Skip to content

Unikom d.o.o. – Osijek / Zoološki vrt

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Venina Markuš

Osječki ZOO-vrt smješten je na lijevoj obali rijeke Drave, odvojen od grada i buke, pun zelenila i svježeg zraka, što ga čini pravim mjestom za miran život životinja, te odmor i opuštanje čovjeka.

ZOO-vrt u Gradu Osijeku osnovan je davne 1955. godine i od tada se odlikuje veličinom svog prostora, kao i brojem svojih životinja.

Površinom je najveći zoološki vrt u Republici Hrvatskoj, prostire se na čak 11 hektara.

Niti jedan ZOO-vrt u Hrvatskoj ne može se pohvaliti veličinom vanjskih nastambi u kojima borave životinje.

Nastojimo našim stanovnicima omogućiti što više prirodnog okoliša, od travnatih prostranstava, visoke trave za odmor i skrivanje mladunčadi, pravljenja gnijezda, do šumaraka u čijoj se hladovini životinje mogu sakriti od sunca u ljetnim mjesecima.

Do ZOO-a možete doći pješice, biciklom, automobilom ili, još najljepše, kompom koja prevozi putnike svakih 20 minuta s jedne obale rijeke Drave na drugu već više od 100 godina.

Sve informacije o ZOO vrtu Osijek pogledajte na mrežnoj stranici www.zoo-osijek.hr

Jakovi (Bos grunniens) su novi stanovnici ZOO vrta u Osijeku

Iz zoološkog vrta Hellabrunn u Münchenu došle su tri jedinke – jedna ženka i dva mužjaka, preko društvenih mreža stiže obavijest iz ZOO Osijek

Bijeli mužjak Pedro star je 6 i pol godina, crni mužjak s bijelim repom Ussuri ima nešto više od godinu dana, a ženka Vedrana tek devet mjeseci! Jak je vrsta goveda koja potječe s područja Tibetanske visoravni i živi na nadmorskim visinama do 5400 metara. Odrasle jedinke mogu težiti i do 1000 kg te biti duže od 3 metra! Jak se vrlo lako može pripitomiti, a posebnost koju će uočiti i naši posjetitelji kod mužjaka Ussuri je mogućnost uzgoja primjeraka bez rogova što je fizička karakteristika domaćih Jakova koje pripitomljavaju tibetanski stočari.

Započela je izgradnja novoga oporavilišta u Zoološkom vrtu

Nova zgrada sadržavat će prostor za izolaciju i smještaj životinja uključujući i prostorije veterinarske ambulante, a u projektu je predviđena i izgradnja tzv. volijera za izletavanje što će omogućiti životinjama da ojačaju, razviju otpornost i koordinaciju, povrate letne i lovne sposobnosti te da se lakše vrate u svoja prvobitna staništa. 

See also  Dobrodošli u Vinkovce na 58. VINKOVAČKE JESENI od 8. do 17. rujna

Od 6,5 milijuna kuna kolika je ukupna vrijednost projekta, 5,5 milijuna kuna su europska sredstava, oko 900 tisuća kuna dolazi iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a samo 45 tisuća kuna bit će trošak Unikoma! 

Uskoro će ova, još uvijek livada, poprimiti konture i sadržaje koji će biti na ponos Zoološkog vrta, Unikoma i Osijeka.

Iz arhive – U posjetu Zoo vrtu u Osijeku