Skip to content

Uručene nagrade “Iso Velikanović”

nagrade 1

Najbolji prevoditelji su Vjera Balen-Heidl i Mirko Tomasović

Vjera Balen-Heidl i Mirko Tomasović dobitnici su nagrade “Iso Velikanović”. Vrsni prevoditelji dobili su nagrade 14. travnja s time da je Vjeri Balen-Heidl uručena nagrada Iso Velikanović za životno djelo u području književnoga prevodilaštva, dok je akademik Mirko Tomasović dobio godišnju nagradu za najbolji književni prijevod u protekloj godini. O nagradama je odlučivao odbor u kojemu su Tatjana Jukić, Truda Stamać, Iva Grgić Maroević, Krešimir Nemec, Ivana Vidović Bolt, Irena Lukšić i Vlatka Valentić, a u Hrvatskom državnom arhivu je pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević dobitnicima uručio nagrade.

nagrade 3

U obrazloženju nagrade za Vjera Balen-Heidl stoji kako je ona obilježila horizont hrvatske prijevodne književnosti, a svojim prijevodima, ali i uredničkim radom označila svoje vrijeme. Vjera Balen-Heidl posebno se istaknula prevođenjem niza djela iz američke književnosti među kojima su i djela Williama Faulknera , Johna Updikea i Mary McCarthy. Zatim se okreće romanu “Emma” Jane Austen, a u plodnom uredničkom radu posebno je značajan njezin rad na biblioteci “Hit” nakladničke kuće “Znanje”.

nagrade 2

Godišnja nagrada dodijeljena je uglednom komparatistu, prevoditelju i traduktologu, akademiku Mirku Tomasoviću za prijevod spjeva “Luzitanaci” portugalskog književnika Luisa de Camoesa. Tomasović je hrvatsku kulturnu povijest obogatio desecima tisuća stihova koje je prepjevao s francuskog, talijanskog, španjolskog, portugalskog i provansalskog. Istaknuto je kako je svoje prve prijevode – četiri Petrarkina soneta – objavio još 1964. u “Zadarskoj reviji”. Uslijedili su brojni naslovi svjetske književnosti, među kojima i “Oslobođeni Jeruzalem” Torquata Tassa. Za svoj prevodilački opus i doprinos Mirko Tomasović već je dobio 2008. nagradu “Iso Velikanović” za životno djelo.

nagrade 5

Na svečanosti su se nagrađeni zahvalili prigodnim riječima, odabrane odlomke nagrađenih čitala je dramska umjetnica Jelena Miholjević, a u glazbenom dijelu programa nastupio je mladi portugalski gitarist Pedro Ribeiro Rodrigues.

Tekst i foto: Nives Gajdobranski