Skip to content

Umjetnički s prirodom i prezimenom Pavletić

Poticaj za Park skulptura redovniku Ivanu Bonifaciju Pavletiću

Arteco 1

Tragajući za porijeklom svog prezimena obitelj Pavletić s adresom Malino, Ante Starčevića 29, nedaleko Lužana (Brodsko – posavska županija) došla je do živopisnog sela Piljenice na Pakri (Sisačko-moslavačka županija)

Tu nedaleko Lipovljana je njihov predak Ivan Pavletić bio lugar. Nažalost u vrijeme službe 1905. godine iznenada je naišla velika poplava. Tražeći spas nekoliko je dana živio na drvu, ali na kraju umro je od upale pluća u 35. godini života. Ostavio je tek šest mjeseci stare sinove blizance. Desetak godina prije tu je živio poznati književnik i šumar Josip Kozarac, upravitelj šumarije u Lipovljanima (1885. – 1895.). Zasigurno je zalazio u kuću zadruge Pavletić, zabilježene tu u 19. stoljeću. Zanimljivo da je i Tena iz poznate Kozarčeve pripovijesti prezimenom Pavletić. Književne stranice pripovijesti iz života pograničnog slavonskog sela na obali Save u vrijeme austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine1878. godine rođene su za autorovih lipovljanskih dana. Djelo je tiskano u časopisu Dom i sviet 1894. godine Uspomena na taj ženski lik hrvatske književnosti uz Piljenice živi i danas u poučnoj Teninoj stazi.

Arteco 3

Petorica braće Pavletića: Zdravko, Zoran, Zdenko Danijel i Marinko u rodnom selu Malino od 25. kolovoza 2013. godine djeluju u slozi pod imenom registrirane Udruge Arteco. Potpora su im i roditelji otac Antun i majka Verica. Obradom drva u obiteljskom dvorištu i radionici nastaju djela zapaženih skulptorskih i drvorezbarskih oblika. Osobito upućuju na motive vjerskog života: od glave Krista (iz crnog duba starog sedam tisuća godina, izvučenog iz obližnje rijeke Orljave) do Raspeća izrađenog u drvu trešnje, sve do djela kojima je materijal kanadska platana. Tu je za te teme s mora donijeta nezaobilazno i biblijska maslina. S članovima Udruge, a kojoj je na čelu inače i umjetnički oblikovatelj Zoran Pavletić, ugodno je razgovarati i to u posebnom ugođaju. Osjećate se s prirodom bliski za stolom čije stasito postolje čini kvrgavo življem nabrekli prizemljeni dio hrastova stabla. Sjedeći na nejednakim, ali udobnim izdubljenim sjedalima s pogledom na prekrasna zdjele u orahovu drvu Pavletići će vam u tom suglasju ponuditi priču o traženju mogućeg prezimenjačkog nasljeđa i u osobi brata Ivana Bonifacija Pavletića (Zbjegovača, kraj Kutine 25. lipnja 1864.–Rim 4. studenoga 1897.), redovnika Družbe Sinova Bezgrješne.

ARTECO 5

Ivan Bonifacije Pavletić preminuo je na glasu svetosti u 33. godini života. U tijeku je pripremni postupak za njegovo proglašenje blaženim. Djetinjstvo i ranu mladost živio je u vrijeme i nedaleko od Piljenica, iznad rijeke Ilove u Zbjegovači, gdje graniče Moslavina i Slavonija. Osvjedočenog slugu do istinske žrtve za bolesne i skrb za djecu bez roditelja proučili su vrlo temeljito sve do za likovni izričaj karakternih crta lica i općenito držanja. Osjeća se to na reljefima, medaljonima, manjim skulpturama… Kao postolaru Pavletići mu iskazuju i svoju obrtničku odanost najavom projekta izrade minijaturne cipele u navjerojatnije orahovini. Skulpturama većih oblika među 250 ekološkim uzgojem voćaka namjera je na obiteljskom imanju podići i Park Ivana Bonifacija Pavletića. Ulaz već čini prekrasni cvjetnjak, a u planu je osvježiti ga žuborom vode iz fontane.

Prvi izložbeni nastup Pavletići su u Kutini uz svog duhovno poznatog prezimenjaka sadržajem uz njegov lik i djelo imali ovih dana uz Bonifacijev 150. rođendan.

ARTECO 2

Optimized by Optimole