Skip to content

Zagrebačka filharmonija tradicionalno na dubrovačkim ljetnjim igrama

U prekrasnom okruženju Dominikanskog samostana u Dubrovniku, orkestar Zagrebačke filharmonije nastupio je pod ravnanjem ruskog maestra Dmitrij Kitajenka, a uz pratnju poznate hrvatske violončelistice Monike Leskovar

 
Dubrovnik – U srijedu, 11. 07. 2012.g., Zagrebačka filharmonija imala je, već tradicionalno, čast nastupiti prva na 63. Dubrovačkim ljetnim igrama svečano otvorenim dan ranije
Uspješna kombinacija Zagrebačke filharmonije, maestra Kitajenka i Monike Leskovar već je nekoliko puta dobila potvrdu svoje  virtuoznosti i izvrsnosti: pred zagrebačkom, slovenskom i beogradskom publikom. Publiku okupljenu te večeri u svečanom ambijentu dubrovačkog Dominikanskog samostana oduševili su svojim izvedbom, ali i odabirom skladbi. 
Na programu su se tako našli: 5. simfonija Gustava Mahlera „Adagietto“ , Mendelssohnova „Talijanska“, 1. orkestralna suita „Morning“  E. Griega iz umjetnički uvijek izazovnog Peer Gynta te Varijacije na rokoko temu, op.33 za violončelo i orkestar i Talijanski capriccio P.I.Čajkovskog.
Ruski maestro Dmitrij Kitajenko dirigent je svjetskog ugleda i širokog međunarodnog iskustva, a od sezone 2011./2012.  postao je i umjetničkim savjetnikom Zagrebačke filharmonije. Kao što je i sam rekao da je to za njega više od uobičajenog angažmana, a ljubav orkestra i maestra Kitajenka, sudeći prema najvišoj kvaliteti izvedbe, je itekako uzajamna. Maestro Kitajenko sa suprugom posjetio je prvi put Dubrovnik te sam priznao kako oduševljenje koje gaji prema samom gradu i publici koja poznaje i nadasve cijeni klasičnu glazbu, je bila dodatna motivacija za uspješan nastup.
Monika Leskovar, hrvatskoj i dubrovačkoj publici poznata kao violončelističko „ čudo od djeteta“ , a danas kao zrela i kompletna umjetnica međunarodnih uspjeha i karijere, čest je i rado viđen gost na Dubrovačkim ljetnim igrama.  Njezina energija, strast i posvećenost redovito ostavljaju bez daha, a skromna i topla pojava jednostavno očarava. Tako je bilo i ovaj put.
Zagrebačka filharmonija u Dubrovniku je imala uistinu najljepše moguće zatvaranje još jedne uspješne sezone u kojoj je ugostila mnogobrojne vrhunske svjetske i domaće dirigente, soliste te drage goste i prijatelje Filharmonije, a posjetitelji 63. Dubrovačkih igara njihovo jednako veličanstveno otvaranje, koje je nagovijestilo bogat program i mnoštvo zanimljivih zbivanja koji ih očekuju do kraja kolovoza.
Mirjana Ljubičić

Akademija-Art

See also  Pogon Jedinstvo Zagreb - Future Scope presents Dave Clarke