Skip to content

‘Kršćanski je brak trajni sporazum o ljubavi koji zahtijeva stvarne žrtve’

Papa se susreo s biskupima iz nekoliko afričkih zemalja, te iskoristio prigodu progovoriti o kršćanskom braku i njegovoj nerazrješivosti

Papa-Franjo

“Najveće je siromaštvo Kristova odsutnost, koja se odražava u zlima društva – od krize obitelji do širenja korupcije, i do opće moralne degradacije. Valja oživiti dragocjeni dar vjere, i to evangelizacijom koja je znak radosti i pomirenja s Bogom”, istaknuo je papa Franjo u govoru koji je 25. travnja predao biskupima iz Južnoafričke Republike, Botswane i Swazilanda, primivši ih u audijenciju u prigodi njihova pohoda ‘ad Limina’.

Kako je već običaj na audijencijama ‘ad Limina’, prve su Papine riječi posvećene svecima koji su utemeljili Crkvu na južnom dijelu afričkoga kontinenta, putujućim misionarima koji su – kako je rekao – tijekom gotovo dva stoljeća gradili crkve, škole i bolnice, a čija baština blista još i danas, i odražava se u sadašnjem cvjetanju župâ, i to unatoč velikim udaljenostima među zajednicama, nedostatnim materijalnim sredstvima, te ograničenom pristupu sakramentima – primijetio je Sveti Otac.

Ali, bitka se vjere u te tri afričke zemlje, iz kojih su došli biskupi, ima voditi na brojnim područjima. Papa Franjo stoga podsjeća na svakodnevno služenje Crkve najranjivijoj djeci Božjoj: udovicama, samohranim majkama, rastavljenima, djeci izloženoj opasnostima, a posebno milijunima djece koja su zbog AIDS-a ostala bez roditelja. Primijetivši kako pomoć iz zemalja koje su nekad bile misionarske dolazi sve manje, Papa je istaknuo da su stoga lokalne Crkve primorane sve se više oslanjati na vlastite snage, uložene u više smjerova, koje odgovaraju jednako ozbiljnim pastoralnim izazovima.

Osvrćući se na te izazove, Papa je primijetio da katoličke obitelji imaju sve manje djece, a to se odražava na broj svećeničkih zvanja i na vjerski život. Neki se katolici udaljuju od Crkve, okrećući se skupinama koje kao da obećavaju nešto bolje. Pobačaj pak – primijetio je Papa – povećava bol brojnih žena koje sa sobom nose duboke tjelesne i duhovne rane, nakon što su popustile pritiscima svjetovne kulture koja obezvrjeđuje Božji dar seksualnosti i pravo na život djeteta koje se ima roditi. Sve je više rastavâ i razvodâ, koji se odražavaju na stabilnosti djece, i koji također povećavaju nasilje nad ženama i djecom – napomenuo je Sveti Otac.

Svetost i nerazrješivost kršćanskoga braka, koji se često raspadne pod velikim pritiskom laičkoga svijeta, valja bolje upoznati kroz jasan nauk, i poduprijeti ih svjedočanstvom zauzetih bračnih parova, rekao je Papa.

Kršćanski je brak – ponovno je istaknuo papa Franjo – trajni sporazum o ljubavi između muškarca i žene, koji zahtijeva stvarne žrtve kako bi se udaljilo od varljivih zamisli o seksualnoj slobodi, te u svrhu promicanja bračne vjernosti. Tu je Sveti Otac spomenuo pastoralne programe u pripremi za brak, koji se temelje na točno određenom nauku Ivana Pavla II. koji se – prema Papinim riječima – pokazuje kao nužno potrebno oruđe u prenošenju osloboditeljske istine o kršćanskom braku.

Većina medija istaknula je kako su ove riječi bile upućene ne samo afričkim biskupima, nego i cijeloj javnosti, nakon što su svjetovni mediji prošli tjedan objavili priču o telefonskom razgovoru pape Franje i jedne argentinske vjernice koja je razvedena i ponovno živi u drugom braku. Argentinka je tvrdila lokalnim medijima kako joj je Papa rekao da se “može pričestiti”, a zbog svega je morao regirati i Tiskovni ured u Vatikanu. Glasnogovornik Svete stolice o. Federico Lombardi je u petak nalgasio da su medijske interpretacije tog razgovora “nepouzdane” i da su izazvale konfuziju i nerazumijevanje”. (RV, Bitno.net)