Skip to content

“Sutrašnja magla”, roman o Vukovaru koji je oduševio francuske čitatelje

Treći roman Timothée Demeillersa posvećen Vukovaru, duboko je obilježio i zaintersirao mlade generacije galskih čitatelja

Dzana Mujadzic

Ratna polifonija

Treci roman Timothée Demeillersa posvecen Vukovaru, duboko je obiljezio i zaintersirao mlade generacije galskih citatelja. “Sutrasnja magla”/Demain la brume/, u izdanju Asphalte éditions  iz 12, pariskog okruga slijedi trag mladog provincijalca sto neocekivano odlazi medju hrvatske ratnike, u zemlju o kojoj nista ne zna! Djelo se oslanja na planetarno poznatu blokadu grada. Najprije novinar Demeillers je cesto boravio u Hrvatskoj od 2013 do 2016. godine i poput mnogih, cuo za pricu o “Francuzu iz Vukovara’, Jean-Michelu Nicolieru, izcezlom nakon zlocina na Ovcari, studenog 1991. Smatran oblasnim junakom, francuski dobrovoljac je u veoma gledanoj emisiji nacionalnog Drugog tv programa F2, “Specijalnom izvjestitelju” /Envoyé spécial/, prikazan kao “fasist, blizak ultra desnici”! Sa nakanom razjasnjenja istine od razlicitih, dobro kontroverznih glasina, kao i razumijevanju motiva koji su ucinili da mladi Hrvati i Srbi, koji su zivjeli u dugogodisnjoj harmoniji, upadnu u “krvnicke mrznje” i medjusobno se ubijaju. Novinar je htio shvatiti kako i zasto su se dobronamjerni susjedi, transformirali u smrtne neprijatelje. Prema osobnim navodjenjima, postao je istrazivac  razradjivajuci komplicirani sadrzaj, na funkcionalan nacin! U romanu analizira ne samo rat nego i omladinu, opijenu transgresivnim rockom, sto je slavila zivot i zelju za vrtoglavom slobodom, ostvarljivom u nepoznatom.

Odlazak u nepoznato

Radnja se dogadja u Vukovaru ali i francuskom gradu Neversu, u kojem pobunjenica Katia, gimnazijalka sto se svemu protivi, osim junaku romana koji joj se neobicno svidja, zeli izbjeci zapadno, potrosacko drustvo ciji su najupecatljiviji predstavnici njezini roditelji. Uspijeva izazvati paznju Pierre-Yvesa, tmurnog ali fantasticnog sanjara, koji je ostavlja  nakon strasne ali kratke ljubavi jer odlazi pomoci Hrvatima, u njihovoj borbi.Mladic susrece “tri nevina vrsnjaka” skoro djecu: Hrvata Jimmyja i najboljeg mu prijatelja Damira – sina jugoslavenskog sna, iz mijesane obitelji pa Nadu, Damirovu, pravoslavnu rodjakinju, potajno zaljubljenu u Jimmyja. Decki su rockeri, sto su upravo oformili grupu i ostvarili prvi hit “Fuck you YU”, koji im je otvorio vrata slave. Pjesma  postaje himna nezavisnih umova odrazavaluci zelju mladih za preuzimanjem drustvene moci i slobode. Ali dotadasnja Jugoslavija, kao i njihovo prijateljstvo postajuu iluzija: sve se pomjera, u nezadrzivom procesu monstruoznih promjena. Okarakteriziran kao zborni recit u tragicnom obliku, tekst sadrzi mnostvo narativnih glasova, sto svjedoce o proslosti, opasnim i zastrasujucim sadrzajima ciju besmislenost, bez prestanka, ponavljaju razliciti mediji. Tragedija zapocinje u ljeto 1989. na idilicnom otoku Hvaru. laganim ali neizbjeznim silazkom u pakao iracionalnog rata, ciji su protagonisti “jadni mladici zatvoreni i zadojeni retorikama s ivice moraliteta”! Neutralnost je nemoguca jer se odmah biva proglasen neprijateljem svih i svega. Ali, za razliku od starijih, mladi razumijevaju znacaj neznacajnih nezgoda, pokusaja ponizavanja ili svadja sa susjedima, te osobnu nemoc zaustavljanja ubilackog stroja. U prvo vrijeme sukob sliči na scenske nastupe, sa slicnim kricima i masovnim urlanjima. Samo, nemoguce ga je zavrsiti ili vratiti se unatrag pa nastupajuci uzas blokira. Novinar-pisac sa posebnom nadarenosti predstavlja urbane sredine, Nevers, Vukovar ili Zagreb. 

See also  Dior - Čarobna kolekcija Pre-fall 2015.

Mehanizmi rata

Postize utisak kolektivne zaludjenosti, ekspresionisticke mocnosti, podvlacenjem tezine kisnih kapi ili beznadeznost  noci, obavijene gustom maglom. Pokazuje mnostvo veoma nijasiranih i upecatljivih licnosti, zanimljivih i osjecajnih, sto se uzajamno susrecu u sublimiranoj cistoci, ali i zloci ljudske duse, reflektirajuci humanost svedenu na zivotinjsku razinu. Rijeci nose citatelja zadihanim ritmom do dugih recenica, koje autor namjerno upotrebljava sa neobicnim  poletom, poput glazbenog pisma sa mnostvom prekida, sto isticu gipkost znacenja na razlicite i raznolike nacine. “Sutrasnja magla”, rock roman sto osvjetljava nadu, zelje i gubitak iluzija, na originalan nacin svjedoci o rusenju svih ideologija pojedinaca tek izaslih iz djetinjstva na brutalan nacin, otkrivajuci svu krhkost perioda gradnje osobnog “ja”! Timothée Demeilles znalacki ulazi u mehanizme rata, ne u politickom smislu, nego na razini gotovo neznacajnih djelatnosti svakodnevnice, ukazujuci na male podvale i veliko nerazumijevanje. Podvlaci jacinu i nezamislive mogucnosti dezinformacija, proste propagande ciji se uticaj neograniceno siri. Autor pokazuje kako  najglasniji, najgluplji i najagresivniji, nazalost, pobjedjuju. Ako ne otkriva osobne namjere “Francuza iz Vukovara”, postize da on, kao mnostvo drugih osoba, sacuva svoj dio tajnovitosti. Dobitnik brojnih knjizevnih nagrada, Timothée Demeilles rodjen 1984., nakon priznanja za najuspjesnijeg pisca romana, aktualno zivi i radi u Nantesu.