Ivica Kiš na kolonijama u Karlobagu i Vodnjanu


Karlobag – umjetnici sudionici

Likovne kolonije u Karlobagu i Vodnjanu

Karlobag (piše i slika Danijel Čorić) – Maslina naziv je ovogodišnjeg projekta koji se odvijao u Karlobagu kroz 9. Međunarodni likovni simpozij u organizaciji Udruge Otvoreni atelier . Svakodnevno kroz likovne radionice djeci se nudilo mnoštvo likovnih tehnika i postupaka (rad u kolažu, trodimenzionalno oblikovanje-izrada zmaja, izrada fotografije pomoću camere obscure te izrada mozaika) kroz koje su izražavali svoju kreativnost. Odaziv djece bio je veći nego prijašnjih godina zbog čega su organizatori bili jako sretni i ponosni.

http://www.licke-novine.hr/kultura/vijesti/vijesti.html

Likovne radionice vodili su afirmirani umjetnici sa zavidnim pedagoškim iskustvom: akademski slikar Ivan Špehar, akademska slikarica Maja Arčanin, mr.art. Zlata Tomljenović, dipl.ing. arhitekture Ivica Kiš. Od izuzetnog je značenja bila stručna pomoć karlobaške učiteljice Verice Jelinić koja se svojim angažmanom aktivno uključile u rad simpozija. Svakako valja spomenuti i novinara Radio Zagreba gospodina Tomislava Radića koji već niz godina prati rad Udruge Otvoreni atelier.

Voditelj projekta poznati je akademski slikar Sergije Mihić koji kaže:
– Dječje likovne radionice najljepši su dio revitalizacije Mediteranskog vrta pod zaštitom kulturne baštine. Projekt „Mediteranski vrt –Kava“ prihvaćen je od Ministarstva kulture i Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Sljedeće godine Udruga Otvoreni atelier planira povodom proslave 300-te godišnjice Kapucina u Karlobagu, otvoriti vrata vrta i galeriju mozaika u vrtu za javnost“. Organizator projekta je njegova supruga Marina Mihić u suradnji s Turističkom zajednicom grada Karlobaga kao i Općinom Karlobag.
Ove godine u tehnički dio rada su se uključili i neki od roditelja djece. Roditelji podržavaju ovaj projekt, hvale ga te napominju kako je od izuzetne važnosti da se tako nešto nudi, što njihovoj djeci pruža dodatnu zabavu i igru, duženje i komunikaciju sa ostalom djecom, a usput razvija i potiče njihovu maštu, kreativnost koja im je neophodna i potrebna u današnjem društvu koje je zaokupio Internet, društvene mreže i kompjutorske igrice te tako djecu povukao odnosno „zatvorio“ u kuće i virtualna druženja. Roditelji vjeruju da će se ovaj projekt nastaviti i da će ga lokalne vlasti i nadalje podržavati, na zadovoljstvo umjetnika, djece i roditelja.
Radionice su se održavale u dva prekrasna mediteranska vrta: srednjovjekovnom fortifikacijskom vrtu Kava i kapucinskom vrtu crkve Sv. Josipa čije prostore kapucini stavljaju na raspolaganje, čitavo vrijeme odvijanja radionica. Revitalizacijom ovih vrtova, koji su sastavni dijelovi zaštićene kulturne baštine, kao i podizanjem svijesti o različitim mogućnostima kreativnog izražavanja, raste svijest o vrijednosti kulturnog nasljeđa i baštini kod najmlađe populacije, a i ostalog stanovništva.


Polaznici radionice, Kapucinski samostan

Ovim projektom grad Karlobag kao čudesan spoj Mediterana i kontinenta, kristalno čistog mora i najljepše hrvatske planine dobio je potpuno novi identitet, a djeca su postala subjekti i kreatori kulturnih zbivanja. Likovne radionice kao i cijeli projekt koji su pokrenuli Mihići pobudio je zanimanje, kako domaćih stanovnika, tako i gostiju iz inozemstva koji ljetuju u Karlobagu ili su se zaustavili u prolazu.

Simpozij je trajao od 2. kolovoza do 5. kolovoza 2011. godine, a završio je 6. kolovoza otvaranjem izložbe dječjih radova u dvorani samostana, gdje se djeca predstavljaju široj javnosti. Izložbu je otvorio gvardijan fra Stjepan Bergovec ističući da ovo nije kraj, iako su radionice završile, te da se raduje sljedećem simpoziju i druženju. Tijekom otvorenja umjetnici su, prisutnim gostima, ukratko ispričali što, kako i kojim tehnikama se sve radilo tijekom radionica. Ispred Općine Karlobag, sve prisutne, pozdravila je Lucija Tomljenović i izrazila želju da se s tradicijom likovnih radionica za djecu nastavi. Također je predložila da se radovi koje su djeca radila na radionici camere obscure (motivi Karlobaga) tiskaju kao razglednice koje bi „obišle“ svijet i tako promovirale Karlobag.


Vodnjan – umjetnici sudionici

Vodnjan (tekst A. Percan; snimio M. Angelini) – U prekrasnom vrtu vile Casa Rosina, u centru Vodnjana, predstavili su se umjetnici koji svoj rad izlažu na simpoziju "Arte in situ", koji se održava od 5. do 14. kolovoza. Na otvorenju u petak u 19.30 sati, također u vrtu Case Rosina, govorit će i povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, a velika novost ovogodišnjeg simpozija, kojemu je uspjelo okupiti cijenjene umjetnike iz Njemačke, Poljske i Hrvatske, jest u slikarstvu, koje je ove godine dobilo svog predstavnika.

http://www.glasistre.hr/kultura/vijest/341104

Devetero umjetnika, koji ovdje zajedno žive i stvaraju, izrazili su svoje zadovoljstvo radom kolonije i ambijentom, a ukratko su opisali i svoj rad i djela. Umjetnica Nadica Eichhorn iz Zagreba usredotočila se na keramoforme, strukture i eksperimentiranje, a Vesna Osojički, na keramičke skulpture i forme. Naglasak na formu i volumen keramike stavio je riječki umjetnik Mladen Ivančić, a Boris Roce svojim djelima povezuje grafiku i keramiku. Svestrani umjetnik Ivica Kiš bavi se zaboravljenim umjetničkim tehnikama, poput instalacija camere obscure i vinorela – crtanja s vinom, koje bi se, osim u umjetnosti, moglo koristiti i za promociju vina. U izložbi sudjeluju dvije umjetnice iz Njemačke – Anne Katrine Altwein i Petra Toppe Zenker, a mladi poljski umjetnik Michal Krenz jedini je slikar na ovogodišnjem "Arte in situ".

Solidea Guerra, priznata umjetnica i začetnica simpozija "Keramika in situ", danas "Arte in situ", kazala je da ova međunarodna keramičarska radionica svake godine dobiva sve značajniju ulogu za promidžbu i obogaćenje kulturneponude Vodnjana i Istre.

Akademija-Art.hr
07.09.2011.