Skip to content

Najava izložbe: Victoria Rabzaeva – Pablo Picasso

vatra-2

Nakon velikog upjeha u Chicagu jedna od najvećih svjetskih restauratorica Victoria Rabzhaeva akademska slikarica iz Ulan-Udea, ponovno se vraća u naš dio Europe. Ovaj put u “pratnji” jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća Pabla Picassa. Naime, u organizaciji Hrvatskog društva umjetnosti dogovorena je serija od deset izložbi dvoje navedenih umjetnika

Viktorija u muzejuVictorija Rabzaeva (Viktorija Rabžajeva) jedna je od vodećih svjetskih restauratorica, radila je u Ermitažu, bila jedna od najmlađih profesorica na Istočno-sibirskoj likovnoj akademiji, sada radi kao restauratorica slika u Nacionalnom muzeju Republike Burjatije. Prošle godine proglašena je za jednu od najboljih vaneuropskih umjetnica Europe.

Rođena je 1974. godine, od 2006. članica je Saveza likovnih umjetnika Burjatije, sudjelovala je na sveruskim, regionalnim i međunarodnim skupnim likovnim izložbama.

Viktorija, majstorica pejzaža s potpunom radošću slika pejzaže prepuštajući se svojim raspoloženjima i svojim osjećajnim stanjima doživljavajući pejzaže onako kako ih vidi. Iskrenost slikarskog pristupa vodi publiku u emocionalno–meditativnu sferu ljepote i mirnoće. Vrlo koncizan pristup pejsažnim elementima fokusiranost na pozicioniranju elemenata, svedenu na najosnovniji kolorit, prepoznatljiva osnovna meditacijska priča, smirenost i uravnotežen duh umjetnice proističu iz svake njezine slike.

Viktorija Rabžajeva će se također predstaviti i s nekoliko radova rađenih u stilu i u čast Pabla Picassa.

Zanimljivo će biti pogledati paralele u slikarstvu ovo dvoje umjetnika koje je dijelilo ne samo 9.000 km, različiti politički sistemi i kulturno povijesni pogledi već i cijelo stoljeće rada.

PicassoPablo Picasso rođen je 1881. u Malagi, Španjolska. Picassovoj umjetnosti nema ravne ni po brojnosti djela a ni po kvaliteti. Njegove slike, grafike, skulpture i keramika jasno pokazuju da se radi o čovjeku za kojeg možemo reći da je bio najveći umjetnik 20. stoljeća.

Njegov otac, profesor slikarstva, bio mu je prvi uzor kojeg je mladi Picasso već u 13 godini dostigao. Kad je otac shvatio Pablov talent prepustio mu je svoje boje i kistove i zauvijek je prestao slikati. Pablo se kao dječak pokušao upisati na likovnu akademiju, te je dobio rok od mjesec dana za predaju mape s radovima ali Pablo je mapu pripremio u roku jednog dana a njegovi radovi bili su bolji od radova studenata završne godine. U dobi od 14 godina gotovo bez ikakve formalne izobrazbe ispunio je zahtjeve za upis cijenjene akademije. Njegove slike tada nisu bili dječački radovi kako bi netko gledao uzimajući u obzir njegove godine već su bile djela rođenog slikara. Stručnjaci kažu da je to važan detalj: kao dijete slikao je zrelo, a u njegovim djelima iz zrelih godina vidi se element djetinjastog. Tako jedan kritičar 1951. piše da Picasso, najmlađi slikar na svijetu danas navršava 70 godina.

See also  Silvio Balija: HARLEKINOVA PRIJETNJA

Svoju prvu izložbu imao je 1900. godine. Njegovo umjetničko sazrijevanje počelo je akademskog izobrazbom no kako je u 16-toj godini već sve naučio otišao je u Paris gdje počinje njegovo poznato modro i ružičasto razdoblje.

Inače, granična crta između modrog i ružičastog razdoblja mnogo je jasnije nego što bi se to očekivalo. Nisu se promijenila samo sredstva formalnog izražavanja nego i teme. Klaunovi, žongleri, harlekini, i slično preuzeli su mjesta slijepaca, bogalja, prosijaka, bijede i depresije.

Njegov sljedeći korak bio je kubizam čime je posebno uzburkao slikarstvo, tek nakon kubizma Picasso se vraća tradicionalniim motivima (faza kubizma 1907-1917). Prve skulpture počeo je izrađivati već 1902. godine. Možemo reći da je život koji je vodio bio idealan uzor srednjoj klasi 20. stoljeća kao i njihovim ambicijama. Njegov je život uvijek bio javan, a on zapanjujuće vitalan do duboke starosti. Bio je uzor i zbog načina na koji je pomirio umjetnost i privatni život, postigao je nazamislivu slavu, stekao je golemo materijalno bogatstvo te postao utjelovljenje ukusa srednje klase. Ljudi su ga cijenili po broju slika i visini zarade. Njegov genij koji je bio izuzetan, ostaje nedodirljiv spomenik postignuća ljudskog duha.

Picasso je umro 1973. te je 8. travnja pokopan u svom dvorcu u selu Vauvenarguesu na jugu Francuske.

Darko Starešina, Fortuna art i
Hrvatsko društvo umjetnosti