Skip to content

Vorih Nenad

Sample Image

Pogledajte galeriju radova!

Službena stranica Nenada Voriha!

Nenad Vorih je rođen 1963. u Zagrebu. Godine 1987. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Godine 1988. primljen je u Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a iste godine i u Hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika, ostvarivši tako status samostalnog umjetnika. Izlaže na skupnim izložbama od 1987, a samostalne priređuje od 1988. (prva samostalna izložba organizirana mu je u Galeriji Nova u Zagrebu). Priredio je preko 50 samostalnih izložaba u Hrvatskoj i u inozemstvu (Njemačka, Slovenija, Nizozemska, Slovačka, Češka, Bosna i Hercegovina) te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama.

Sample Image

Godine 1991. dobio je nagradu Grisia, a 1993. uvršten je u Enciklopediju hrvatske umjetnosti. Iste godine bio je na studijskome putovanju po SAD-u i otad nastaju njegovi gradovi -megalopolisi. Godine 1995. primio je nagradu Porin, a 2000. uvršten je u katalog „Kunstwerk" – godišnje izdanje moderne likovne umjetnosti u Njemačkoj.

Sample Image

Inspiraciju za svoju umjetnost Vorih nalazi u mas-medijima i digitalnim medijima, te u njihovu utjecaju na estetiku, na kulturu i na percepciju modernoga čovjeka. Pritom je jedna od njegovih najvećih tema ostala do danas -GRAD, kojega je prezentirao kroz nekoliko ciklusa („Urban Story", „Metropolis", „Opera Urbana"). Pritom je cijelo vrijeme vjeran svojoj najvećoj strasti – boji, koja je uvijek ekspresivna, dinamična i puna energije. O Vorihu su pisali brojni poznati likovni kritičari – primjerice Zdenko Rus, Zvonko Maković, Mladen Lučić, Josip Škunca, Berislav Valušek i Igor Zabel. Živi i djeluje u Zagrebu.

Sample Image

Akademija-Art.hr

 

See also  Ana Hoffner: This is not walking, it's a getaway