Skip to content

Venus Darko – Muppet

Sample Image

Pogledajte galeriju radova!

Darko Venus – Muppet rođen je u Đurđenovcu 1963. godine. Završio je četverogodišnju poljoprivrednu školu.

NAJČEŠĆE SE IZRAŽAVAVA U TEHNIKAMA ULJE NA PLATNU, LESONITU, PAPIRU TE TAKOĐER I AKRILU, RADOVI OD PUR PJENE, A U ZADNJE VRIJEME MOZAIK OD LOMLJENIH KERAMIČKIH PLOČICA

Sample Image
AR-TERASAS

1987. GODINE DOBIO TREĆU NAGRADU MLADIH UMJETNIKA SLAVONIJE I BARANJE U ĐAKOVU, OSTVARIO PREKO 20 SAMOSTALNIH IZLOŽBI (SLATINA, VIROVITICA, ĐAKOVO, OSIJEK,VARAŽDIN, ORAHOVICA, PITOMAČA) TE NEKOLIKO SKUPNIH IZLOŽBI U ZEMLJI I INOZEMSTVU, SUDJELOVAO NA OKO 30 LIKOVNIH KOLONIJA  PO SLAVONIJI I BARANJI TE DVIJE LIKOVNE RADIONICE U SKLOPU SŠNIDOR-A U ŠIBENIKU I ZADRU, SUDJELUJE NA MNOGIM LIKOVNIM RADIONICAMA ZA DJECU I BOLESNU DJECU TE OSOBE S INVALIDITETOM, DONIRAO OKO STOTINU RADOVA ZA RAZNE DIBROTVORNE AKCIJE, NASLIKAO NEKOLIKO RADOVA NA ZIDOVOMA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA TE DRUGIH JAVNIH OBJEKATA.

ČLAN JE SLATINSKOG LIKOVNOG KLUBA (SLIK), DRAGOVOLJAC DOMOVINSKOG RATA, HRVATSKI RATNI VOJNI INVALID VOJNI UMIROVLJENIK. NOSITELJ SPOMENICE DOMOVINSKOG I DRUGIH ODLIKOVANJA.

Sample Image

DOSTA JE SKLON EKSPERIMENTIRANJU U TEHNIKAMA (PRIZNATIM I NEPRIZNATIM?) ŠTO IZAZIVA PRILIČNO OPREČNA MIŠLJENJA KOLEGA KOJI SU U RAZNIM ŠKOLAMA I AKADEMIJI UČILI TEHNOLOGIJU RADA. DARKO VENUS – MUPPET JEDNOSTAVNO SMATRA DA NEMA PRIZNATIH U NEPRIZNATIH TEHNIKA I MATERIJALA, MISLI DA SE MOŽE STVARATI U SVEMU ČEGA SE ČOVJEK DOTAKNE.

PRIJE NEKOLIKO DANA ZAVRŠIO JE, MOŽDA NAJVEĆI ZIDNI MOZAIK U HRVATSKOJ. MOZAIK JE IZRAĐEN OD OTPADA KERAMIČKIH PLOČICA (37 KVADRATNIH METARA, PREKO 14 000 KOMADIĆA PLOČICA, 200 KG LJEPILA) U KOJI JE UOĐIO  220 RADNIH SATI. RAD SE NALAZI NA VANJSKOJM ZIDU ZGRADE NEVLADINIH UDRUGA U SLATINI.  ZA DALJE – ISTRAŽUJE NEKE NOVE ZIDOVE I SPREMA NOVE IZOŽBE.

Sample Image

«DVANAEST NOVIH RADOVA DARKA VENUSA-MUPPETA PREDSTAVLJA ČIN LIKOVNOG EKSPEREMENTIRANJA U OKVIRIMA PROSTORNO-PLASTIČNOG OBLIKOVANJA UZ UPOTREBU RAZLIČITIH MATERIJALA ILI OBJEKATA ČIJE JE PORIJEKLO IZVAN KONTEKSTA UOBIČAJENOG LIKOVNOG SREDSTVA (JUTA, PURPEN, DRVO, METAL, PLASTIKA, KOŽA, DIJELOVI NAPRAVA, GIPSANI ODLJEVAK…). ČESTO SU «READY MADE» KARAKTERA, A DODATNIM INTERVENCIJAMA, KOREKCIJAMA I KOMPOZICIJSKIM POZICIONIRANJEM ULAZE U PODRUČJE  VENUSOVE «TOTALNE» KREATIVNOSTI, GDJE U PRIVIDNO APSURDNOM POSTUPKU INTUITIVNOG KOLAŽIRANJA DOBIVAJU KONKRETNE ULOGE NOSITELJA SADRŽAJA ČIJI RASPON VARIRA OD BRUTALNE SATIRE DO REFLEKSIJE INDIVIDUALNOG INTELEKTUALIZMA. PARALELA JASNOM I SNAŽNOM ODMAKU OD KONVENCIJALNOSTI LIKOVNIH FORMI JE I OSOBNI PROTEST UPUĆEN KLASIČNIM I USTAJALIM NAČELIMA DRUŠTVENIH NORMI. U SVIM IZLOŽENIM RADOVIMA, VEĆINOM ASAMBLAŽIMA I RELJEFNIM KOLAŽIMA, VENUS SVOJE IDEJE POSTAVLJA TAKO DA KOD PROMATRAČA NUŽNO AKTIVIRAJU POTENCIJAL IMAGINACIJE, NAMEČUĆI MU TAKO ULOGU AKTIVNOG SUDIONIKA SADRŽAJA. MEĐUTIM NAD TRAGOM SADRŽAJNOG KONCEPTUALIZMA IPAK DOMINIRA VENUSOVO NEODADAISTIČKO EKSPEREMENTIRANJE, KOJE NA SREĆU, NIJE TEK PUKO OPONAŠANJE AVANGARDNE BUNTOVNOSTI, NEGO IPAK PREDSTAVLJA PLOD KVALITETNE FERMENTACIJE OSOBNOG LIKOVNOG SENZIBILITETA.»
JOSIP MIKOLČIĆ, POVJESNIČAR UMJETNOSTI (SA IZLOŽBE U VIROVITICI 2000.GODINE)

See also  Vlahovac Ljiljana

Sample Image
Mozaik 49o x 780 cm

ADRESA:

DARKO VENUS
LIPA 32
33520 SLATINA
e-mail: darko.venus@vt .t-com. hr 

Akademija-Art.hr