U organizaciji Galerije Humanitarne Zaklade Za djecu hrvatske otvorena je izložba slikara Zlatka (Zlatana) Milakovića. Zagrebačkim ljubiteljima likovne umjetnosti je predstavio 15 ulja na platnu tematski najbližih simbolizmu u maniri “realnog na granici s hiperrealnim”

Zlatko Zlatan Milaković 3Izložena studija lika dr Franje Tuđmana, zasigurno kao jedan od eksponata koji je privukao najviše pozornosti

foto galerija

Manirom vještog portretiste Milaković postiže željeni cilj: OVJEKOVJEČITI TRENUTAK. Na granici fotorealizma, autor naglašava lik. Isti dodatno pojačava izrazito svijetlom bojom košulje te kontrastom boja na kravati.

“Zamagljenom” desnom rukom Milaković uspijeva dobiti dodatan fokus na izraz lica. Trenutak u kome je autor Predsjednika “zaustavio a da bi postao vječan” doista zrači važnošću. Osobnost dr-a Tuđmana ovom studijom ostaje netaknuta…dapače pamtljiva je.

Zlatko Zlatan Milaković 2Uljem na platnu 90×140 cm na kome je predstavio zanimljivo osvjetljeno voće autor uspijeva oblicima udahnuti život. Pozadina na kojoj dominira stari zid samo pomaže u isticanju glavne teme. Slikom dominira svaki za sebe osvijetljen eksponat. Slika je “in progress” a za dovršiti ju “trebat će još podosta vremena” ističe Milaković.

Razlog nije u činjenici potrebe dodatnog vremena za riješiti neki likovni problem nego kako kaže “iz dana u dan mijenja mi se percepcija nekih dijelova cjeline slike time i konačni cilj”. “Za ovo dovršiti potreban mi je apsolutni mir, strpljenje i tišina” kaže. Na samoj slici bude nam se asocijacije na plodnost…kao metaforu umjetničkog stvaranja, kao ono o čemu u krajnjem ovisimo i kao prolaznost a možda i vječnost. Riječ je o centralnom dijelu slike. Samo prividno razdvojeni, svaki za sebe osvijetljeni, dijelovi slike u konačnici čine jedinstvenu i preglednu cjelinu.

Zlatko Zlatan Milaković 1Autor se ovom izložbom potvrdio kao vrsan portretist, te značajan dio Hrvatskog modernog simbolizma.

Izložba traje do 21. svibnja na adresi Trg bana J Jelačića 12 u Galeriji Zaklade Za djecu Hrvatske.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.