Ida Klarić (16) – umjetnost joj je strast

IMG 7812 1

Na mladima svijet ostaje… kažu. Hrvatsku napustilo 100.000 mladih… pišu!

IMG 7812 1

Biti 16-ogodišnjakinja, a iza sebe imati osvojene nagrade u nekoliko adrenalinskih sportova, borilačkih sportova, specijalističkih znanja iz biologije te na kraju, biti autorica niza umjetničkih djela koja zaslužuju epitet “originalno”, “talent” “prepoznatljivo” vrijedno je pažnje, zar ne? IDA KLARIĆ zasigurno je osoba koja će i dalje puniti programske sadržaje različitih medija

Subota je. 17:30 sati. Sjedamo u auto i idemo u Zagreb jer imamo dogovoreno druženje kod naše dugogodišnje prijateljice Seke. Zašto krećemo točno u 17:30 h? Pa… zato jer nam od Samobora do Trešnjevke treba cca 25 minuta, a 5 minuta od parkinga do Sekine kuće… a dogovorili smo dolazak u 18h. Zašto sve “na minutu”? Pa… da vidite Sekin životopis, pomislili bi da razgovarate sa kancelarkom ili u najmanju ruku sa kandidatkinjom za premijerku (naravno, pravu premijerku, a ne “slučajnu”). S NJom i kod NJe moraš biti točan ili te nema…

“Da nisi pretjerivao sa ljutim”, veli mi u autu supruga.

“Dobro… dobro…” – velim.

“Nemoj ti meni dobro dobro.”

“Dobro… dobro…” – velim.

“I sporije vozi, znaš da kažnjavaju na svakom čošku.”

“Dobro… dobro…” – velim.

Dolazimo na odredište, sve (kao i uvijek) opušteno i neposredno. S laganim oprezom diskretno pogledam ispod stola gdje osvajam poziciju, ali za svaki slučaj malo pogledam i “okolo”. Domaćini se smiju (u daljnjem tekstu ćete saznati razlog).

“Ida (Seka je Idina teta) ima li novih radova?”, pitam ju.

“Ma… u školi mi sve ostalo ali par imam, idem odmah…”

(Ida je učenica II. razreda Škole za primijenjenu umjetnost u Zagrebu). Vraća se sa desetak crteža i nekoliko fotografija na mobitelu. Gledam crteže… Nevjerojatno!

IDA 1

Dojam o dnevno prisutnom pritisku kao suprotnosti realizaciji osobnih potreba potvrđuje se u nizu različitih nedostupnosti. Mitska bića koja su ishodište kreacija Ide Klarić postaju paradigma bijega u željeno ali za sada nedostupno, s ciljem dosega dječje iskrenog, prevladavanja licemjernog. Njene unutarnje napetosti manifestiraju se i u želji i u osjećaju da rješenja za dileme postoje, ali odabir je otežan jer ista su još uvijek skrivena “tamo negdje”, negdje gdje su pravila bliža naravi nego potrebama gdje je intuitivno pred logičnim, upravo onim kojim nas programiraju od naših prvih koraka.

Anatomija lika Idinih bića, koliko originalna, toliko iskrena, zasigurno zaslužuju svoje mjesto u animaciji. Upravo u onoj mjeri u kojoj je to dopušteno samo iznimnim talentima. Autorica to svakako zaslužuje. Imaginarni svijet Ide Klarić rezultat je monologa unutarnjeg “ja” sa svim “logičnim” i tendira širenju svojih granica. Više ne propituje…realizira podsvjesno, nesvjesno pretače u materijalno. Autorica svoje osobne dileme uvodi a potom reciklira u metafizičkom okruženju. Sve to da bi ih “spustila” u dijalektičko, dakle spoznano okruženje. Tako opredmećeno materijalno imat će tendenciju širenja putem različitih medija. Njena mitska bića nam šalju od materijalnog otuđene poruke, one koje nas polako ali sigurno uvode i u naš osobni, od subjektivnog oslobođen, korak bliže intuitivnom poimanju pa i spoznaji svijeta.

Tko je IDA KLARIĆ?

Rođena Zagrepčanka, majka pravnica, otac poduzetnik, sportski trener. Dilemu postati umjetnica ili biolog, razrješila u korist ovog prvog. Učenica je II razreda zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti. Obožava, ali i sudjeluje u adrenalinskim sportovima (tzv. tobogam smrti, nagrađivana na natjecanjima u borilačkim vještinama) “Vozila i avion” kaže sa laganim osmijehom…”a planiram i skok sa padobranom”…Autorica je originalnih mitskih likova s perspektivom i željom da te likove “oživi” u animiranim filmovima koje bi kao član tima i osobno kreirala i realizirala.

Uz svoje prijatelje ima i “posebne”: Gospodina i Barabu (madagaskarski siktajući žohari) Mrveka (pudlica) i Anabelu (maca). Njeni donedavni ljubimci: zmija (kukuruzna štakorašica) i dvije tarantule uvijek su nam bile objektima šale. Razlog? Zmija im je prije nekoliko godina “zbrisala” iz terarija, a nisu ju mogli pronaći jer je mijenjala svoje sklonište (eto to je razlog što ipak “malo” ali obvezatno pogledam “oko sebe”… gdje sjedim).

IDA 2

Ida redovito posjećuje njoj dostupne izložbe (u pravilu “sa tetom”), a veseli se i odlasku u kino i to kako veli “sa bližim prijateljima”. Planira posjet muzeju S. Dalija, a rado posluša ono što imaju reći, ali i žele reći, iskusni umjetnici.

Posebna je, zar ne? Pratimo ju što radi, kako se razvija… za to imamo razloga, itekako! I… UČINIMO SVE ŠTO MOŽEMO DA OSOBE POPUT IDE ZADRŽIMO… NEK OVDJE STVARAJU. TAKVIH KAO ONA NEMAMO PUNO…

Zlatko (Zlatan) Milaković