Skip to content

U kavani izgubljene mladosti – osvrt na roman Patricka Modiana

Patrick Modiano: U KAVANI IZGUBLJENE MLADOSTI

Pred nama je odmjerena i profinjena literatura, s dosta skepticizma, s deprimirajućim doživljavanjima života, pogled na sivu, razočaravajuću neizbježnu stvarnost

Miroslav Pelikan

Nedavno je zagrebački nakladnik Bodoni, u svojoj izvrsno opremljenoj biblioteci tvrdo ukoričenih izdanja objavio roman francuskog nama već dobro poznatog književnika nobelovca Patricka Modiana U kavani izgubljene ljubavi, u prijevodu s francuskog Manuele Džankić, na 150 stranica.

Promišljanje više glavnih junaka, koji često odlaze u pariški lokal Conde, prisjećajući se zagonetne  gošće Louki, njezinog iznenadnog pojavljivanja i druženja s raznovrsnim licima i njezinog kraja, samoubojstva, temelj su ove zanimljive proze o životu naših suvremenika u francuskoj metropoli. 

Sve stranice romana ispunjene su šetnjom, prolascima kroz poznata pariška mjesta i za one koji dobro poznaju ovaj grad izazovan su vodič. U jednom trenutku svi će pomisliti kako Louki nije glavni lik, nego sam grad, Pariz, u kome su svi ti drugi likovi, lica, samo puki statisti koji borave na njegovim ulicama i udišu zrak njegova neba.

Netko će reći kako je ključni element ove proze bilježnica o dolascima gostiju ili međusobno druženje uz obavezno alkoholiziranje.

Pred nama je odmjerena i profinjena literatura, s dosta skepticizma, s deprimirajućim doživljavanjima života, pogled na sivu, razočaravajuću neizbježnu stvarnost.

Patrick Modiano U KAVANI IZGUBLJENE MLADOSTI