Skip to content

U Popovači održana humanitarna likovna kolonija OBOJI SVOJ ŽIVOT POZITIVNO

OBOJI SVOJ ŽIVOT POZITIVNO naziv je ovogodišnje međunarodne likovne kolonije koja je u organizaciji popovačke Udruge likovnih stvaralaca “Moslavački štrk” i Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača održana 21. rujna u perivoju popovačke bolnice

Riječima dobrodošlice slikarima i sudionicima obratila se ravnateljica prim. Marina Kovač, dr. med. zahvalivši se okupljenima na odazivu i snažnoj podršci u njihovoj plemenitoj misiji brige za bolesnike.

Ovogodišnje likovno druženje okupilo je 90-ak umjetnika iz svih krajeva Hrvatske, ali i susjednih zemalja – Srbije, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući na snažnom odazivu i podršci ovoj inicijativi riječ o najbrojnijoj međunarodnoj likovnoj koloniji u državi. Umjetnici su u prijateljskom druženju zainteresiranim građanima i pacijentima pokazali kako nastaju kreativni, originalni i zanimljivi likovni radovi inspirirani prirodnim i kulturnim ljepotama Moslavine. Osim što će radovi nastali na likovnoj koloniji krasiti prostor bolnice te uljepšati boravak osoblju i pacijentima, pomoći će otkloniti i negativnu stigmu koja se veže uz psihijatrijsku bolnicu, koja je jedna od rijetkih županijskih ustanova u zdravstvu koja posluje pozitivno i svakodnevno dodatno unaprjeđuju svoje usluge i šire ih van granica Sisačko-moslavačke županije.

Likovna kolonija je vrsta antistigma programa kojim želimo za naše pacijente stvoriti bolje i kvalitetnije uvjete boravka i liječenja u bolnici, S druge strane bolnica je okupila vrijedne umjetnike koji će svojim umjetničkim darom ostaviti dijela koja će biti ponuđena na božićnoj aukciji. Naime, već tradicionalno, svake godine imamo određeni cilj za koji prikupljamo sredstva od prodaje slika. Prošle godine smo prikupili sredstva za Dnevnu bolnicu za psihijatriju. Ranije za palijativnu skrb, a prijašnjih godina za dječju ambulantu. Ove godine smo odlučili da to bude naš kabinet za fizikalnu terapiju kojim želimo proširiti opseg usluga i proširiti se možda ne samo u bolnici već i na naše pacijente koji bi dolazili izvana, istaknula je ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača prim. Marina Kovač.

Marija Pukec Žigić, predsjednica popovačke Udruge likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“ napomenula je kako udruga redovito gostuje na brojnim likovnim kolonijama širom Hrvatske, a i sami ih organiziraju te je ovo šesta kolonija koju organiziraju s popovačkom bolnicom. Posebno se zahvalila bolnici što je prepoznala važnost ovakvih kolonija i u kulturnom segmentu te što podupire rad njihove udruge. S obzirom na to da se „dobar glas daleko čuje“, tako i ova kolonija posljednjih godina okuplja impresivan broj likovnih umjetnika i ima međunarodni epitet. S ponosom je istaknula da je na dosadašnje 3. donacijske aukcije slika s likovnih kolonija prikupljeno i donirano 238.850,00 kn NPB Dr. Ivan Barbot Popovača. Ujedno je u ime svih članova PULS-a „Moslavački štrk“ i prisutnih prijatelja slikara uputila čestitku svim djelatnicima i rukovodstvu popovačke bolnice na skoroj 85. obljetnici uspješnog rada i postojanja.

Nakon svečanog ručka sudionika likovne kolonije „Oboji svoj život pozitivno“ u prijateljskom ozračju podijeljene su Zahvalnice za njihov likovni doprinos i unikatni pokloni izrađenih kroz radno-okupacijsku terapiju pacijenata.

Likovnu koloniju posjetili su članovi KUD-a Šartovac i HKUD-a Mošćenica koji su svojom pjesmom i plesom oplemenili ovaj kulturno-umjetnički događaj.