Velimir Trnski: Pariz je moja muza

Velimir Trnski
velimir@trnski.com

Tekst iz predgovora kataloga izložbe u Galerji Vendome, Pariz
od 23. 04. (otvorenje 03.05., od 18.00 do 21.00 sati) do 20. 05. 2011
.

Pariz moja muza

Pogledajte galeriju fotografija!

Nisam se ni nadao, da će me kao slikara, sâm Pariz toliko fascinirati i postati slikarska tema. Kad dođete po prvi puta u taj grad, onda vam zastaje dah pred starim spomenicima, zvukovima, tragovima povijesti i brigom o tradiciji i umjetnosti. I ne doživljavate puls svakodnevnice kao nešto umjetnički zanimljivo.

Bile su mi potrebne godine, da skinem siguran i udoban “pokrivač” nataloženog znanja i velikih slikarskih poriva. Likovna znatiželja i moja doktrina “da slikam svoj život” pobijedila je i Pariz je postao tema. Postao je moja MUZA. S druge strane nije baš lako biti originalan u gradu, koji je izrodio stotine dobrih slikara i svaki od njih ima svoju osobnu likovnu (parišku) izkaznicu.

Uhvatio sam se u koštac po neznam koji put sa samim sobom i dokazat ću sebi i mojoj publici, da postoji i moj (Trnski) pogled na Pariz.

Kao što “male stvari čine život”, tako i teptaj oka može poput fotoaparata zabilježiti neki poseban, a običan trenutak. Kao kad kapljicu znoja obasja sunce i ona se pretvara u biser. Ovisi samo pod kojim kutom i s kojim znanjem ju gledate.

Želim reći staru istinu, da je umjetnost svuda oko nas, a na nama je da shvatimo kako otvoriti naše vlastite prozore da ju vidimo.
Velimir Trnski

Akademija-Art.hr
01.05.2011.