrovnik i Ulice Savezne Republike Njemačke, na ulazu u Park Vjekoslava Majera.

Drugu šetnju vodi Nada Bezić, muzikologinja i autorica disertacije Glazbena topografija Zagreba od 1799. do  2010. godine, koju  će i upotrijebiti kao itinerarij za posjet brojnim lokacijama Gornjeg grada povezanih s glazbenom prošlošću grada.


Početak šetnje 12. studenog je u 11 sati na križanju Mesničke ulice s Ilicom, kod spomenika Andriji Kačiću Miošiću.

Projekt završava 15. prosinca, u 17 sati, predstavljanjem njemačkog kolektiva
Raumlabor u Goethe-Institutu Kroatien. Berlinski kolektiv koji se bavi arhitekturom i urbanizmom te istraživanjem interakcije u prostoru predstavit će arhitekt Jan Liesegang.

See also  Međunarodni ulični festival - Zastava mog svijeta

Ulaz je slobodan, šetnje su besplatne.

Potrebna je prijava na mail adresu zagreb.guerilla@gmail.com

Akademija-Art.
04.11.211.