Skip to content

Članovi HKLD-a na hodočašću u Vukovaru, Vinkovcima i Iloku / FOTO, VIDEO

Članovi Podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu na XVII. hodočašću u Vukovaru te Vinkovcima i Iloku / Vijest u tri dijela

I ove godine Podružnica HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu organizirala je 11. i 12. studenoga 2023. hodočašće u Vukovar povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara i Škabrnje. Bilo je to 17. tradicionalno hodočašće u Vukovar u sklopu kojega je prvi puta organizirano i hodočašće u Ilok

Prim. Ivan Barišić, dr. med.

Pun autobus članova HKLD-a, Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) kao i članova naših obitelji i prijatelja krenuo je 11. studenoga rano ujutro iz tmurnog, prohladnog i kišovitog Zagreba put Vukovara. Putovanje do Vinkovaca, prve postaje ovog dvodnevnog hodočašća, brzo je prošlo u zajedničkoj molitvi, duhovnim pjesmama i druženju. Hodočasnike je u Vinkovcima dočekao dr. fra Josip Blažević koji je predvodio misno slavlje u crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Franjevačkom samostanu.

Nakon mise, duhovno osnaženi i tjelesno okrijepljeni slavonskim delicijama koje je pripremio fra Josip u dogovoru s predsjednicom vinkovačke podružnice HKLD-a dr. Katom Krešić i dr. Miroslavom Kasićem koji su nas ispratili iz Vinkovaca, krenuli smo u grad heroj – Vukovar. Na ulazu u Vukovar dočekao nas je gosp. Igor Vlašić, vukovarski branitelj, pod čijim smo stručnim vodstvom panoramski obišli sve crte bojišnice i mjesta ratnih zbivanja 1991.godine. Ni olujni vjetar niti hladna i uporna kiša koja je neprestano lijevala nisu nas spriječili da položimo vijence i upalimo svijeće na Ovčari i Memorijalnom groblju u znak naše duboke i iskrene zahvalnosti herojima Vukovara kao i svim stradalnicima Domovinskog rata diljem naše Hrvatske.

Nezaobilazan je bio posjet novoobnovljenom Vodotornju, simbolu prkosa i izdržljivosti hrvatskoga naroda, koji je nakon tisuća granata i tisuća otvorenih rana ostao neporušen i dalje gord i ponosan. U njegovom tvrdom betonu ostala su trajno zapisana sva imena branitelja Vukovara i donatora koji su pridonijeli da Vodotoranj i dalje ostane simbol junaštva i prkosa u stvaranju naše Domovine. Pogled na moćni Dunav i cijeli grad ometala je hladna kiša nošena jakim vjetrom, ali nas nije omela u našoj odlučnosti i želji da bar simbolično iskažemo svoju zahvalnost i ponos na sve branitelje slikajući se ispod hrvatske trobojnice koja je prkosno vijorila na vrhu Vodotornja.

Nakon obilaska muzeja Memorijalne bolnice Vukovar svu tu našu odlučnost i ponos pokušala je potisnuti tuga i suosjećanje na patnju i boli koju su doživjeti naši ranjenici. Ali vjera u Boga i Božje Milosrđe daje nam novu snagu i odlučnost da njihovu žrtvu nikada ne zaboravimo te da u mislima i molitvama i dalje budemo s njima.

Nakon sadržajnog i napornog dana smjestili smo se u lijepi novouređeni hotel Lav, u samom centru grada, u neposrednoj blizini Dunava, gdje smo izmjenjivali dojmove i proveli ugodnu večer. Iduće jutro dočekao nas je sunčan dan koji nam je svima podigao raspoloženje i s velikim očekivanjem krenuli smo u naš najistočniji grad Ilok.

U Iloku smo posjetili prekrasnu crkvu franjevačkog iločkog samostana posvećenog sv. Ivanu Kapistranu (1386. – 1456.) gdje smo prisustvovali na nedjeljnoj svetoj misi koju je predvodio gvardijan fra Grgur Blažević. Nakon misnog slavlja fra Grgur nas je upoznao s povijesti samostana i njegovim znamenitostima. Svi smo ostali ugodno iznenađeni ljepotom i značajem svega što smo vidjeli. Posebno je emotivna bila priča o fra Marku Maloviću (1946. – 2018.) koji je bio jedini svećenik koji je tijekom Domovinskog rata nakon što su četnici zauzeli Ilok ostao čuvati samostan i pružati duhovnu skrb za malobrojne preostale Hrvate u Iloku, sve do oslobođenja i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, unatoč spoznaji da bi svaki dan mogao biti ubijen. Zbog svojih zasluga tijekom Domovinskog rata fra Marko Malović dobitnik je više državnih odlikovanja, a od posebnog značaja je odlikovanje „Pro Ecclesia et Pontifice“, najviše odlikovanje Svete Stolice koje se dodjeljuje laicima i klericima za ustrajnost u službi i vjernost Crkvi. Fra Marko je ovo odlikovanje dobio 1999. godine od Pape Ivana Pavla II za njegovo svećeničko i redovničko djelovanje te evanđeosko svjedočenje u teškim ratnim i poratnim godinama.

See also  ‘Kršćanski je brak trajni sporazum o ljubavi koji zahtijeva stvarne žrtve’

Nakon druženja s fra Grgurom imali smo zadovoljstvo upoznati gradonačelnicu grada Iloka, dr. Marinu Budimir, koja nas je unatoč mnogim obvezama došla pozdraviti te se nakratko podružiti s nama. Zahvalila nam je na dolasku uz želju da se ponovno susretnemo. U znak zahvalnosti uručili smo joj monografiju izdanu povodom 25. obljetnice osnivanja HKLD-a te nekoliko primjeraka našeg Glasnika HKLD.

Zahvaljujući ravnateljici muzeja gđi Marijani Jukić razgledali smo Muzej grada Iloka pod stručnim vodstvom kustosa gosp. Marka Keve. Razgledavajući stalni postav Muzeja upoznali smo se s prapovijesnim i povijesnim događanjima u Iločkom kraju. Sam vanjski pogled na cijeli kompleks muzeja i njegove okolice, a još više sadržaj njegovog postava, ostavio nas je u divljenju.

Po završetku razgledavanja povijesnih znamenitosti uvjerili smo se i u ono po čemu je Ilok poznat, a to je vinogradarstvo i vinarstvo. Panoramski obilazak grada i iločkih vinograda, kao i vidikovca i ladanjskog imanja Principovac, ostavio nas je bez daha, dijelom zahvaljujući i sreći što smo imali lijep i sunčan dan. Obišli smo Gradski podrum , vinariju TRS , vinariju Knezović i saznali puno toga o tehnologiji i kvaliteti vina iločkog kraja koji je na vrhunskom nivou još od rimskog doba.

Na kraju ovog dvodnevnog hodočašća, puni dojmova vratili smo se u Zagreb.