Skip to content

Supruga vladara Dubaija traži zaštitu od engleskog suda

Supruga vladara Dubaija, šeika Mohammeda bin Rašida Al Maktuma i jordanska princeza Haya, podnijela je britanskom sudu zahtjev za zabranom približavanja i zaštitom od prisilnog braka, navodi se u sudskim dokumentima.

Princeza Haya bint Hussein, 45-godišnja kći pokojnog kralja Huseina i polusestra kralja Abdullaha, podijela je i zahtjev za skrbništvo nad djecom što znači da su djeca, do donošenja odluke, pod skrbništvom suda.

Prema britanskom zakonu, zaštita od prisilnog braka pomaže ako netko tvrdi da ga se prisiljava na brak ili je već u prisilnom braku.

Medijski ured vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata odbio je komentirati “privatna pitanja koja se rješavaju na sudu”.

Sedamdesetogodišnji šeik i potpredsjednik UAE-a oženio je bivšu članicu Međunarodnog olimpijskog odbora 2004., što je, vjeruje se, njegov šesti brak. Ima više od 20 djece s različitim ženama.

Princeza Haya pojavila se na sudskom ročištu u Londonu za razliku od šeika Mohameda.

Dvije stranke zastupaju najpoznatije britanske odvjetnice obiteljskog prava. Fiona Shackleton je Hayina odvjetnica, a Helen Ward šeikova.

– Ovi postupci tiču se dobrobiti njihove dvoje djece i ne bave se pitanjima rastave ili financija – navodi se u zajedničkoj izjavi koju je prošli mjesec izdao Visoki sud.

Najmlađa Maktumova supruga navodno je mjesecima oprezno planirala bijeg u London, nakon što joj je suprug lagao o tome da je zatočio i mučio svoju stariju kćer. Haya se skriva u Velikoj Britaniji sa svojih dvoje djece i spremna je za višemilijunski razvod i borbu za skrbništvo nad djecom sa 70-godišnjim milijarderom. Nakon mjeseci planiranja bijega, Haya je otišla iz Dubaija u svibnju, najprije u Njemačku, a potom u Veliku Britaniju. HRT