Skip to content

Život i običaji Miše Vukadinovića

Galerija SUNCE Zagreb URIHO, na dan grada Zaprešića, priredila je izložbu i otvorenje zaprešićkog kipara Miše Vukadinovića. U uvodnom dijelu prisutne je o organizaciji URIHO i galeriji SUNCE Zagreb kratko upoznao ravnatelj Josip Držaić. O kiparevu stvaralaštvu govorila je Ivančica Cvitić Znidarčić iskoristivši i prisjetivši se poznatog kipara naive, pk. Maneta Vukadinovića, Mišina oca. U glazbenom dijelu svečanosti otvorenja nastupili su Nikolina Tunjić te Mario Gudelj, a kroz prigodni program vodila je Ileana Juriša. Uz mnogobrojne prisutne i javne osobe (Ivo Košir, Franjo Feldi, Čedo Ostreš, Davor Vuković, Zlatko Skledar, Vladimir Marković Markas, Robert Budor, Antonija Cesarec, Biserka Konečny, Mira Ivanković, Snježana Aleksić, Josip Fijucek, itd.) izložbu je otvorio dogradonačelnik Zaprešića Ivica Blažć. Izložba ostaje otvorena do 10. studenog 2008. godine. 

Pogledajte fotografije s otvorenja!

Sample Image
Ileana Juriša, Josip Držaić, Ivančica Cvitić Znidarčić, Mario Gudelj, Nikolina Tunjić, Mišo Vukadinović i Ivica Blažić

Sample Image
… Zlatko Skledar, Ivo Košir, Zoran Mihajlović, Franjo Feldi …

Iz kataloga:

Kipar Mišo Vukadinović svoje skulpture i reljefe za izložbu u zagrebačkoj galeriji Sunce pod nazivom  „Život i običaji" izradio je iz posebnog drveta, prije svega hrasta, masline i oraha, drveta koje je prikupio od Zaprešića do jadranske obale i otoka (Vukadinovićeve skulpture velikana: Supeka, Tadijanovića i Tesle). Simbol snage i kod starih Latina i Germana bio je hrast, a kod starih Slavena hrast je bio i najsvetije drvo. Kod Kršćana postoji vjerovanje da je Kristov križ, zbog svoje čvrstoće i

Sample Image
Reljef: U tramvaju

trajnosti bio napravljen od hrastovine, što ujedno pokazuje snagu vjere koja je duboka usađena u život i običaje našeg čovjeka. Nadalje, drvo masline i oraha nije slučajan izbor Miše Vukadinovića. Maslinovo drvo, iako također ima određenu „teškoću" pri obradi, ima i onu potrebnu asocijativnost i ono što pruža veliko zadovoljstvo i podatnost. To je drvo koje simbolizira odnos čovjeka s Bogom, mir i prijateljstvo između ljudi. Drvo koje je duboko ukorijenjeno u običaje. Život masline simbolizira dugotrajnost života na Zemlji. Drvo je materijal koji je nadahnjivao i kipare Meštrovića i Ružića, ali i pjesnike i književnike i slikare i mnoge druge umjetnike …

See also  Retrospektiva P. Spasojevića

Sample Image
Na šanku

Obilan opus zaprešićkog samoukog kipara Miše Vukadinovića nabijen je mnogoznačnim zamislima od onih sučeljenih sa stvarnošću do onih proizašlih iz mašte. Teme i motivi vezani su uz čovjeka s jedne strane, ali istovremeno i s okolicom koja ga okružuje. Izvedba mu je također u rasponu od težnje prema realitetu do fantazmagoričkih oblika.

U središtu njegove pažnje su ženski i muški likovi koje interpretira u najrazličitijim situacijama tražeći okosnice između lika i radnje koja ga zaokuplja. Niz tih figura, bilo da su pojedinačne ili u skupini, odražava isječke iz njegova života.

Ciklus reljefa posvećen temama iz života i običaja nastoji prikazati dokumentarno ali istovremeno ističući i njihove estetske prednosti.

Posebnu skupinu njegovih radova predstavlja korijenje na kojem kipareva asocijacija i suptilna izrada rezultiraju poluapstraktnim prikazima koja intrigiraju. Blisko njima su i figure namjerno rađene u karikaturalnom smjeru. Iako se naša naiva proslavila ne samo slikarstvom već i skulpturom, ovo je, jedinstveni ili bar veoma rijetki pokušaj naivnih umjetnika da se angažiraju i na području karikature. Njemu je to uspjelo jer pojedini likovi zrače duhovitošću, ali su ujedno i kritika na određene karakterne anomalije.
U rasponu od realizma do apstrakcije on je uspio uspostaviti ravnotežu i svoje zamisli formulirati u onom obliku koji identificira model i na nenametljiv način usjmerava ga prema prepoznatljivosti.

Juraj Baldani

Sample Image
Figure

Krokijevsko navođenje niza dionica Vukadinovićevog opusa otkriva umjetnika koji na potki tradicije iznalazi svoje svjetove, u motivima bliskim mnogim autorima ali koje je Vukadinović obogatio silnicama svoje kreativnosti.

Stanko Špoljarić

Samostalne izložbe
Zaprešić, Muzej Matija Skurjeni, 2006. g.

Zaprešić, Galerija pod stupi, 2006. g.
Otočac, POU, Muzej Gacke, 2008. g.
Zagreb, Galerija Sunce, 2008. g.
Skupne izložbe
Godišnja izložba članova ULS Zaprešić, Novi Dvori – Zaprešić, 2005. , 2006., 2007. g.
Izložba minijatura, Novi Dvori – Zaprešić, 2005., 2006., 2007., 2008. g.
Likovna previranja, Galerija Kraljice mira, Pušća, 2005. g.
ProFutura, Pučko otvoreno učilište, Poreč, 2007. g.
Galerija Mirko Virijus, Zagreb, 2007. g.
Likovna manifestacija Nova hlebinska jesen, Hlebine, 2007. g.
Skupna izložba, Črnec, Vrbovec, 2008. g.
Hrvatska naivna umjetnost, Glerija Mirko Virius, Zagreb, 2008. g.

See also  Slike iz opusa Ivana Tucića

 

Sample Image
Hrvatski velikani: Tesla

Mišo Vukadinović
Rođen je 1953. godine u Zaprešiću. Prvu gimnaziju i Fakultet prometnih znanosti završio je u Zagrebu. Član je Udruge likovnih stvaralaca Zaprešića i Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske. Izradom kipova bavi se od 2002. godine. Uglavnom se izražava u drvetu, a sve više privlače ga i ostali materijali (kamen, glina). Prvi put se pojavljuje na skupnoj izložbi minijatura u svibnju 2005. godine u vršilnici u Novim Dvorima – Zaprešić. Sudionik je više aukcija umjetničkih radova namijenjenih u dobrotvorne svrhe (2006., 2007. i 2008. godine). Sudionik je više likovnih radionica i drugih humanitarnih aktivnosti. Živi i radi u Zaprešiću.

Sample Image

Adresa:
Zaprešić 10290
Kupljenska 7

Mob: 098 1855-574
e-mail: milan.vukadinovic4@zg.t-com.hr

Sample Image
Likovni postav: Ivan Čedomir Ostreš

Izdavač: URIHO Zagreb

Za izdavača: Josip Držaić
Predgovor: Juraj Baldani i Stanko Špoljarić
Urednik kataloga: Stjepan Katić
Dizajn: Akademija-Art
(www.akademija-art.net)
Fitografije: Mišo Vukadinović
Likovni postav: Mišo Vukadinović i Ivan Čedo Ostreš
Grafička priprema i tisak: URIHO Zagreb
Naklada: 300 primjeraka
Zagreb, listopad 2008. godine

 

Galerija SUNCE, Zagreb, Av. Marina Držića 1
tel.: 01 6184-200 / 113 (gđa. Vesna Ivetić)
Radno vrijeme: pon-pet od 10,00 do 16,00 srijedom do 17,00 sati
Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan

Mišo Vukadinović

Admin

Akademija-Art.net