Skip to content

Salvaro u salonu LUXURIA

hanibal salvaro 1

Hanibal Salvaro Hani u subotu 25. listopada 2014. otvorio je izložbu u salonu LUXURIA. Izložene slike i keramika u sinergiji s već ranije izloženim foteljama i kaučima tvore skladnu, zanimljivu i vizualno logičnu cjelinu.

foto-galerija

Istovremeno se može doživjeti kako izložene umjetnine mogu funkcionirati u jednom već opremljenom interieru. Ovom izložbom je evidentno oplemenjen dio paviljona 12 Zagrebačkog velesajma, poznatog kao Interier centar 12, u kojem se izlaže i prodaje namještaj. Izložba istovremeno ukazuje kako je moguće i kako bi bilo dobro urediti, pa čak i obavezati ostale tvrtke koje izlažu u paviljonu 12, da svoje prodajne salone, uz suradnju s umjetnicima i dizajnerima, urede primjereno imiđu Zagreba kao jedne umjetnički i kulturno poznate destinacije, ali i ugledu ZV s tradicijom od 105 godina djelovanja. Nažalost neki od prostora su uređeni neatraktivno, te izgledaju u najboljem slučaju kao pristojnije uređena skladišta.

hanibal salvaro 2

Iako je ovakav način prezentacije umjetničkog stvaralaštva svojevrstni novum, naišao je na zanimanje publike sklone promišljanu skladno dizajniranih interiera i potrebi boravka u ugodnom okruženju.

Pri realizaciji ovakvih zamisli važno mjesto pripada tvrtki LUXURIA koja je poznata radi izrade namještaja po narudžbi, dizajniranog u suradnji s naručiocima, i to samo od najkvalitetnijih materijala. Od takve prakse i poslovne filozofije do osjećaja opravdanosti potpore likovnom stvaralaštvu je zaista dovoljan samo jedan mali korak. I to sve bez financijskih interesa.

Takav, ustvari donatorski odnos, LUXURIJE prema organizatoru izložbe Likovnom art dizajn centru LADICA, omogućuje otkup izloženih djela bez trgovačke marže, uz mogućnost dvogodišnjeg beskamatnog kreditiranja bez žiranata, uz vrlo jednostavan postupak; tj. prema atelierskim cijenama. Svako otkupljeno djelo se može vratiti u roku od dva tjedna, te se također dobija Očitovanje o izvornosti umjetničkog djela.

hanibal salvaro 3

Kako se ovdje ipak radi prvenstveno o jednom dinamičnom izlagačko promotivnom programu to će LADICA u LUXURIJI učestalo prezetirati nova likovna djela i drugih poznatih umjetnika, ali uvijek postavljena na način usklađen s prostorom i izloženim namještajem.
Pri tome ne treba smetnuti s uma kako su otvorenja ovakvih izložaba puna vrlo zanimljivih razgovora i razmišljana tj. ugodni artistički pa i kulturni dijalozi, uz neki napitak i zalogaj.

I ovom prigodom želimo istaknuti kako je vrlo bogato, raznovrsno i uspješno djelovanje LADICE, dobrim dijelom, omogućeno raznovrsnim potporama i suradnjom sa: AGM – Art Point Centar, Akademija – Art, Akord Dubrava, Chemaco, Croatiaairlines, Culmena, Divinus Victoria, Domus Cargo, galerija Crocrodeal, galerija Modulor, Galop, HDLU Zadar, HDLU Zagreb,Ingra, Inker. Inkerpor, IWC, Keramika Nova, Kodrić – kamini i peći, Koordinacija hrvatskih društava prijateljstva, Kraš, Majc, Maraska, Model-pakiranja, Orbico, restoran Lučko, Tapiker, Tiskara Markulin, Tondach, Turistička naklada, Ukras-trgovina, Wienerberger, Zagorka, Zagrebački velesajam, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Zagreb, Ministarstvo kulture, Turistička zajednica grada Zagreba, Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, dr.Ivo Josipović, predsjednik RH, Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade RH, te brojni likovni umjetnici, umjetnički djelatnici i ljubitelji umjetnosti.

hanibal salvaro 4 

Hanibal Salvaro Hani je studirao na građevinskom fakultetu u Zagrebu, ali se 1958. u potpunosti opredjelio za svijet likovnih umjetnosti i to zahvaljujući svoj sestri kiparici Lidiji Salvaro.

Izlagao je na oko 400 samostalnih i selekcioniranih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu i to u preko 30 zemalja na svim kontinentima. Djela mu se nalaze u muzejima i zbirkama SAD, Japana, Koreje, Italije, Kanade, Njemačke, Egipta, Australije, Austrije, Rusije, Srbije, Slovenije, Argentine, Irske, Meksika, Latvije, Kine i drugdje. Važniji javni prostori u kojima ima trajno postavljena djela su: Valalta, Rovinj, dom INA-e u Sisku, Starogradska vječnica u Zagrebu, Park skulptura u Jakovlju, Permanentni studio suvremene skulpture u Puski, skulptura Zlatni konj na Sajmu automobila Zagreb. Jedini je hrvatski umjetnik keramike koji je dva puta nagrađivan u Faenzi (Italija) i koji je član Međunarodne akademije za keramiku (IAC) u Ženevi (Švicarska) od 1981. godine.

Među važnije selekcionirane izložbe spadaju: Zagrebački salon, od 1965.do 2011, oko 20 puta; Međunarodni natječaj umjetničke keramike u Faenzi (Italija), od 1965. 10 puta; Međunarodni natječaj umjetničke keramike u Gualdo Tadino (Italija), 6 puta; Posuda, izložba WCC Europa: Götheborg, Lillehammer, Aaborg, Helsinki, Sopot, Nr. Krems, Bath, London, Dublin i Deurne, 1977. i 1978; The Chunichi Exhibition, Nagoya (Japan), 1978; Izložba članova IAC*, Brockton Museum, Boston (SAD), 1984; Izložba IAC, 4th Floor Gallery, Seattle (SAD), 1984; Foster/White Gallery, Seattle (SAD), 1984; Svjetski triennale male keramike u Zagrebu od 1984. do 1997; Appalachian Craft Centre, Tennessee, SAD, 1985; Trijenale hrvatskog kiparstva; Suvremena hrvatska keramika, Barcelona, Slavonski Brod, 1986; Suvremena svjetska keramika, Frechen (Njemačka), 1986; Europska keramika, Auxerre (Francuska), Barcelona, Linz i Budimpešta, 1988. 1989; Hrvatski trijenale crteža, Hrvatski trijenale akvarela, Izložba članova IAC, Karatsu (Japan), 1996; EXPO keramike, Koreja 2001; 40 godina keramike u Sloveniji, 2004, Između 2000. i 2008. sudjelovao na Međunarodnim triennalima tanjura, trofejnih pehara i vaza za cvijeće , LILLIPUT CERAMICS, Zagreb, Čakovec, Opatija, Rovinj, 2007. i 2008, Izložba članova IAC, Xi’an (Kina) 2008 .Međunarodni triennale keramike UNICUM, Ljubljana 2009. i Maribor 2012, Međunartodni triennale silikata, Kecskemet (Madjarska) 2011, Međunarodni triennale keramike, Cluj Napoca (Rumunjska), 2013.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja za likovna djela u keramici: I. Nagrada na izložbi ekonomske propagande i dizajna 1967. u Beogradu, Nagrada Batana u Rovinju 1967, srebrna jubilarna kocka ULUPUH-a 1975, nagrada Lyons u Faenzi 1978, Zlatna medalja u Gualdo Tadinu 1979, Plaketa ULUPUDS-a na Jugoslavenskom trijenalu keramike u Beogradu i Subotici 1980, Srebrna plaketa u Faenzi 1981, I. Nagrada na Jugoslavenskom trijenalu keramike u Beogradu i Subotici 1983, I.nagrada u Gualdo Tadinu 1983, nagrada Grisia 1973. i 1983, I. Nagrada na izložbi Keramički tanjuri u Zagrebu, 1997. Priznanje žirija Izložbi mediteranske keramike u Grottaglie, Italija, 2014. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika HDLU u Zagrebu, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar, Slovenskog društva keramičara u Ljubljani i Udruge katalonskih keramičara.

hanibal salvaro 6