Likovna kolonija „Tomislav Zubčić-Zupa“

Velimir Penović
vpenovic@gmail.com

Likovna kolonija „Tomislav Zubčić-Zupa“

Pogledajte galeriju fotografija!

Udruga osoba sa invaliditetom PRIJATELJ Metković organizirala je 21. svibnja 2011. godine donatorsku likovnu koloniju pod nazivom „LK Tomislav Zubčić-Zupa“. Na koloniji su sudjelovali slikari iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije kao i iz Hercegovačko-neretvanske županije iz susjedne nam Bosne i Hercegovine.

Organizator je odlučio ovu humanitarnu akciju nazvati po nedavno preminulom Tomislavu Zubčiću-Zupi, čovjeku velikog srca, dobročinitelju i prijatelju udruge, profesoru, umjetniku, sportašu, glumcu, slikaru, ukratko legendi neretvanskog kraja upriličenom u liku „kneza Domagoja“ u Maratonu lađa na Neretvi.
Donirane slike nastale u ovoj humanitarnoj akciji prigodno bi se prodale na aukcijama iz kojih bi prikupljena sredstva iskorištena kao pomoć potrebitim osobama iz doline Neretve s obje strane granice.
Umjetnici su nakon okupljanja u prostorijama udruge u Športskoj ulici u Metkoviću i nakon okrepe u prigodnom domjenku, organizirano otišli s udovicom pokojnika Boženom Zubčić, na grob pokojnog Zupe. Prisjetili se u mislima i molitvom njegovog gromovitog glasa, pjesme, šale i dobrih djela, zapalili svijeće, a potom otišli u susjednu BiH na izložbu slikara i kipara Šime Vulasa u Gradskoj galeriji u Čapljini.
Nakon razgledanja izložbe umjetnici su otišli na poznato hercegovačko izletište Kravice kraj Ljubuškog i u prekrasnom prirodnom okruženju uz obale rijeke Trebižet i vodopada Kravice nastavili druženje i rad iz kojih su proizišlo 30-tak umjetničkih djela.

Na koloniji su sudjelovali slijedeći umjetnici:

Ana Bašić

Anđelko Matić Učo
Ante Dragobratović
Ante Tonćio (Dugi) Alač
Dragan Korda
Dubravka Rahtman
Ernesto Markota
Franica Čebirić
Jagoda Jakir
Jagoda Lasić
Julija Pavlović
Jure Jovica
Latica Škubonja
Luce Đuraš
Ljiljana Knez
Mirica Dubčić
Nedjeljka Nene Gligor
Nino Dubčić
Rina Anđelić
Suzana Mušan
Toni Slišković
Velimir Penović
Zdravko Srzentić
Željko Marić

Akademija-Art.hr
23.05.2011.