Skip to content

Ciklus znakova postojanja Petera Weisza

Jedan od svakako posebno zanimljivih i izazovnih ciklusa suvremenog likovnog umjetnika s međunarodnim ugledom, slikara Petera Weisza jest i ciklus djela s mnogostrukim motivima znakova postojanja, održanja života, neprekidne borbe za nastavak življenja čovjeka

Miroslav Pelikan

Ta kontinuirana pošast koja je prijeti čovjeku i čovječanstvu kroz cijelu povijest, kroz cjeloviti povijesni razvoj ,jest često izravna mogućnost uništenja pojedinaca, skupina, naroda, svih, radi raznolikih i kompleksnih razloga.

Što ljudska jedinka može paklenim uvjetima rata, u nezadrživim migracijama, protjeranih i protjeritelja, dok i njega nose neumitni valovi sudbine?

Česte katastrofe, genocidi, uništenja obilježavaju ljudsku povijest zbog zbog viših i važnijih interesa, drugih ili drugoga.

Slikar Peter Weisz u svom ciklusu znakova postojanja čovjeka govori emotivno i ozbiljno o životu i neživotu, o slobodi i neslobodi o vjerovanju i nevjerovanju, o smrti ili življenju.

Weiszove slike pripovijedaju ponekad jezovitu a ponekad užasno tužnu storiju o ljudima čija smo imena zaboravili ali ne i nihovu muku i patnju.

Weisz je znalački, vješto i nadahnuto posvetio svoje slike borbi za dostojanstvo života i življenja, sjajno, uvjerljivo i bez ustezanja.