Skip to content

Pižir Zvonko

Pogledajte galeriju slika!


Zvonko Pižir je rođen 1955. godine u Gornjoj Stubici, nedaleko Zagreba. Završio je saobraćajnu školu. Slikanjem se bavi od rane mladosti.

Još u osnovnoj školi pokušavao je slikati uljem na platnu. Počevši izvornim slikarstvom s godinama rada stekao je svoj prepoznatljivi stil. Kroz tridesetogodišnji rad ostvario je 42 samostalne izložbe izlagavši po raznim mjestima i gradovima Hrvatske i Evrope. Tako je uspješno samostalno nastupio u Londonu, Torontu, Dubrovniku, Marseillu, Oslu i drugdje. Sudjelovao je na preko dvjestotinjak skupnih izložbi, kao i na više likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Mnoge slike mu se nalaze kod ljubitelja likovnih umjetnosti , kao i na priznatim mjestima i u galerijama. Član je Hrvatskog društva naivnih unjetnika, likovne radionice "Lipa" iz G. Stubice te "Zlatarske palete" iz Zlatara. Zadnjih dvadesetak godina slikanjem se bavi profesionalno.

Adresa:
Zvonko Pižir
Gusakovec 45a, Gornja Stubica
Web: www.zvonko-p.net 
www.zvonko.pizir.com

Zvonko Pižir pripada slikarstvu za koji mnogi misle da je već na zalazu.A naiva traje, odolijeva, odupire se crnim proročanstvima. Upravo na ovoj liniji "vječne mladosti" naive vidim i Zvonka Pižira.Kao i svaki naivni slikar i Pižir prihvaća svijet onakav kakav bi po mjeri pjesnika trebao biti, svijet diječjih snova u kojem se odbija gorčina racionalizma i hipoteka povijesne svijesti. Počeo je kao i većina naivnih slikara bez crtačkog iskustva, u raskoraku sa zanatom. Vremenom je stekao  iskustva i položio onaj poznati "naivni univerzitet "autodidaktike. Polako su se gasila prejaka svjetla, iz Pižirova slikarstva sve više je izbijala melankolija. Njegovi su motivi bili uvijeni u prigušeno osvjetljenje poput slika kasnih romantičara. Ali se svjetlo nije definitivno ugasilo, ono danas blago osvjetljava neke delikatne prostore ispunjene sjenovitim stablima i šumarcima. Rustična idila i dalje traje kao odraz nekih unutrašnjih harmonija i težnji ljepoti. Rekli bi, tako potrebnih ovom našem uznemirenom vremenu.

Josip Depolo

 


Zvonko Pižir

Akademija-Art.hr

21.06.2010.

 

See also  Pavlović Dražen