Skip to content

Ministar kulture otvorio izložbu Aquae Iasae u Arheološkom muzeju

unnamed

Ministar kulture Berislav Šipuš otvorio je u petak navečer u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu izložbu “AQUAE IASAE- Nova otkrića iz rimskog razdoblja na području Varaždinskih Toplica”, u nazočnosti zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba gospođe Vesne Kusin

Izložba je lani otvorena u Cankarjevom domu u Ljubljani povodom obilježavanja 2000 godina Emone. Predstavljeno je veliko arheološko otkriće rezultata najnovijih istraživanja na prostoru oko prirodnog izvora termalne vode u gradskom parku u Varaždinskim Toplicama. U istraživanjima od 2011. do 2015. godine pronađeni su brojni natpisi, skulpture i reljefi te 17000 rimskih kovanica koji su od 1. do 4. st. ubacivani u „sveti izvor”.

Aquae Iasae je najbolje sačuvan lokalitet kontinentalnog dijela Hrvatske koji se tamo nalazio od 1. do 4. stoljeća. Naselje je obuhvaćalo rimsko lječilište i svetište. Rimski bazen dimenzija 8 x 13,5 metara bio je središte arheoloških istraživanja koja traju od 1953. na površini od 6000 kvadrata. “Radi se o iznimno specifičnim uvjetima iskopavanja zbog stalnog izviranja termalne vode i pojave sumpornog dioksida i ugljičnog monoksida” naglasila je Dora Kušan Špalj, autorica izložbe

Osim kamenih spomenika predstavljeni su i ostali arheološki materijal (keramika, staklo, metal), ali i 3D rekonstrukcije izgleda kompleksa u raznim fazama izgradnje kao i samo arheološko istraživanje i konzervatorsko-restauratorski radovi provedeni na nalazima i na samom lokalitetu.

“Arheološki muzej u Zagrebu je ovom izložbom potvrdio svoje središnje mjesto naših arheoloških istraživanja” naglasio je ministar Šipuš.

Ukupno je na izložbi izloženo 146 predmeta, a posebno se ističu skulpture Apolona i Dijane te reljef s prikazom božanstava zdravlja (Eskulapa i Salus) koji predstavljaju izuzetna umjetnička djela 3. st.

Izložba ostaje otvorena do 23. travnja 2016.

unnamed 1

Virtualna šetnja svetištem Aquae Iasae

Arheološki muzej u Zagrebu i Legame Studio po prvi su puta u Hrvatskoj predstavili rezultate arheoloških istraživanja pomoću opreme za virtualnu stvarnost koja omogućuje doživljaj izgleda lokaliteta u rimsko vrijeme. Virtualna stvarnost (VR) je računalno simulirano okruženje koje može simulirati fizičku prisutnost u mjestima u stvarnom svijetu ili u zamišljenim svjetovima.