Tri marke za tri svjetionika


Prišnjak

Nives Gajdobranski
nives.gajdobranski@gmail.com

Hrvatska pošta: tri marke za tri svjetionika

Zagreb – Vijest iz Hrvatske pošte glasi: puštaju se 18. listopada u optjecaj poštanske marke s motivima svjetionika Prišnjak, Mulo (marke nominalnih vrijednosti 3,10 kuna) i Blitvenica (marka nominalne vrijednosti 7,10 kuna). Autori maraka su Orsat Franković i Ivana Vučić, dizajneri iz Zagreba, a autor fotografija je Andrija Carli. Svaka marka tiskana je u nakladi od 100.000 primjeraka, u arčićima od deset maraka, a izdana je i prigodna omotnica prvog dana (FDC). U poštanskom uredu 10101 Zagreb žig prvoga dana bit će u uporabi 18. i 19. listopada.

Evo i detalja vezanih uz temu maraka: svjetionik Prišnjak sagrađen je na istoimenom otočiću u murterskom arhipelagu 1896. godine. Njegova velika staklena kupola, na vrhu svjetioničarske kule koja se uzdiže devetnaest metara nad morem, za sunčanih dana reflektira zrake sunca miljama daleko, pa su pomorci za Prišnjak znali kazati da svijetli i danju. Stari mehanički svjetlosni uređaj zamijenjen je 1990-ih godina suvremenom automatiziranom tehnologijom, a 1999. godine kada je pokrenut projekt „Kamena svjetla“, te je svjetionik preuređen u turistički apartman.

Blitvenica je svjetionik smješten na istoimenome otočiću, južno od otoka Žirja, uzdiže se iz velikoga morskog ponora. Strmine se pod ovim otočićem „ruše“ i do 150 metara u dubinu, a u blizini morsko dno ponire i 200 metara duboko. Svjetioničarska zgrada na Blitvenici podignuta je 1872. godine. Prema pričama koje se prenose naraštajima gradnja svjetionika je tekla vrlo sporo, često je bila prekidana lošim vremenskim uvjetima…

Mulo – smješen na hridi Mulo, pred šibenskom Rogoznicom, „granica“ je otvorenog mora. Prostrana svjetioničarska kuća sagrađena je 1873. Gradnjom 21 metar visokog svjetionika noćni pomorski promet mogao se preseliti u sigurniji koridor, podalje od pogibeljnih pličina i hridi. Svjetioničarska služba na Mulu smatrala se teškom, jer životnog prostora izvan zgrade gotovo da i nema.

Akademija-Art.hr
17.10.2011.