Skip to content

‘SUNCE PRETVORILO FUREŠTE U MORŽEVE’

KOMENTAR Vrijeme “Sitne” raje ‘Na morskome plavom žalu’

Boris Markuš

Sezonske radne snage definitivno nedostaje, dok domicilni puk mrguda na opseg posla uz mala materijalna primanja. Fali šljakera a šefova na izvoz! Što se tiče nekakvog „cijenjenja“ radnika, cijenjen je ulizivački. Račun dobiti i gubitka ili jesmo li profitabilni, pretežito zanima vlasničku strukturu. Odnos, pristup i uvažavanje djelatnika su sporedni čimbenik.

Struktura gostiju je šarolika, pretežito starije životne dobi. Prednjači ekipa iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Slovenije na proputovanju do svojih korijenskih potomaka. Pa, onda povratak na bauštelu, tamo negdje daleko. Ispada da su oni zaštićeni otprilike kao lički medvjed i vuk zajedno. Hrvatska je sigurna zemlja.

Bazeni sa slanom vodom su turistička budućnost, a klasičan morski plažni prostor samo popratni sadržaj. Sve veći broj turista koristi bazenske blagodati iz raznoraznih razloga. Konformizam je odavno sastavnica hotelske klijentele, dok sitna raja u privatnom smještaju uz jednodnevne turiste, u većini slučaja gušta na morskome žalu. Ovih dana je to i više nego očito.

'Na morskome plavom žalu'
‘Na morskome plavom žalu’

Godinama u obilasku jadranske obale, uzduž i poprijeko svuda, pratimo turistički razvoj i na koncu konca samu ponudu. Danas je to nebo i zemlja spram negdašnjih godina. Navike gosta su stubokom promijenile naše živote, a turizam se tome prilagodio. Sviđalo se to nekome ili ne, takva je situacija. Znamo podilaziti, ali i naplatiti! I te učinke nije moguće samo tako zanemariti.

Furešti ko morževi leže pod suncobranima, bez koktela u rukama, ali tu je njegovo božanstvo mobitel. Selfiji su pod obvezno, te priče od kojih zaboli glava. Ni sultan nije tako uživao! Turistički brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Zasigurno, (ne)znaju koristiti sve morske blagodati.

See also  Lekcija Stankoviću

Vrijeme konfekcijskog masovnog turizma treba što prije zaboraviti, mada to ne ide preko noći. Hrvatski turizam ima svoj pravac razvoja turizma, pa tako i nautičkog. Nautičari dolaze u sve većem broju i to zbog obale i kvalitete našeg mora. A nautičari su, znamo svi, dobri gosti. S porastom broja nautičkih vezova u lukama nautičkog turizma, valja biti na oprezu. Dobri gosti zaslužuju dobre domaćine, i istodobno valja poštovati uzuse zaštite prirode i okoliša. Općenito, znamo to i zbrčkati, a takav pristup ti se brzo obije o glavu. I te učinke nije moguće samo tako zanemariti.