Skip to content

Uspješno otvorenje izložbe i večer poezije slikarice i pjesnikinje / FOTO

Mirjana Modrušan: Magija koja se voli

Božo Rupčić

Ugodan i inspirirajući ambijent Kazališne kavane u karlovačkom Zorin domu je bio prostor u kojem se 5. listopada 2023. odvijala iznimno uspješna umjetnička večer u kojoj se karlovačkoj likovnoj publici predstavila svestrana  rakovička umjetnica, slikarica i poetesa Mirjana Modrušan, uz glazbenu pratnju karlovačkog glazbenika Brune Poljana.

Posjetiteljima ovog kulturnog događaja se u protokolu otvaranja obratila Katarina Horvatović, suvlasnica ugostiteljskog obrta, popularne karlovačke Kazališne kavane: 

„Već niz godina, od kada smo suprug i ja zakupili ovaj  predivni prostor željeli smo mu vratiti onu umjetničku notu koju je nekada imao, željeli smo ga ponovo pretvoriti ne samo u mjesto u kojem će se pružati ugostiteljske usluge, već i puno, puno više od toga. Željeli smo  ga opet pretvoriti i u mjesto susreta ne samo gostiju željnih ugodnih druženja u inspirirajućem okruženju, već i susreta  umjetnika iz različitih kreativnih područja, dakle u mjesto glazbe, promocije likovne umjetnosti, pjesništva i književnosti, upravo kako i dolikuje ugostiteljskom objektu koji se nalazi u  kazalištu Zorin dom, u centralnoj i najstarijoj kulturnoj ustanovi u Karlovcu. Stoga smo i u  dosadašnjom periodu  naš prostor ustupali i za razna kulturna događanja, poput  likovnih izložbi, glazbenih večeri  i drugih susreta ljubitelja umjetnosti, pa  je  kao nastavak ostvarivanja naše ideje ova večer odabrana za otvorenje likovne izložbe Mirjane Modrušan, slikarice  iz Rakovice“.

Kako i dolikuje ovakvim kulturnim  događajima, u protokolu otvaranja se posjetiteljima izložbe obratio i Mihael Bičanić, načelnik općine Rakovica:

„Iako se kao brojčano  i teritorijalno  mala općina   nalazimo  na rubu karlovačke županije i za neke smo do nedavno   predstavljali  samo prolaznu točku, namijenjenu  tek za kratki zastanak  na njihovom putu prema Plitvičkim Jezerima i moru, upornim radom  na promijeni njene percepcije u očima javnosti postigli smo da naša lokalna zajednica  zbog  povijesnog značaja te  iznimnih prirodnih ljepota, zdravog života i gostoprimstva, ali prije svega zbog vrijednih ruku naših sugrađana postaje sve značajnija turistička destinacija koja posljednjih godina privlači pažnju sve većeg broja domaćih i stranih turista. Naše sveukupne napore u promjeni vizure naše lokalne zajednice samo kao usputne destinacije i njenom doživljaju kod domaćih i stranih turista  kao poželjne destinacije za dulje zadržavanje potvrđuje puno stvarnih i  statističkih pokazatelja koji su u stalnom rastu, na što smo ponosni. Međutim, mi želimo pokazati da možemo i puno više od toga, te da osim povijesnih i prirodnih ljepota raspolažemo i sa  ljudskim potencijalom koji čine naši pojedini sugrađani i sugrađanke koji su vrijedni djelatnici i stručnjaci u različitim oblastima života i rada, ali i uspješni stvaraoci u različitim kreativnim područjima, poput slikarice Mirjane Modrušan“ .

A upravo su te riječi općinskog načelnika na najbolji način prezentirale večerašnju gošću, Mirjanu Modrušan, koja je izložbom svojih likovnih radova i recitalom odabrane autorske poezije i proze njoj omiljenih autora potvrdila odavno postavljenu tezu da razlike  između velikih urbanih i gospodarskih sredina s jedne  i malih gradova i sredina s druge strane, ili razlike između „metropole“ i „provincije“ postoje prvenstveno u našim glavama i našim predrasudama, još češće u pukim demografskim, gospodarskim i statističkim pokazateljima, ali da su one puno manje izražene u stvarnosti, te se često gube pa čak i nestaju upravo u domeni kulture i umjetničkog stvaralaštva, jer i u takozvanim „malim“ sredinama djeluju mali, ali istovremeno i veliki kreativni stvaraoci i u njima nastaju naoko skromni, a zapravo značajni i vrijedni  kulturni i umjetnički događaji za konkretnu lokalnu zajednicu, a vrlo često i za širu zajednicu.

U takvim malim sredinama žive i  aktivno djeluju pojedini stvaraoci, kao naši susjedi, prijatelji ili kolege na poslu, tiho, nenametljivo i  nepretenciozno, te upravo zbog svoje predanosti i iskonske umjerenosti na umjetnost i neopterećenosti s velikim ciljevima, očekivanjima ili umjetničkim dosezima mogu zadovoljiti svoje  unutarnje porive i pokazati svoju punu kreativnost, a vrlo često i puno više od toga. Stoga je i kreativni rad pojedinih umjetnika na lokalnoj razini nesumnjivo i od značaja za sveukupnu promociju kulture i umjetnosti ne samo uže, već i šire zajednice, pa je i svaki kulturni događaj, pa i onaj, naoko „mali“ ili skromni, koji se odvija i u tim „malim“ sredinama i izvan fokusa šire javnosti te izvan svjetala reflektora velikih pozornica vrijedan  naše i Vaše pažnje i  iskrenog poštovanja.

Možda tu tezu najbolje ilustriraju stihovi iz pjesme Slap poznatog hrvatskog pjesnika Dobriše Cesarića:

Teče i teče, teče jedan slap;
Što u njem znači moja mala kap?

Gle, jedna duga u vodi se stvara,
I sja i dršće u hiljadu šara.

Taj san u slapu da bi mogo sjati,
I moja kaplja pomaže ga tkati.

Upravo se u tim stihovima može ogledati ljudski, profesionalni i kreativni rad  slikarice Mirjane Modrušan. Nakon svakodnevnog  odgovornog rada u stomatološkoj ordinaciji u Rakovici, Mirjana svoje pražnjenje i opuštanje doživljava upravo u kreativnim područjima, te  svoj unutarnji mir nalazi u svojoj dugogodišnjoj  ljubavi prema slikarstvu i književnosti, a u posljednje vrijeme i u   pisanju autorske  poezije i proze.

Mirjana živi i kreativno djeluje u  pitoresknoj  rakovičkoj sredini, okružena blagim ličkim  brežuljcima prekrivenim žitnim poljima i  raštrkanim zaseocima, ispresijecanim vijugavim kanjonom u kojima šumi tirkizno modra Korana, pa nije čudo što  ju  je takvo  zanosno životno okruženje usmjerilo i u izbor i uvrštavanje i ovih tema u njen raznovrsni slikarski opus. Pored kontinentalnih pejzaža, Mirjanina opčinjenost prirodom se može ogledati i u njenim morskim vedutama, poljima lavande, suhozidima, maslinicima i pogledima na beskrajnu pučinu, romantični zalazak sunca ili  morske žale   od kojih svakome  gledatelju zastaje dah. U svakoj od tih slika mogu se pronaći, osim zavičajne pripadnosti i mnoge njene impresije koje je sakupljala na svojim brojnim putovanjima u stvarnosti, ali  koje je još više spoznavala i  kroz putovanja sa stanica bezbrojnih knjiga koje su joj kao iskrenoj ljubiteljici književnosti  privukle pažnju.

Birajući iz svojega širokog likovnog opusa, za  ovu se prigodu autorica odlučila karlovačkoj  likovnoj publici prezentirati u drugačijem svijetlu, kroz figuralne kompozicije izrađene u tehnici akril na platnu. I u ovom dijelu svojeg  umjetničkog stvaralaštva Mirjana ide korak dalje, razbijajući naše stereotipe o vrletnoj Lici i naše prve asocijacije na Liku kroz  poglede na  kršne, stasite i brkate  Ličane, ponosne i vrijedne ljude žuljevitih ruku, autorica se okrenula – likovima žena. Sa svojim bajkovitim slikama gracioznih dama, skrivenog i samozatajnog pogleda, onako kako to većina žena prolazeći kroz život tiho i nenametljivo radi, ali  istovremeno  slikama blještavog  kolorita i znakovitih poruka, koje su istovremeno likovno i duhovno  vrijedne, Mirjana vjerodostojno vizualno dočarava i sam naziv današnje izložbe „Magija koja se voli“.

Mirjana svoj  interes i nespornu ljubav  za kreativno stvaralaštvo, pored autorskog rada usmjerava i na promociju likovnosti,   dugogodišnja je predsjednica Likovne udruge u Rakovici te organizatorica brojnih likovnih kolonija u Rakovici  i Slunju, ali i sudionica brojnih likovnih kolonija humanitarnog karaktera koje se održavaju u različitim sredinama u Hrvatskoj. Visoko senzibilizirana za socijalnu stvarnost koja ju okružuje, svoju spremnost za pružanje pomoći drugima koji se nađu u bilo kakvom stanju socijalne potrebe Mirjana dokazuje sudjelovanjem na brojnim  humanitarnim likovnim kolonijama širom Hrvatske. Osobito je aktivna i  iznimno kreativna u likovnim kolonijama  koje su (bile) organizirane u Domu za odgoj djece i mladeži u Karlovcu (,Prijatelji  u gostima“, u periodu od 2004-2019), kao i kolonijama koje je u periodu od 2012-2023. organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac („Likovni volonteri na djelu“, Selce, Lešće, Karlovac, Rijeka, Vir…) kao i na kolonijama koje je njeno domicilno Gradsko društvo Crvenog križa Slunj uz njenu pomoć organiziralo u Slunju i na Rastokama u periodu 2007-2023. Mirjana je uvijek  je tu, uvijek  kada  kroz osobno likovno izražavanje ili kroz okupljanje oko sebe autora sličnih mentalnih sklopova i  sličnih ili istih  humanističkih poriva,  treba dati  humanitarni odgovor na neki socijalni problem pojedinca, obitelji ili ranjive skupine. Mirjana je uvijek tu, kao žena, humanistica  i umjetnica, kako  i dolikuje ne samo njenoj duhovnosti i poimanju čovjeka i njegovih potreba, već  i njenoj profesiji zdravstvene djelatnice iskreno posvećene svojem pozivu.

Međutim, likovno područje nije jedino područje Mirjaninih   preokupacija, jer je ona istovremeno i velika ljubiteljica književnosti, ali je osim čitanja i sama,  skromno i nepretenciozno krenula i u područje  pisanja  vlastite proze i poezije. Stoga je   otvorenje  karlovačke  likovne izložbe „Magija koja se voli“ obogatila i svojim kratkim nastupom- recitalom sa izborom    autorske proze i poezije drugih autora  koji su na nju, njen osobni ljudski i intelektualni razvoj te na  njeno poimanje života ostavili poseban dojam, a  prezentaciju vlastitog literarnog stvaralaštva je ostavila za neku  drugu, nadamo se skoru prigodu.

Nakon  ovako sadržajne i kvalitetne prezentacije likovnog i literarnog stvaralaštva,   te glazbene podrške karlovačkog glazbenika  Brune Poljana koja je    doprinijela stvaranju zaista  magičnog ugođaja, poželimo svestranoj autorici Mirjani Modrušan još puno  kreativnog rada i puno  ovako  dojmljivih susreta, a voditeljima i osoblju Kazališne kavane kao i karlovačkoj kulturnoj publici puno ovakvih kulturnih  događanja.