Skip to content

Josip Osti – Na križu ljubavi

Usprkos za naše vrijeme neobičnoj neposrednosti izraza Ostijeve ljubavne pjesme isijavaju kompleksne, višeznačne poruke

U suprotnosti s mnogim književnim kritičarima, pa i pjesnicima, koji se boje neposrednog obraćanja, Josip Osti zna da je veza između ljubavi i pjesme temelj ljudskog svijeta: nema ljubavne lirike, koja nije osobno ispovjedna. Eros je domovina Pjesmi. Pjesma je srce Erosa. Eros je tamna svjetlost, svjetlo, koje sadrži sjenu, život, koji rađa svoj vlastiti kraj. Upravo tragična svijest prolaznosti dodjeljuje Ostijevom vedrom i očaravajućom vitalizmu dubinu pjesničke vizije. Pjesnik sve vrijeme živi i izriče paradoksalnu prirodu ljubavi.
Pjesme, koje je napisao o smrti žene Barbare, spadaju među najpotresnije ljubavne elegije. A u zbirci pjesama Na križu ljubezni/Na križu ljubavi (2009) dogodi se nova pjesnička kristalizacija prvih i posljednjih stvari. I tu se pjesnik vraća grobu voljene žene, a koji je obasjan novom svjetlošću – svjetlošću proljeća, koje dolazi poslije duge zime. I ako je, prije, opjevavao pad života u smrt, tu upjesmljuje čudo rađanja života iz smrti. U svjetlu nove ljubavi, te milosti, koja osmišljava razoreni život, pjesnička riječ ponovno usplamti i uhvati onu krhku ravnotežu između tužbalice i hvalospjeva, što je karakteristično za istinsku poeziju. U tom bogatom i duboko prodisanom rasponu, u tom ljudskom križanju vidim glavnu vrijednost potresne pjesničke zbirke Na križu ljubavi.

Josip Osti, pjesnik, pripovjedač, esejist, književni kritičar, antologičar i prevoditelj, rođen je 1945. u Sarajevu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu. Bio je urednik kulture studentskog lista BiH Naši dani, izdavačke kuće Veselin Masleša, tajnik Podružnice književnika grada Sarajeva i direktor Međunarodne književne manifestacije Sarajevski dani poezije, tajnik Predsjedništva Udruženja književnika BiH i predsjednik Udruženja književnih prevoditelja BiH. Od 1990. živi kao slobodni umjetnik.
Objavio je tridesetak knjiga poezije, više proznih, esejističkih i publicističkih knjiga, preveo je preko 120 knjiga i 20 drama slovenskih autora, a njegove knjige poezije su doživjele preko 70 prevoda na dvadesetak jezika a uvrštavane su u antologije bosanskohercegovačke, hrvatske, slovenske, jugoslavenske, balkanske, srednjoevropske i svjetske poezije.

See also  U inat svima

Autor: Josip Osti
Naslov: Na križu ljubavi
Godina izdanja: 2018.
Cijena: 110 kn
Broj stranica: 123
Uvez: meki
Žanr: poezija
ISBN 978-953-334-175-0

O knjizi