Skip to content
Sample Image

Pogledajte galeriju radova!

Mirjana Zirdum je rođena 1955. godine u Krku. Godine 1977. diplomirala je na ALU u Sarajevu (prof. H. Tikveša, Lj. Perčinlić, M. Berber). Izlagala na preko 30 samostalnih kao i mnogobrojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Član HDLU-a Rijeka od 1984. i HDLU-a Zagreb od 1996. god. U statusu samostalne umjetnice je od 1990. godine (član HZSU-a Zagreb).

Motiv je za Mirjaniu Zirdum tek vizualni izazov, posredna pobuda na koju reagira osobnim kalografskio kolorističkim ispisom. Objektivno viđeno je povod koji ohrabruje njen impuls i oslobađa gestu.

dr. Vanda Ekl

Sample Image

Gledano iz prostora likovnog doživljaja, vidimo sliku koja u svim svojim djelovima iskazuje radost. I kada se čini da je već sve rečeno i viđeno unutar poznatih i unaprijed promišljenih odrednica, neka nova varijacija doživljaja prostora bljesne novim ritmom, novom senzacijom boje ili lomom svjetla.

Branka Arh

Sample Image

Premda je u nekim fazama svoga stvaralaštva Mirjana Zirdum pokazivala tendenciju skretanja prema apstrakciji, njezino se slikarstvo u cjelini uvijek temeljilo na figuralnom konceptu, s čvrstim osloncem na zbilju. Interijer, portret i mrtva priroda – klasični slikarski motivi kojima se autorica uvijek rado priklanjala jer odgovaraju njezinu senzibilitetu, oslikani su kultiviranim likovnim jezikom, crtački sumararno i koloristički sočno, u ponajboljoj tradiciji ekspresionizma i fovizma, a istodobno s prisjećanjem na obojenu svjetlost impresionizma.
Po dojmu, ovo je ugođajno, poetski-intimističko slikarstvo naglašeno emotivnog iskaza.Autorica se u tišini i intimi svog ateliera stalno iznova zagledava u sebe, u svoju nutrinu, žestokom paletom i silovitim potezima kista oslikavajući kroz motiv interijera svoj unutarnji autoportret.
Nastalo u osami ateliera, samozatajno i sebi okrenuto, ovo slikarstvo ima svoj vlastiti logički slijed i vlastitu dinamiku razvoja, ali iznad svega svoju stilsku dosljednost.
Strasni kolorit prepoznatljivog rukopisa, kompozicija organizirana oko naglašenog središnjeg dijela, tektonika potpomognuta konturnim crtežom, dinamizirane plohe i ekspresionistički zanjihane forme s oštro zakošenim prodorom u dubinu, te impulzivni, temperamentni potez, konstante su u likovnom stvaralaštvu Mirjane Zirdum na kojima ona gradi svoju autorsku prepoznatljivost i svoju umjetničko-kreativnu samosvojnost.
Višnja Slavica Gabout u predgovoru kataloga samostalne izložbe u galeriji „Ulrich“ u Zagrebu, 1997. godine

Sample Image


Mirjana Zirdum od početka zna da je slikarstvo njezin izraz. Bavi se slikarskom problematikom i slikarskim likovnim jezikom usprkos novih medija

(instalacija, videa, ambijenata, računalne umjetnosti) i čestih pitanja o opstojnosti slikarstva. Bez kolebanja i većih stilskih zaokreta slijedi svoj senzibilitet braneći slikarstvo i skladni odnos i s tradicijom i s modernošću. Njen opus živi, raste i traje uz nas preko dvadeset godina potvrđujući stav da umjetnik može opstati sam, izvan grupa i trendova.Boju nosi u sebi, o njoj ne treba razmišljati, ona joj je uvijek najvažnija, uz nju veže svaki dodir s predmetnim svijetom.

Pa i ne čudi što njezin slikarski rukopis razlaže traženja i otkrivanja unutar matiesseovske fovističke interpretacije stvarnosti.

Sample Image

Polazi od opažanja prepoznatljivog prostora koji dekomponira da bi komponirala skladbu slike. Raščlanjuje da bi spojila novu kvalitetu. Ne žuri graditi dok ne nađe pravi kut gledanja i pravi prostor za domišljanje svoje likovne ideje. Ne traži daljine, sigurna je u poznatom i zaštićenom prostoru doma. A slikarsku senzaciju nalazi i u oporosti ravnih, tvrdo obrubljenih ploha, u oštrini pravih kuteva i konstrukciji arhitektonskih elemenata i u mekoći, podatnosti i zaigranosti lišća palme ali aralije.


Vegetacija nije samo dekor, već glavni motiv i konstruktivni nositelj slike.Zatvorene obojene plohe gotovo se sudaraju svojim kolorističkim intenzitetima stvarajući ekspresivni naboj i zanimljive svjetlosne odraze.Potezi, oni široki, teški, gestualni i oni pulsirajuće plošnine smiruju tek u dubini hladnih, najčešće tamnoplavih tonova.


Branka Arh u predgovoru kataloga samostalne izložbe u galeriji „Juraj Klović“ u Rijeci 2004. godineMirjana Zirdum

 
Adresa:
Sv. Apolinara 9, 51511 Malinska (otok Krk)
e-mail: mzirdum-atelier@net.hr

 

Akademija-Art.hr
15.05.2010.