Skip to content

Književna antologija o miru ”Pax toto orbe terrarum”

Jao ljudima kada im se jezici pomrse, a (babilonska) kula počne rušiti

Pero Pavlović

     Nedavno je u Italiji objavljena književna antologija Pax toto orbe terrarum koja donosi pjesme i prozne zapise o miru. Poznati talijanski izdavač ”Edizione Universum” iz mjesta Capri Leone već duže vremena bavi se objavljivanjem knjiga i antologija na više svjetskih jezika. Spomenuti izdavač u antologiju je uvrstio pjesnike iz Albanije, Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Danske, Francuske, Gruzije, Velike Britanije, Grčke, Indije, Italije, Meksika, Portugala, Španjolske, Švicarske, Tajvana, Turske i SAD-a.

Nemir i strast

     Glavna tema je mir koji je opisan s raznih stajališta, kako filozofskih, vjerskih, društvenih, moralnih, tako i inih ljudskih obzora. Mir je univerzalan pojam pa ga ne možemo obuhvatiti nikakvom jedinstvenom definicijom. Mir nije samo stanje bez rata. On daleko nadmašuje to stanje. Kada dvije države međusobno ratuju, završetkom rata proglase mir. Kakav je to mir? Možda onda zavlada najveći nemir u duši i srcu čovjekovu pa onda i međusobni nemir među ljudima. To je diktatura mira. Gdje je tada najveći mir? Na grobljima. Danas zaista ima malo pravog mira na ovom našem planetu, i sve ga je manje i manje. Čovjek nije izgradio pravi odnos prema Bogu, bližnjemu svome i prirodi koja ga okružuje, a onda i prema samome sebi. Suvremeni čovjek zapadne civilizacije i liberalnog poretka misli da napreduje u svakom pogledu, a osobito u znanosti, stvarajući neki novi vrli svijet i poredak bez Boga. Ono što je nekada bilo nenormalno, nemoralno, nedostojno čovjekove naravi, što je bilo vjerski nedopustivo, sada se ruši i ta destrukcija proglašava ”novim normalnim”. Gradi se nova kula babilonska, sve do neba. Jao ljudima kada im se jezici pomrse, a kula počne rušiti! To se već pomalo događa. Ja, pa ja, i nitko drugi… Ta tvrdoglavost nas vodi u ponor propasti. I ako nekomu kažeš da je on taj ponor po kome svijet propada, on će se uvrijediti i činiti da je janje umiljato koji dvije mame sisa (krade). Ima netko čije budno svevidno oko sve vidi  i po kome dolazi pravi mir na ovaj naš nemirni, uznemireni i ranjeni svijet. To je Božji pogled čije nas zrake griju  da se ne smrznemo u tami grijeha i bluda. Da, bluda.

See also  Povratak sebi...

Nebeska duga

     Najljepši znak na nebu, duga, koji se pojavi poslije kiše još tamo od Noinih vremena, u što ga je čovjek današnjice pretvorio? Umjesto mira u svijetu caruje nemir. Bog je stvorio mir i njime obdario čovjeka. Bog je vrhunska ljubav koji je izvor i pokretač svega dobroga  u cijeloj duhovnoj i materijalnoj stvarnosti. Čovjek je stvoren na sliku Božju te bi i on trebao biti živi izvor ljubavi i mira. Kada čovjek postane izvor nemira, mržnje i svakog zla, na djelu je sotona i njegova strategija propasti čovjekove duše i tijela. Nije nam se onda boriti  protiv materijalnih sila  i najmodernijeg oružja svjetskih velesila nego protiv zlih sila duhovne stvarnosti gdje će čovjek sigurno izgubiti bitku bez Božje pomoći. Uzdajući se u Božju pomoć  izgradit ćemo svoj mir u duši koga ne mogu uništiti ni sve zle sile svemira. Ovaj je prikaz pokušaj da se običnim riječima ukaže na sve bogatstvo ove vrijedne antologije. Tek na njenim vrelima i bistricama čitatelj se može napajati mirom koji nam predočuju umjetnici iz raznih podneblja i kultura svijeta. Oni su putokaz za nepresušne oceane Božjeg mira i ljubavi. Spomenimo da je iz ove naše (ne)mirne Bosne i Hercegovine u knjigu uvršteno troje autora: Slađana Jovičić, Žarko Milenić i Pero Pavlović. Kada sam slao pjesme za antologiju, onda mi je urednik Giovanni Campisi rekao da mu se najviše sviđa pjesma o Bosni i Hercegovini, jer je to moja domovina i da će je objaviti. Složio sam se. Pjesma nosi naslov ”Peace in Bosnia and Herzegovina”.

MIR U BOSNI I HERCEGOVINI

Mir u Bosni i Hercegovini!

Mir pod njenim modrim nebom
Njenim Suncem, mjesecom i zvijezdama!

Mir u njenim toplim grudima!

Mir ovoj napaćenoj
Izranjenoj
Krvlju i mržnjom natopljenoj zemlji!

Mir među njenim pucima, kulturama i
Jezicima!

Mir tebi, meni, njima
I svakom čovjeku dobre volje!

Mir u Bogu
Koji čini biti nam braćom i sestrama
U jedinstvu različitosti!

See also  Pink Pen: Treba znati stati (prije nego dođe kraj)

Večernji list, BiH