Skip to content

LIKOVNI VOLONTERI NA DJELU – VIR 2023

JOŠ JEDNA USPJEŠNO REALIZIRANA HUMANITARNA LIKOVNA KOLONIJA KARLOVAČKOG CRVENOG KRIŽA – Voditelj kolonije Božo Rupčić Boško, prof.

Božo Rupčić – Boško

U prvom radnom tjednu nove školske godine Gradsko društvo Crvenog križa  Karlovac je u nastavku svojih raznovrsnih aktivnosti realiziralo Likovnu koloniju “Likovni volonteri na djelu  – VIR 2023.“  u prekrasnom i inspirirajućem ambijentu  i toplo iskazanom gostoprimstvu djelatnika Odmarališta „Cvrčak“ na otoku Viru, a koje je u sastavu GDCK Pakrac.

 I ova je kolonija, kao i prethodnih desetak, organizirana s ciljem prikupljanja fundusa umjetničkih radova za potrebe  iskazivanja  simboličke  moralne zahvale  dobrovoljnim darivateljima krvi iz evidencije karlovačkog Crvenog križa   koji su u tekućoj godini ostvarili svoje jubilarno ili završno darivanje krvi. Kao i  svih godina do sada, uručivanje slika jubilarnim  darivateljima krvi će se  izvršiti na javnoj svečanosti koja će se  u Karlovcu organizirati  povodom obilježavanja 25. listopada-Dana dobrovoljnih darivatelja krvi. Pored toga, umjetničke slike nastale na koloniji  u Viru su namijenjene i  za druge potrebe moralne zahvale donatorima  i drugim  značajnim ustanovama, te fizičkim i pravnim  osobama, pojedincima te volonterima koji  pružaju nesebičnu potporu i u drugim programskim područjima rada karlovačkog Crvenog križa. U pripremi kolonije ostvareni su sadržajni kontakti sa predsjednicima i pojedinim članovima Likovne udruge ULAK iz Karlovca, Likovne udruge Art Forum Zadar, Likovne udruge Akademija art iz Zagreba, te  članovima Kulturnega in umetniškega društva Univerzitetnega kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Lojz Krajger“ iz Ljubljane, kao i brojnim umjetnicima iz drugih sredina.

Ovo je prigoda da se  na barem simbolički način  još jednom  zahvalim svim sudionicima kolonije u ime Organizacijskog odbora likovne kolonije i svih darivateljica i darivatelja krvi karlovačkog Crvenog križa koji će uskoro primiti neki od nastalih likovnih radova, te da  im izrazim    i poštovanje  ne samo zbog njihovog odaziva na ovu koloniju, već prije svega, zbog njihove   dugogodišnje senzibiliziranosti,  entuzijazma i predanosti da kroz likovno stvaralaštvo aktivno pomažu u ostvarivanju  različitih humanitarnih projekata  iz područja  javnih ovlasti Hrvatskog Crvenog križa, poput ovog,  ali i svoje i naše divljenje zbog njihovog  sudjelovanja  i  u drugim područjima  humanitarnog djelovanja i u drugim sredinama, osim karlovačke.

Zajednička osobina većine „likovnjaka“,  senzibiliziranost  za uključivanje u  kreativni rad za potrebe ostvarivanja nekog humanitarnog cilja je nesporna i hvale vrijedna, a što dokazuje redovno organiziranje likovnih kolonija sa već gotovo petnaest godišnjom tradicijom, ali i  sa sve većim brojem sudionika koji  nisu samo iz okruženja  karlovačke  lokalne zajednice, već dolaze i iz udaljenih sredina, čak i izvan granica RH. Stoga   u prvom redu koristim i ovaj prostor   da, pored likovne, ukažem  i  na druge ništa manje značajne  dimenzije ove naše „virske likovne  priče“,  a prije svega, da  čitateljicama i čitateljima ovog portala pokušam ukazati i na ljudsku i humanitarnu dimenziju likovnog stvaralaštva  naših sudionika, odnosno da riječima pokušam  iscrtati grupni  portret naših sudionika- likovnih volontera.

Dosadašnje likovne  kolonije  u karlovačkom Crvenom križu smo u pravilu organizirali u dane vikenda ili blagdana računajući da će nam naši likovni volonteri upravo  tada  moći nesputano pokloniti svoje slobodno vrijeme i naravno, svoju kreativnost. Iako smo zbog opravdanih razloga  ovogodišnju likovnu koloniju za razliku od prethodnih umjesto u dane vikenda morali  organizirati upravo u prvom radnom tjednu nove školske godine, niti ta okolnost nije bila prepreka da se naši likovni volonteri u nju odazovu, bez obzira na svoje privatne, obiteljske  ili profesionalne obaveze. Tako su mnogi  od njih, u ulozi očeva i majki, djedova i baka  u drugi plan stavili svoje privatne i obiteljske  obaveze,  a osobito potrebu da prve dane nove  školske godine provedu uz svoje najmlađe, uz svoju djecu, unuke ili rođake, da im budu  moralna podrška u tim prvim školskim koracima  i time ih osnaže   za nove školske obaveze. Isto tako, neki od umjetnika su  odazivom na našu koloniju i  svoje profesionalne obaveze u prvim danima ovog radnog tjedna odlučiti  staviti „ u mirovanje“,  pa su već prvih radnih dana nakon završenih godišnjih odmora za potrebe naše kolonije neki  uzeli neplaćeni odmor,  slobodne dane ili iskoristili preostale dane godišnjeg odmora, te su time još jednom pokazali svoje poimanje predanosti, odricanja  i iskrenog (likovnog)  volonterstva u Hrvatskom Crvenom križu.

I tu je dimenziju njihovog  kreativnog i ljudskog davanja potrebno posebno  istaknuti, jer su neki  od naših sudionika u radnom odnosu,  neki od njih su zaposleni kod privatnih poslodavaca, neki su u samostalnim  djelatnostima ili  kao slikari koriste zadnje dane turističke sezone za portretiranje, slikanje i /ili izlaganje, te su sudjelovanjem na našoj koloniji neki ostali bez očekivanih prihoda i zarade. Neki su sudionici svoje umjetničke ambicije  i planove morali uskladiti i sa ovom kolonijom te su u  svoje prenatrpane kalendare ugradili i svoj dolazak na Vir, poput našeg prijatelja Tonija Belobrajdića koji  kao slikar živi i ostvaruje uspješnu profesionalnu karijeru u Sidneyu, a na Vir je došao neposredno nakon uspješno održane izložbe u Pekingu. Na Viru mu  se pridružio akademski slikar iz Crikvenice Ambroz Oroši, njegov  prijatelj  još iz studentskih dana, te su oboje dio njihovog  predstojećeg zajedničkog umjetničkog projekta u Hrvatskoj vremenski pomaknuli da bi dali osobni kreativni doprinos našoj koloniji. Znakovit je ljudski i kreativni doprinos i karlovačkog akademskog slikara Alfreda Fredyja Krupe, našeg dugogodišnjeg likovnog volontera koji se za  dolazak na Vir odlučio  između obaveza sudjelovanja  na prestižnim likovnim  izložbama u Londonu i Sao Paolu i koji je zbog naše kolonije  već  prvi radni  tjedan  u novoj školskoj godini morao  izostati sa nastave u školi u kojoj predaje.

 Skicu nadopunjuju i primjeri  nekolicine slikara koji su bili spriječeni da sudjeluju ali su svoju predanost potvrdili dostavom svojih radova, jer niti ove godine nisu željeli ostaviti nas i naše darivatelje krvi  bez svoje likovne podrške. Izdvajamo Mišu Pakšija, predsjednika ULAK-a koji se nalazi u Njemačkoj, Roberta Garafolića iz Varaždina koji se neposredno prije kolonije razbolio, njegovog sugrađanina Živka Toplaka koji je upravo tih dana imao otvorenje svoje  samostalne izložbe,  Darka Galića,  našeg riječkog likovnog prijatelja, koji se nalazio na snimanju filma, ali je ipak dostavio svoj likovni rad, a nama, svojim prijateljima  na Viru se javio sa fotografijama sa seta koji se snima u Rijeci, i naravno sa  željama za uspješan  kreativni rad. Takvih i sličnih pojedinačnih priča ima dosta, pa je svaki dolazak ili nedolazak   bilo kojeg „našeg“ likovnog volontera i njegova predanost da nam i u ovim okolnostima  pomogne u ostvarivanju našeg postavljenog cilja vrijedan istinskog divljenja i poštovanja.

 Naravno, potrebno je istaknuti i da su sudionici naše kolonije došli iz različitih sredina, pa i izvan granica Hrvatske, poput  našeg kolege iz Australije ili naših kolegica i kolega iz prijateljske nam Slovenije (Zdenka Vinšek, Biserka Komac, Roman Planko i  Karel Hruza), koji su odvajanjem svojeg osobnog i kreativnog vremena našoj koloniji dali i međunarodni karakter. Iako naši gosti  dolaze upravo  iz krajeva Slovenije koji su se nedavno suočili sa posljedicama katastrofalnih  poplava i odrona izazvanih olujnim udarima, to nije bila prepreka da se odazovu našem pozivu te  i ove godine  daju  svoj kreativni doprinos našem postavljenom humanitarnom cilju, jer je humanost   trajna identifikacijska oznaka njihovog poimanja života i kreativnog rada.

Već je sama  činjenica sudjelovanja umjetnika iz različitih gradova, pa i različitih država  moralno vrijedna, ali  i društveno poželjna, jer svojim dolaskom iz različitih sredina  likovni volonteri potvrđuje davno izrečenu misao i tezu da umjetnost, ili u ovom slučaju  njihovo kreativno stvaralaštvo i njihovo poimanje humanizma ne poznaju granice, jer suprotstavljene ideologije, sukobe i različitosti bilo koje vrste nadrastaju i čine bespredmetnim i bezvrijednim. Zato  je iznimno važno i poželjno da  u današnje vrijeme kada je javni prostor sve više  opterećen i kontaminiran govorom mržnje,   iznošenjem ksenofobičnih i  nesnošljivih mišljenja i pozivima na  nasilje,   istima se, pored ostalog, suprotstavimo i  snagom  likovnog stvaralaštva, pa tako  i sudjelovanjem   likovnih  autora iz različitih sredina  i država. Dakle poželjno je, štoviše i iznimno  društveno  i civilizacijski opravdano da se  štetnim i retrogradnim pojavama i ponašanjima i  putem likovnog stvaralaštva umjetnika iz različitih sredina  suprotstavimo sa porukama humanizma, mira i nenasilja, nediskriminacije,  porukama susretljivosti, tolerancije i  prijateljstva. Upravo su te poruke sastavni dio  univerzalnih etičkih načela   na kojima se zasniva  misija i djelatnost Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca čiji je sastavni dio i Hrvatski Crveni križ.

Zbog toga je za sve nas u Hrvatskom Crvenom križu  divan i častan  osjećaj imati uz sebe podršku  takvih volontera, i takvih likovnih prijatelja.

Ovogodišnjom likovnom  kolonijom održanom na Viru, pored postavljenih  primarnih ciljeva- nastanka slika za potrebe zahvale jubilarnim darivateljicama i  darivateljima krvi u gradu Karlovcu,  željeli  smo napraviti određeni početni iskorak i potaknuti  nas i naše likovne volontere, kao i  buduće sudionike,  likovnu javnost,  umjetnike i   organizatore  drugih budućih likovnih kolonija na razmišljanje o potrebi podizanja razine kvalitete  budućih likovnih  kolonija, kako kod nas, tako i drugdje. Željeli smo tom inicijativom ove godine pokrenuti sebe, ali  i  potaknuti  druge   na početak zadovoljavanja  i  „viših kulturnih“ ciljeva, a koji su do sada  u velikom broju kolonija, uključujući i našu  bili  zapostavljeni  ili nisu bili dovoljno istaknuti i vidljivi, odnosno koji su do sada  bili izvan našeg i vašeg  „kreativnog i kulturnog radara“, atime i izvan dosega likovne publike. Posebno smo željeli učiniti iskorak  iz razloga što  do sada održane likovne kolonije  osim zadovoljavanja primarnog cilja nisu dovoljno likovno valorizirale nastale radove  na način da ih učine  dostupnim uvidu  šire likovne javnosti koja ima  opravdana  očekivanja i interes da se sa njima upozna, pa je  time  izostalo i ostvarivanje  kulturnih ciljeva od značaja za  lokalnu zajednicu i njenu likovnu publiku.

Tijekom  trajanja likovne kolonije „Vir-2023.“ je ostvarena iznimna kolegijalna suradnja te  je postignuta  pozitivna i  uvažavajuća  interakcija između umjetnika različite domicilne pripadnosti, različitog  likovnog pristupa i različite generacijske pripadnosti. Pored težišne  usmjerenosti  na  osobni  autorski rad i zadovoljavanje postavljenih  ciljeva likovne kolonije, umjetnici su tijekom kolonije  međusobno  razmjenjivali osobna kreativna, profesionalna   i životna  iskustva,  te davali prijedloge  za unapređenje raznih aktualnih stručnih, umjetničkih, obrazovnih  i drugih  društvenih  pitanja,  a osobito prijedloge   oko  daljnjeg unapređenja organizacije ove i drugih  sličnih likovnih kolonija humanitarnog karaktera koje se održavaju ne samo u Karlovcu, već i u drugim sredinama u Hrvatskoj, kao  i izvan nje, te davali stručne prijedloge radi   poduzimanja  kvalitetnijih  promidžbenih aktivnosti  i pokretanja publicističkog rada o dosadašnjim likovnim kolonijama u GDCK Karlovac, kao i  konkretne prijedloge za   potencijalno uključivanja novih autora u njih.

 Radi širenja ideje likovnosti i senzibiliziranja  i drugih likovnih  umjetnika za kreativno volonterstvo u sastavu HCK-a ili izvan njega, između umjetnika- članova  različitih likovnih udruga  su  pokretane    inicijative oko   nastavka  uključivanja  pojedinih  slikara  u  već započete  ili nove zajedničke izložbe, kolonije i  likovne prezentacije koje su već godinama u tijeku i u njihovim lokalnim sredinama, kao i  inicijative za  kreativno uključivanje slikara i u  druge   aktualne humanitarne projekte u drugim sredinama u  RH i izvan nje.

 U tom je cilju  ostvarena značajna suradnja sa Borisom Žužom, predsjednikom Likovne udruge ART FORUM Zadar,  koji je osim  sa svojim autorskim radovima, osnažio našu koloniju i dovođenjem svojih kolega ( Stipe Zrilića, Tihomira Košte i Gorana Jeličića) te  pokrenutom inicijativom   oko nastavka organiziranja likovnih izložbi na području Zadarske županije a u koje je pon pozvao  i pojedine sudionike naše „virske kolonije“.

Na taj je način zadovoljena i umjetnička potreba  svih uključenih  umjetnika- sudionika kolonije na Viru,  ne samo za kreativnim stvaranjem za potrebe GDCK Karlovac, već i  za razmjenom stručnih  iskustava radi  nastavka njihovog  autorskog i kreativnog rada i likovnog narastanja uopće, ali i nastavka njihovog humanitarnog djelovanja. Međusobnim kontaktima i razmjenom informacija su   likovni umjetnici osnaženi za  prepoznavanje i  uočavanje i drugih pojedinačnih ili širih društvenih, socijalnih i humanitarnih problema, kako unutar područja  javnih ovlasti Hrvatskog  Crvenog križa, tako i izvan njih,  te su usmjereni  na  nastavak pružanja kreativnog doprinosa i u  drugim humanitarnim, edukativnim i društvenim područjima. Naša promišljanja o potrebi daljnjeg kvalitativnog iskoraka  u promociji kulture i umjetnosti smo ostavili za neku drugu, nadam se već slijedeću prigodu.

Istovremeno je  na likovnoj koloniji karlovačkog Crvenog križa ostvarena i kvalitetna interakcija između umjetnika i članova Organizacijskog  odbora  likovne kolonije koji su cijelo vrijeme trajanja bili na raspolaganju  sudionicima kolonije u svim logističkim potrebama,  s čime  je stvorena poticajna i inspirirajuća  atmosfera koja je  dovela  do stvaranja velikog broja kvalitetnih  likovnih radova, ali i do  uspostave  uvažavajućih kolegijalnih, pa i prijateljskih odnosa između umjetnika te djelatnika i volontera Crvenog križa s druge strane.

Stoga smo na završetku kolonije poželjeli da što prije protekne vrijeme do našeg  slijedećeg susreta, do novog likovnog stvaranja za potrebe dobrovoljnih darivatelja krvi ali  i do novih  kreativnih odgovora na druge socijalne i humanitarne probleme ili potrebe, a time i do  postizavanja  nove razine promišljanja promocije humanitarnog i volonterskog rada  u Hrvatskom Crvenom križu ali i promocije  kreativnog stvaralaštva i kulture  uopće.

 Na likovnoj koloniji na otoku Viru su  sudjelovali:

Toni Belobrajdić, Darko Galić, Robert Garafolić, Monika Gršić, Nada Gundić, Robert Hinkelman, Goran Jeličić, Karel Hruza, Biserka Komac, Tihomir Košta, Miroslav Krnić, Alfred Fredy Krupa,   Milašinović Ana, Mirjana Modrušan, Ambroz Oroši, Hajrudin Osmanagić, Mišo Pakši, Roman Planko, Marija Pavlić, Božo Rupčić Boško, Milorad Rupčić, Milan Stunja, Stipe Zrilić, Dragan Šalić, Edina Šalić, Želimir Šiško, Živko Toplak, Zdenka Vinšek, Nevenka Vlašić, Boris Žuža