Predavanje akademkinje Oraić Tolić: Matoševa ideja nacije u doba globalizacije

tolic oraic

Glavna Matoševa poruka je stih „I dok je srca bit će i Kroacije”

tolic oraic

Akademkinja Dubravka Oraić Tolić je u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 30. listopada održala predavanje na temu Matoševa ideja nacije u doba globalizacije. Istaknula je kako je Matoš kao književnik bio protuslovan, ali je u svojoj ideji nacije bio neobično dosljedan, a njegov model nacije sadrži politički, kulturni i primordijalni element. Kao sljedbenik pravaške ideologije Ante Starčevića, Matoš se zalagao za građanski model nacije prema kojoj su svi hrvatski državljani politički Hrvati, a nacija nije ni etnička ni rasna kategorija.

Napisala i snimila: Nives Gajdobranski

Taj politički model nacije Matoš je izgradio kroz polemike s političkim neistomišljenicima, posebno sa sljedbenicima jugoslavenske ideje. Kulturni model nacije kod Matoša je vezan uz etničku pripadnost i njega je Matoš izgradio u kontrastu između Zagreba i Beograda, Hrvatske i Srbije.

tolic oraic4

Govoreći o Matoševo primordijalnom modelu nacije, akademkinja Oraić Tolić je pojasnila da on nema veze s teorijom krvi i tla, već je riječ o ljubavi prema duhu mjestu rođenja i življenja, odnosno o intimnom odnosu prema ideji nacije. To posebno dolazi do izražaja u Matoševim putopisima u kojima Matoš spaja sve književne žanrove. „Matoševa je ideja krajolika najbliža pojmu etnolika Anthonyja Smitha prema kojem je etnolik sakralizirani poetski krajolik. Simbol kolektivnog etnolika za Matoša je hrvatska himna Lijepa naša domovino. Hrvatski patriotizam je naturističan, a mit o ljepoti Hrvatske postao je sreteotip i na međunarodnoj razini”, kazala je akademkinja Oraić Tolić.

tolic oraic1

Dala je akademkinja Oraić Tolić brojne primjere iz Matoševih djela, te ustvrdila da Matoš ideju nacije rasterećuje kroz humor i satiru. „Matoševa ideja nacije je poučna i plodna jer nakon ulaska u EU Hrvatskoj je ograničen politički suverenitet, ali time je ojačao ili će ojačati kulturni i primordijalni model nacije jer oni nisu u nadležnosti EU, njih ne možemo prenositi, niti se iz njih možemo izvući. To je niša za njegovanje nacionalnog identiteta”, rekla je akademkinja Oraić Tolić koja je kao glavnu Matoševu poruku u tom smislu navela stih „I dok je srca bit će i Kroacije.”

tolic oraic2

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić u uvodnom je govoru Matoša nazvao ocem modernog hrvatskog patriotizma koji je izgradio nenadmašan odnos prema domovini, čija koncepcija nacije postaje aktualna sto godina nakon njegove smrti. Pritom je istaknuo da je Matoš istovremeno bio velik domoljub, ali i velik kozmopolit. „Matoš nije napisao nijedan roman, ali njegov cijeli život je bio roman. Sve što je prorekao ostvarilo se. Ili je bio toliko lucidan, ili mi radimo iste greške kao i prije sto godina”, rekao je akademik Kusić, te je potkrijepio svoje riječi citatima iz Matoševih zapisa.

tolic oraic4