Skip to content

Fulfinum 12 – Pozdrav iz Omišlja!

 
  

Anivija Baldigara, ravnateljica, Centar za kulturu Općine Omišalj 
czk@omisalj.hr

 

12. saziv likovne kolonije „FULFINUM“
Omišalj, 9. – 14. kolovoza 2011.

 

Pogledajte fotografije s prošlogodišnje kolonije Fulfinum 11!

U Omišlju, na otoku Krku, od 9. do 14. kolovoza 2011. godine, održava se 12. saziv likovne kolonije „Fulfinum“. Organizator kolonije je Centar za kulturu Općine Omišalj, suorganizator Turistička zajednica Općine Omišalj, a pokrovitelji Općina Omišalj i Primorsko-goranska županija.

Uz stručno vodstvo povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Višnje Slavice Gabout, na koloniji će ovaj puta raditi, družiti se i izmjenjivati iskustva Dragutin Dado Barac (Omišalj), Dunja Demartini (Rijeka), Petar Hranuelli (Zagreb), Nikolina Ivezić (Zagreb), Marina Orlić (Pula), Andrea Staničić (Krk), Marina Stoponja (Zagreb), Goranka Supin (Rijeka) i Dorina Vlakančić (Pula).

Autorima će biti ponuđena tema „Stomorina“ (pučki naziv za svetkovinu kojom se 15. kolovoza, na Veliku Gospu, slavi uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. U Omišlju se ovaj najstariji i najznačajniji marijanski blagdan isprepliće s pučkim veseljem i s narodnim običajem kod kojeg se na glavnoj gradskoj placi ispred Župne crkve posvećene Majki Božjoj (12.st.) svake godine tradicionalno postavlja svojevrsna „blagdanska pučka ambijentalna instalacija“ s maramama – „facolima“ i „bandirom“). Međutim, uz temu Stomorine autori će moći slikati i teme po svom izboru. Svi radovi nastali na koloniji bit će posljednjeg dana boravka sudionika u Omišlju postavljeni na izložbi u omišaljskoj Galeriji „Vjećnica“. Izložbu će, uz popratni katalog, pripremiti organizator, uz stručnu pomoć voditeljice kolonije. Svečano otvorenje izložbe bit će u nedjelju, 14. kolovoza 2011. u 12.00 sati u Galeriji „Vijećnica, Prikešte 13, Omišalj. Izložba će se moći razgledati do 31.kolovoza 2011, u radno vrijeme galerije: 10.00 do 12.00 i 19.00 do 21.00 sat. Ulaz je slobodan.

Umjesto predgovora – pozdrav iz Omišlja!


Svim kolegama i prijateljima, umjetnicima i zaljubljenicima u umjetnost, putnicima – namjernicima i turistima, kulturnjacima i ljudima dobre volje, autori/sudionici ovogodišnjeg 12. saziva likovne kolonije „Fulfinum“ šalju i ove godine sa svog zajedničkog rada i druženja dobre vibracije i pozitivnu energiju. Onu kojom ih puni podneblje u kojem stvaraju i kojim se nadahnjuju. Podneblje u kojem neminovno u povijest i baštinu zaviruju, a onda zavirujući nerijetko i propitkuju: „Gdje smo?…Tko smo?… Kakvi su nam korijeni? … Kakve li smo to divne „škrinje s blagom“ baštinici?“ I tad, puni dojmova, stvaraju. Stvaraju svaki puta suvremeno, ali s nekim osjećajem ispunjenosti. S osjećajem spoznaje sebe. I uz saznanje da je inspiracija, direktno ili indirektno, bila tu negdje oko nas.

Višnja Slavica Gabout i autori/sudionici likovne kolonije „Fulfinum 11“

Stomorina – pučka ambijentalna instalacija


Stomorina
je pučki naziv za svetkovinu kojom se 15. kolovoza, na Veliku Gospu, slavi uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. U Omišlju se ovaj najstariji i najznačajniji marijanski blagdan isprepliće s pučkim veseljem i s narodnim običajem kod kojeg se na glavnoj gradskoj placi ispred Župne crkve posvećene Majki Božjoj (12.st.) svake godine tradicionalno postavlja svojevrsna „blagdanska pučka ambijentalna instalacija“– Stomorina.

Sam naziv Stomorina jezični je lokalizam i potječe od latinskog Sancta Maria (Sta. Maria), dok se ponegdje može čuti i Stomorica. Blagdan se od davnine u Omišlju obilježava kićenjem glavne gradske place i to tako da mladići i „divojke“, u zoru 15. kolovoza, još za mraka, potajice počnu s ukrašavanjem. Djevojke donose marame („facole“), a mladići sezonsko voće, te ih na placi naizmjence vezuju o konopce. Konopce s nanizanim ukrasima tad podižu i učvršćuju tako idu radijalno uokolo, od rubova prema sredini place, gdje se svi ukrasi sastaju i vezuju o stijeg – „bandiru“ (također bogato ukrašenu maramama i svilenim trakama). „Bandira“ je na svome vrhu, koji ima šiljke, obično ukrašena ili sjajnim kuglama, ili voćem, pripomažući dojmu kako cijeli taj „ambijentalni ures“ „lebdi“ u prostoru. A sve to skupa, ustvari, predstavlja scenu Uznesenja – scenu Majke Božje („bandira“) i anđela („facoli“) koji se uzdižu u nebo.

Stomorina
ranije nikad nije noćila na placi, dok je narodno veselje bilo uvijek 16.kolovoza, uz pjesmu („kanat“) i ples („tenec“). Kao dio folklora staroga Omišlja ona je danas, mađutim, ipak malo modificirana i prilagođena novome dobu: „bandira“ se diže već 14. kolovoza pred ponoć, kako bi upravo na Velu Gospu sve zablistalo i postalo turističkom atrakcijom koja na omišaljsku placu domami i nekoliko stotina turista i znatiželjnika.

Fulfinum


U uvali Sepen na otoku Krku kod Omišlja nastao je u prvom stoljeću poslije Krista novoplanirani rimski grad Fulfinum, za potrebe veterana careva Flavijevaca. Municipium Flavium Fulfinum realiziran je prema tada uhodanoj urbanističkoj shemi: na ravnom prostoru, u pravokutnoj mreži komunikacija. Maritimno pogodna uvala omogućila je izgradnju dobro zaštićene luke, a plodno tlo s obiljem vode podlogu sudjelovanju grada u životu klasične antike. Grad je posjedovao sve osnovne pretpostavke ovakvom načinu života: forum s kapitolijem i gradskom bazilikom, lučke instalacije s trgovačkim kvartom uz more, terme, prigradske komunikacije s grobljima i dvije faze vodovoda. Zamišljen kao grad vrhunskih civilizacijskih dosega, otvoren i nježan, osjetljiv na najmanje udare u standard urbanog života, tijekom rasapa antičke civilizacije Fulfinum je vjerojatno bio jedna od prvih žrtava.

O sudionicima 11. saziva likovne kolonije FULFINUM


Dragutin Dado Barac  
Fotograf, slikar i idejni začetnik Likovne kolonije «Fulfinum». Rođen je 1950. godine u Slavonskom Brodu, a školovao se u Rijeci. Nakon što je nekoliko godina radio i živio u Londonu i Amsterdamu, nastanio se u Omišlju na otoku Krku, gdje već niz godina živi i radi. Profesionalno se bavi fotografijom od 1980. godine, a uz to i slikarstvom, te grafičkim i web-dizajnom. Izlaže od 1995. godine, na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Član je HDLU-a Rijeka i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Ima status samostalnog umjetnika.

Dunja Demartini
Rođena je 1957. godine u Rijeci. Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci na Odsjeku za likovne umjetnosti – izborni kolegij grafika. Sudjelovala je u radu Kalkografskog ateliera na Sušaku od 1997. do 2001. godine. Članica je HDLU-Rijeke. Od 1996. godine izlaže samostalno. Ostvarila je jedanaest samostalnih izložbi u Hrvatskoj (akvareli, crteži, grafike, instalacije, objekti, keramika), te sudjelovala na više od pedeset međunarodnih izložbi grafike u svijetu (Hrvatska, Makedonija, Italija, Rumunjska, Grčka, Mađarska, Španjolska, Portugal, Litva, Poljska, Belgija, Japan, Koreja, Argentina, Egipat, Mexico, Urugvaj). Dobitnica je brojnih nacionalnih i inozemnih nagrada za grafiku i keramiku. Živi u Rijeci.

Petar Hranuelli
Rođen je 1975. u Supetru na otoku Braču. Godine 1994. završio je srednju Klesarsku školu u Pučišću na Braču. Do 1994. živio je u Postirama na Braču, a od 1994. godine živi i stvara u Zagrebu. Član je HDLU-Zagreb, ULS-Zaprešić, te Akademije-Art. Diplomirao je Majstorski ispit za klesara-restauratora (HOK – Zagreb). Bavi se profesionalno restauracijom kamena, kiparstvom i slikarstvom. Samostalne izložbe: Dubrovnik, Lopud, Oroslavje, Palmižana, Postira, Split, Supetar, Samobor, Skradin, Zagreb, Zaprešić, … Skupne izložbe: Antalya (Turska), Bale, Brežice (Slovenija), Dubrovnik, Gospić, Kaštel Lukšić, Karlovac, Osijek, Postira, Rijeka, Rovinj, Slavonski Brod, Split, Sv.Martin pod Okićem, Sisak, Samobor, Szmbathely (Mađarska), Ston, Trogir, Vinkovci, Velika Gorica, Zadar, Zagreb, Zaprešić, … Javni radovi: Gospić (Venera, 2008.), Lovinac – Sekulići (Spomen – obilježje 2009).
Nikolina Ivezić
Rođena je 1970. godine u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a potom 1998. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala slikarstvo, u klasi prof. Eugena Kokota. Samostalno izlaže od 1993. godine i do sada je izlagala na 38 samostalnih i na velikom broju skupnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada (Prva nagrade DAAK-a, Nagrada Carlsberg). Bavi su konceptualnom umjetnošću, uređenjem interijera (prostori zagrebačke Tvornice, Melina i kafića Fiozofskog fakulteta), ilustracijom, te kazališnom I filmskom scenografijom. Njezini radovi nalaze se u svim značajnijim zbirkama hrvatske suvremene umjetnosti. Članica je HDLU-Zagreb i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i djeluje u Zagrebu.
Marina Orlić
Rođena je1958. godine. Profesionalno se bavi keramikom, skulpturom i slikarstvom. Studirala je povijest umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1980.do 1983. učila je lončarstvo kod majstora Mate Stanešića u Petrinji. Od 2003.do 2006. bila je asistentica u kiparskoj radionici akademskog kipara Korbiniana Hubera u Regensburgu ( Njemačka), radeći u kamenu i drvu. Redovno izlaže od 1985. godine. Od 1999. do 2003. bila je predsjednica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre. Bila je voditeljica keramičkih radionica za djecu predškolske dobi i za ljude treće životne dobi. Godine 2010. bila je voditeljica edukacijskih radionica u sklopu projekta „Keramičke tehnike za učenike Kiparskog odjela“ Škole primjenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Godine 2007. radila je kao stručna suradnica na restauratorskim radovima u crkvici Sv. Stjepana u Peroju (12. st.), a 2008. g. na palači Bettica u Vodnjanu (16. st.), te zgradi Zavičajnog muzeja Poreštine (19.st.). Godine 2009/2010. bila je stručna suradnica u eksperimentu oblikovanja i paljenja keramike u sklopu doktorske dizertacije „Tehnologija neolitske keramike južne Istre" dipl.arh. Romualda Zlatunića, višeg kustosa Arheološkog muzeja Istre u Puli. Članica je HDLU Istre, ULUPUH-a I Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Od svibnja 2009. dopredsjednica je HDLU Istre. Živi i djeluje u Puli.
Andrea Staničić
Rođena je 1983. godine u Rijeci. Gimnaziju je završila u gradu Krku 2001. godine, a potom diplomirala na na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2008. godine, obranivši diplomski rad na temu Performans umjetnosti. Iste godine upisala je poslijediplomski studij grafike u klasi profesora Lojzeta Logara na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani, diplomiravši u ožujku 2011. godine. Do sada je izlagala na tri samostalne izložbe (Krk/Krk/Krk), te sudjelovala na 16 skupnih, u Hrvatskoj (Rijeka, Karlovac, Slavonski Brod, Zagreb, Opatija, Rab) i u inozemstvu (Francuska, Švicarska, Slovenija, Litva, Rumunjska, SAD). Živi na relaciji Krk – Ljubljana.

Marina Stoponja
Rođena je 1959. godine u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 1999. godine, na odsjeku kiparstva, kod prof. Šime Vulasa. Dobitnica je Posebne Rektorove nagrade 1997. godine. Članica je HDLU-a od 1999. godine, a HZSU-a od 2001. godine. Trenutačno studira na poslijediplomskom doktorskom studiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlaže od 1992. godine i do sada se predstavila na više do trideset izložbi u zemlji i inozemstvu, od toga na sedam samostalnih. Sudjelovala je na mnogim radionicama i likovnim kolonijama, a njezini kiparski radovi postavljeni su u javne prostore u Hrvatskoj (Ložnice, Mraclin, Zagreb, Park skulptura Dvorca Jakovlje, Marija Bistrica, Lišane, Trstenik) i u inozemstvu (Maribor/Slovenija, Saint Pons de Thomieres/Francuska). Od 2000. do 2010. godine dobitnica je niza brončanih nagrada koje dodjeljuje Večernji list, Hypo banka, HR top 20 i sl. Živi i djeluje u Zagrebu.
Goranka Supin
Rođena je 1963. godine u Rijeci. Srednju školu završila je kao reprofotograf, nakon čega upisuje Pedagoški fakultet u Rijeci. Diplomirala je na studiju za predškolski odgoj 1984. godine. Nakon 7 godina rada u vrtićima, upisuje Filozofski fakultet u Rijeci – Odsjek likovnih umjetnosti, gdje diplomira 1998. godine. Nakon toga specijalizira grafiku u klasi prof.mr. Josipa Butkovića. Bila je suradnica kalkografskog ateljea na Sušaku, od njegova utemeljenja 1997. godine. Sudjelovala je na brojnim likovnim manifestacijama i kolonijama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja za svoj rad. Uz slikarstvo bavi se grafikom i fotografijom. Izdala je grafičku mapu „Hoc lapidis ictu percussus fuit crucifixus 1296“ (fundus MMSU Rijeka). Izlaže od 1995.godine, predstavivši se dosad na šest samostalnih, te  sudjelujući na brojnim skupnim izložbama u domovini i svijetu. Članica je HDLU Zagreb. Živi i djeluje u Rijeci i Opatiji.
Dorina Vlakančić
Rođena je 1955. godine u Puli. Diplomirala je 1982. god. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1991. odlazi u Salzburg na Internacionalnu ljetnu akademiju. Studije likovnih umjetnosti započela je studijem grafike na St. Martins College of Art u Londonu, a nastavila na Chelsea College of Art and Design u Londonu, gdje je 1997. godine i diplomirala na studiju likovne umjetnosti (mentori Gavin Jantjes i Cris Ofili). Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Tijekom svog boravka u Velikoj Britaniji radila je, između ostalog, kao art director i menadžer Post – produkcijskog odjela televizijske kompanije FOM Ltd, radeći i putujući po cijelome svijetu. Bavi se različitim oblicima umjetničkog izražavanja (instalacije, objekti, slikarstvo, fotografija, video, crteži). Od 1997. godine članica je HDLU-a Istre. Samostalno počinje izlagati 1994. god. u Engleskoj. Skupno je izlagala više puta u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Živi i radi u Puli i Londonu.
Višnja Slavica Gabout, stručna voditeljica Likovne kolonije „Fulfinum“ – povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka. Info: www.ulupuh.hr (Studijska sekcija)

Akademija-Art.hr
03.08.2011.

 

See also  Gornji Kneginec - Likovna kolonija udruge "Kula"