1474780

VANCOUVER – Britanski princ Willian i supruga Kate stigli su u subotu u Britansku Kolumbiju, na početku osmodnevnog posjeta Kanadi tijekom koje će obići spektakularne prirodne ljepote i susresti se s izbjeglicama i američkim domorocima

Princ William, držeći sina Georgea za ruku i vojvotkinja Kate s kćerkom Charlotte u rukama izašli su iz zrakoplova u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu.

George (3), koji je bio zainteresiraniji za helikoptere koji su nadlijetali aerodrom nego za protokol i njegova jednogodišnja sestra kojoj je to prvi posjet inozemstvu, ušli su s roditeljima u službeni automobil koji ih je odvezao u prekrasnu viktorijansku vilu u koja će im idućih dana biti dom.

Kraljevska obitelj kasnije je uz vojne počasti i 21 topovski plotun dočekana pred parlamentom najzapadnije kanadske pokrajine na otoku Vancouver.

Kanadski premijer Justin Pierre James Trudeau rekao je da će ovaj posjet biti drukčiji od njihovog prethodnog boravka u Kanadi prije pet godina, jer su William i Kate sada roditelji dvoje djece.

“Kao što znaju svi roditelji koji putuju s djecom, to je jedno posve drugačije iskustvo”, izjavio je premijer Trudeau, otac troje djece koji je često u službene posjete putovao s ocem, bivšim premijerom Pierreom Trudeauom.

“I samo jedno upozorenje na temelju moga iskustva, ako su imalo slični našoj djeci, bit će jako teško ukrcati ih u zrakoplov za put doma nakon što vide našu predivnu zapadnu obalu”, dodao je.

“U vrijeme kada Kanada iduće godine obilježava 150. obljetnicu neovisnosti, raduju nas susreti s mladima koji će ovu zemlju voditi idućih nekoliko desetljeća”, rekao je princ William.

“I u godini u kojoj kraljica proslavlja 90. rođendan, iznimno sam sretan što imam priliku zahvaliti Kanađanima na toplini i velikodušnosti koju su pokazivali prema mojoj baki tijekom njezine vladavine”, istaknuo je.

Vojvotkinja Kate i princ William obići će idućih dana prirodne ljepote kanadske pacifičke obale, a potom krenuti na sjever sve do Yukona i sastati se s američkim domorocima.

George i Charlotte za to će vrijeme s dadiljom biti u Victoriji, glavnom gradu Britanske Kolumbije.

(Hina)

{youtube}wMbeU0o-AKg|500|400|0{/youtube}

Leave a Reply