Kraljica Elizabeta II. britanski je vladar s najduljim stažem

Elizabeth 3

Kraljica Elizabeta II. od danas je britanski vladar s najduljim stažem na prijestolju. 89-godišnja kraljica na tronu je 63 godine i 217 dana, čime je premašila rekord svoje prabake kraljice Viktorije koja je vladala između 1837. i 1901.

Službeno, to će se dogoditi poslijepodne prema srednjoeuropskom vremenu. Točan sat teško je odrediti jer je njezin otac George VI. umro u snu, ne zna se točno kada.

Proslava ovog događaja nije planirana. Vladarica je u Škotskoj, na običajenom ljetnom odmoru, gdje će otvoriti novu željezničku liniju. Samokontrolu i osjećaj dužnosti naslijedila je od oca i djeda Georgea V.

Prema mišljenju povjesničara Davida Starkeya, kraljica je ‘postavila rekord u besprijekornom integritetu i iznimno je se poštuje. Andrew Gimson, koji je nedavno objavio povijest britanskih monarha od 1066., kaže da je ‘neuobičajeno da nekoga okrune mladog i da jako dugo živi. Obično kralj ili kraljica nisu okrunjeni mladi ili jesu, ali umiru mladi. Prema njegovu mišljenju, na vladavinu Elizabete II. gledat će se kao na nevjerojatan pothvat jer je uspjela ostati čvrsto na prijestolju u razdoblju koje su obilježile velike društvene i ekonomske promjene. HRT